Ať je ten rok 2014 lepší než ten předešlý!

A je to tady. Opět se nám rok s rokem sešel a jsme na jeho samém konci. Lidé si přejí na Silvestra a Nový rok kromě moře zdraví, štěstí a lásky také "Ať je ten nový rok lepší než ten předešlý!"...Otázkou je, jaký byl ten rok 2013? Byl lepší než rok 2012 nebo horší?

Lidé mají ve zvyku uplynulý rok hodnotit a dívat se na to, jak byl zase horší a co se jim opět nevydařilo. Jenže nic není tak špatné, jak se na první pohled zdá. Je dobré si jen tak sednout, uvolnit se a zamyslet se nad tím pozitivním.

Co dobrého se nám během tohoto roku přihodilo?

Co se nám ten rok podařilo a na jaký náš úspěch jsme náležitě pyšní?

V čem jsme druhým lidem pomohli?

Co jsme se naučili a z čeho jsme se poučili?

V čem jsme se zlepšili?

V čem jsme se konečně hnuli z místa?

Musím říct, že i když jsem v tomto roce zažila i dost neúspěchů a ne vše se mi dařilo tak, jak bych chtěla, měla jsem krásný rok. Konečně jsem se pohnula z místa a začala pracovat na svém snu - pomáhat lidem jako kouč. Našla jsem si nejbáječnějšího muže, kterého jsem si vysnila a dokonce jsme spolu po velmi krátkém čase začali bydlet. Zjistila jsem, že nejsem tak hrozná kuchařka, jak jsem si celou dobu myslela. :D Atd..

Nepíšu vám to tady proto, abych se chlubila... Chci vám jen ukázat jak můžete pohlížet na uplynulý rok, když přemítáte nad tím, co všechno vám přinesl. Zcela jistě jste v tomto roce také zažili spoustu krásných okamžiků a neříkejte že ne! :)

Jak zajistit, aby byl rok 2014 lepší než ten uplynulý?

Nenechat dění ve svém životě náhodě a osudu a začít konečně jednat! Lidé mají spoustu přání - aby zhubli, měli více peněz, lepší auto, lepší vztah s partnerem, lepší práci, lepší ... doplňte, co chcete. Ale aby se skutečně něco změnilo, je důležité přeměnit své přání na cíl a učinit ty správné kroky k jeho dosažení. Jak říká nejbohatší celebrita na světě Oprah Winfrey:

"Doporučuji ujasnit si, zda náš sen je přání nebo cíl. Pokud totiž pro ten sen nehodláme nic udělat, musíme počkat na Santa Clause."

Nic nám nespadne jen tak z nebes do klína, když budeme sedět na gauči a koukat na telku. Je třeba zvednout zadek a něco pro svůj cíl udělat, aby ho bylo dosaženo.

Čeho chcete dosáhnout v roce 2014?

Napište si to na papír! Moji klienti si nejčastěji určují cíle podle metody S.M.A.R.T, která  je pomáhá jasně definovat.

Specific - Konkrétní - Čeho konkrétně chcete dosáhnout?

Measurable - Měřitelný - Kolik peněz chcete vydělat? Kolik kilo chcete zhubnout? Atd.

Attainable - Dosažitelný - Je to váš cíl nebo cíl vašich rodičů? Budete mít chuť na něm pracovat a dosáhnout ho?

Realistic - Realistický - Vydělat 10 milionů do 3 měsíců by bylo pro váš mozek tak neuvěřitelné, že by na vašem cíli odmítl pracovat. Nastavte si reálné cíle.

Time-bound - Časově ohraničený - Pro kontrolu plnění vašich cílů je dobré stanovit si ke každému cíli konkrétní datum.

Jak tedy vypadá správně určený cíl podle metody S.M.A.R.T.? Např. Do 30.6. 2014 budu mít na svém bankovním účtu 60 000 Kč. Jak toho dosáhnout? Pomocí správně navrženého plánu, který obsahuje malé kroky k dosažení velkého cíle. Nejlepší je pracovat na svých cílech pomocí metody kaizen, o které jsem již psala ve svém dřívějším článku.
Přeji vám v těchto dnech spoustu odpočinku, ať máte energii pro úspěšný start do roku 2014 a správně stanovené cíle, kterých s pěknou dávkou elánu a motivace dosáhnete, abyste se měli zase o něco lépe než předtím! :)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Czerneková | pátek 27.12.2013 11:57 | karma článku: 5,09 | přečteno: 309x