Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Máte už také svoji selfie?

Dalo by se říci, že focení sama sebe mobilem je fenoménem naší moderní digitální doby. Na sociálních sítích se to jen hemží selfies všech možných celebrit, politiků i nového papeže, až po naše přátele. Nic proti nim nemám, ba naopak, ale přijde mi, že se z toho stává už trochu posedlost. Taková jedna selfie sem, jedna selfie tam, je určitě zajímavá záležitost, ale sdílnost některých selfie nadšenců je mírně přehnaná. A tak si říkám, jak by na tom byli umělci jako Frida Kahlo, Henri Matisse, Umberto Boccioni, Francisco Goya a jiní, co se také rádi už před mnoha lety autoportrétovali, kdyby dnes měli v ruce místo štětců chytrý telefon. Asi nejpozoruhodnější mi na celém tomto fenoménu přijde fakt, že se novodobý výraz "selfie" stal dokonce slovem roku 2013. To už je opravdu něco!

Kovářova kobyla i ševcova žena

Když jsem si vloni dodělala fotografický korespondenční kurz u New York Instite of Photography, tak jsem byla uchvácená focením všeho, co mi přišlo pod ruku. Chtěla jsem uplatnit všechny nově nabyté vědomosti, a tak jsem byla chvílemi jako posedlá. V mém hledáčku to byla vždy nejvíce rodina, kterou jsem neustále portrétovala, ale nyní toho bylo i na ně moc. Tak jsem si jednou řekla, proč také nezkusit tu selfie. Nebyla bych přeci "správný" umělec, kdybych se k tomu taktéž neuchýlila. Musím říci, že to je veliká sranda. Oni přeci jen všichni ti velcí umělci věděli, proč tak činí. Nejvíce jsem ovšem byla nadšená z toho, že jsem si mohla sama na sobě vyzkoušet svoje vlastní výtvory. A nakonec umělecká fotka na památku také není k zahození, protože všichni přeci víme, jak na tom jsou kovářova kobyla i ševcova žena!

Moje první zapomenutá selfie 

Úplně jsem na ni zapomněla, a tak jsem se opravdu upřímně pobavila, když jsem letos v březnu na návštěvě v Čechách našla svoji první selfie. Vyfotila jsem ji před patnácti lety v Torontu. Zpětně jsem tak zjistila, že jsme byla selfies v mládí také mírně posedlá. Zaplať pánbůh, že jsem ho ale prožila bez chytrého telefonu a sociálních sítí. Kdo ví, jestli bych také neměla tendence jimi neustále "obtěžovat".

Novodobý narcismