Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pes má právo se bránit a třeba i zaútočit na člověka!

Pes není stroj, pokud mu někdo ubližuje má stejné právo na obranu jako jakýkoliv jiný tvor, včetně člověka. Názory typu, že pes nesmí nikdy napadnout člověka jsou pouze nepochopením podstaty života a jeho ochrany. Chtít po nějakém živém tvorovi, aby snášel ubližování jiného tvora a přitom se nebránil, může jedině sobec a ti jak známo kašlou na všechno a všechny kolem sebe. Nemá proto větší význam brát jejich názory za bernou minci.

Pes provází člověka již dlouhou řadu let a jako zástupce živočišné říše dosáhl  pravděpodobně nejvýznamnějšího statusu v lidské společnosti. Stal se tak jedinečným přítelem, ochranářem a pomocníkem, pro mnohé lidi je to navíc ten nejdůležitější tvor, který jim pomáhá v jejich životním údělu. Psa tak potkáte téměř na každém kroku, a nebylo by proto od věci  se, krom obecných informací, že pes je savec, má čtyři nohy, zuby a ocas, dozvědět o životě tohoto tvora víc a snažit se tak porozumět chování a především signálům, které každý pes vydává.Je s podivem, že se tyto praktické dovednosti nevyučují na škole, jistě by to bylo užitečnější a pro mnohé lidi smysluplnější, než kdejaké tupé memorování nepodstatných, nebo ještě hůře v čase se měnících informací.

Mnohým konfliktům by šlo předejít, kdyby člověk znal a správně četl signály, které vydává pes. Mnohým zraněním by šlo předejít, pokud by lidi psi nedráždili a mnohým nedorozuměním by šlo předejít, pokud by si páníčkové své psy dostatečně hlídali a rodiče nedovoli, aby děti sahaly na cizí zvíře, nebo mu dokonce ubližovaly.

Pes velmi často útočí, pokud se cítí být lidmi ohrožený, případně v okamžiku, kdy mu člověk ubližuje, nebo když ubližuje jeho pánovi (agresivní pokřiky, prudké pohyby - náznaky, nebo dokončené kopance, napřahování, údery rukou, taktéž tahání za ocas, uši, za fousky, píchání do očí prsty, klackem, házení kamenů, atd.) Lidé jsou sice dominantní silou na této planetě, nicméně pokud chtějí žít s ostatními tvory v klidu, i oni by měli chápat a respektovat zvířata a jejich chování. V žádném případě si nepřeji konflikt mých psů s jinými lidmi, ale zároveň po nich nemůžu chtít, aby v případě, kdy jim je ze strany lidí ubližováno, se nebránili. To je prostě proti logice, aby se napadený nesměl bránit. Pokud člověk psovi ubližuje, nebo ho dráždí, kousanec si zaslouží! Toto platí pro dospělé i děti.

Když jsem byl malý a nechtěl jsem poslouchat, dostal jsem na zadek. Pomohlo mi to pochopit co si mohu dovolit a co už je za hranicí a rozhodně toho nelituji, neboť ty výprasky byly zasloužené a naopak z dnešního pohledu dospělého člověka jsem za ně rád. Podobně se k problému staví pes, i on vám dává najevo co můžete a co už je za hranicí a pokud dotyčné individuum tuto hranici překračuje a psa dráždí, či mu ubližuje, je svatým právem psa se bránit a třeba i útokem. Naštěstí nebyli nikdy naši psi podobné situaci vystaveni, nicméně pokud jim bude někdo někdy ubližovat, rozhodně jim nebudu mít za zlé, budou-li se bránit.

Pokud bych se měl vypořádat s názorem, že někteří lidé požadují, aby psi chodili pouze na vodítku a jenom s náhubkem, musel bych i já požadovat, aby všechny děti byly vždy nejvýše metr od svých rodičů a ruce měly spoutané a přes pusu měly pásku. Obojí je stejně nesmyslné. Pes potřebuje volnost, jeho majitel je však v takovém případě za něj plně zodpovědný. Stejně tak děti potřebují svobodu, je však zodpovědností rodičů, pokud jejich dítě dráždí nebo ubližuje psovi a ten se poté brání.

Taktéž je potřeba upozornit na významné odlišnosti v chování fenek a psů a vůbec mezi jednotlivými plemeny a neházet tak všechny psy do jednoho pytle. Kupříkladu psí samci útočí cca 2x častěji než fenky. V této souvislosti si neodpustím kritickou poznámku na adresu některých majitelů tzv. "bojových plemen", kteří jsou zhusta aktéry v kauzách konfliktů s lidmi. Nic proti samotným zvířatům nemám, jsou to krásní tvorové, spíš mi vadí někteří paníčkové, kteří si podobné zvíře pořídí, ale poté jej nejsou schopni zvládnout. Každý alespoň trochu soudný majitel, který neignoruje fakta, si je vědom, že pořízením dobrmana, rotvajlera, staforda, pitbulla, či jiného psa s podobnou mentalitou si pořizují zvíře, které má potenciál významně ublížit, a proto je potřeba mít toto na paměti a podle toho se chovat. Nejhorší je, pokud si tito majitelé nejsou ochotni přiznat, že jejich mazlíček má tento nebezpečný potenciál a bagatelizují možné následky a chovají se nezodpovědně. Zbytečně tak přivolávájí potenciální konflikty, které mohou vyústit v situace, kterým se každý rozumný člověk snaží na hony vyhnout. Dle mého názoru by si proto tato plemena měli pořizovat pouze lidé, kteří budou mít prokazatelné vzdělání (certifikát) opravňující k chovu těchto zvířat. Je prostě neoddiskutovatelným rozdílem, zdali chováte retrívra, či labradora, nebo staforda, či pitbulla. Statistika je v tomto směru k "bojovým" plemenům velmi nekompromisní a například v USA stojí za 55% všech smrtelných útoků pitbullové, 14% mají na svědomí rotvajleři, 4% američtí buldoci nebo stafordi, 5% husky a zbytek ostatní plemena. Na druhou stranu, ne za všechna napadení člověka "bojovými" plemeny mohou samotní psi, mnohokrát hraje svojí roli i chování "postiženého" člověka, ale o tom se zas tak často nemluví. Přeci jenom svalit vinu na psa je daleko  jednodušší, než se přiznat, že jsem ho dráždil.

Přeji všem majitelům psů hodně zodpovědnosti a rozumu a nepejskařům  dostatek tolerance. Psi tady prostě vždy byli, jsou a naštěstí vždy budou, a proto je potřeba znát a porozumět psímu chování více než jiným zvířatům. Pokud chtějí žít pejskaři i nepejskaři v normálním soužití, měly by obě skupiny najít  porozumění pro jednání a chování právě té druhé strany.

 

Doplnění 19:00h - z mnoha reakcí, které mi přišly si dovolím zveřejnit jednu od paní Jelínkové, se kterou se plně ztotožňuji:

...i bojový pes, pokud je vychováván ve styku s člověkem, ví, jak se k němu chovat. A že za pokousaní většinou mohou psi, kteří nejsou tak šťastní, tj. žijí někde uvázaní, nebo jsou sami na zahradě, či na dvorku, neznají pohlazení a člověka vidí jednou za týden... To jsou pak ti, kteří na vesnici někomu utečou...

 

Autor: Petr Čunderlík | úterý 25.1.2011 7:47 | karma článku: 45,96 | přečteno: 21654x
  • Další články autora

Petr Čunderlík

Sportovci z ČR jsou fenoménem světového sportu

Jestli se něčím může ČR v dnešní době chlubit, pak jsou to jistě sportovci, kteří dokazují své umění v mnohých odvětvích. Je s podivem, v kolika různých sportech jsou Češi, Moravané a Slezané na světové špičce, přitom zde existuje obrovská konkurence a mnohdy jsou podmínky našich reprezentantů nedostatečné a velmi skromné. Ačkoliv je náš národ s počtem obyvatel něco přes 10,5 milionu až na 81. místě na světě, přesto však v porovnání efektivity můžeme směle konkurovat všem velmocem a mnohé z nich strčíme do kapsy. Tímto článkem bych chtěl složit hold všem trenérům, funkcionářům, ale především sportovcům, kteří tak skvěle reprezentují Českou republiku ve světě. Díky!

3.9.2013 v 8:08 | Karma: 14,69 | Přečteno: 1080x | Diskuse| Sport

Petr Čunderlík

Individuální přístup u Raiffeisenbank neočekávejte...

"Každý si zaslouží individuální přístup. Pro Raiffeisenbank je nejdůležitější spokojený klient." To jsou hesla Raiffeisenbank, kterými láká své zákazníky v reklamě, ale jsou to pouze prázdná hesla, která v reálném světě neplatí. Už v tom hezkém slově reklama se skrývá klam nebo klamat a to je přesné vyjádření toho, co Raiffeisenbank předvádí v praxi.

8.8.2013 v 13:03 | Karma: 26,55 | Přečteno: 1906x | Diskuse| Společnost

Petr Čunderlík

Druhý pilíř penzijní reformy - bič, který se vám spíše vyplatí

Spořit si na penzi je otázkou přežití! Takto jednoduché konstatování lze vyslovit, při pohledu na důchodový účet ČR a demografický vývoj v návaznosti na platné zákony. Není otázkou zdali začít spořit nebo ne, ale kolik a kdy začít, spoléhat se na státní penzi je cestou k chudobě a nedůstojnému životu ve stáří.

8.7.2013 v 8:06 | Karma: 10,45 | Přečteno: 1107x | Diskuse| Ekonomika

Petr Čunderlík

Desdemona - loď která nedoplula do cíle... (fotoblog)

Carlos přijel o půl hodiny dřív, brzdy jeho Toyoty a následný klakson byly slyšet až ke mě do postele, nečekal jsem to. Líně jsem rozlepil oko a prvními slovy na Carlosův účet si hned po ránu zkazil karmu. Noční chlad nepříjemně pronikal do místnosti. Otráveně jsem roztáhl závěs přesně ve chvíli, kdy se venku začal rodit nový den a slunce se vydalo na svoji epickou pouť po svazích blízkých And. Paprsky ozařovaly mraky a vytvářely úžasný pohled, který se mi nikdy neomrzí. "Co tu děláš tak brzo?" pronesl jsem ještě v polospánku. "Dneska bude krásný východ slunce, tak jsem si říkal, že o to nebudeš chtít přijít", odpověděl lakonicky a zazubil se svým širokým úsměvem. Nebýt Carlose, tak bych dneska prospal jeden z nejhezčích východů slunce v Jižní Americe a to by byla škoda. Podzim v Ohňové zemi je krásný!

5.6.2013 v 8:03 | Karma: 23,18 | Přečteno: 2494x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Čunderlík

Zeman a Svoboda nepřekročili svůj stín ani při povodních

„Přeji vám hezký den a zejména, abyste se neutopili. I když u novinářů je toto přání poněkud ambivalentní,“ toto jsou slova prezidenta republiky z pondělní tiskové konference, tedy v době, kdy velká část republiky bojovala s velkou vodou. Miloš Zeman tak opět neudržel svoji zlou jízlivou povahu na uzdě a v podstatě se vykálel na hlavu novinářům, kteří zajišťují informační servis ze záplavových oblastí. Prezident je jednoduše trapný i při povodních...

4.6.2013 v 12:45 | Karma: 25,67 | Přečteno: 1747x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4195x
syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer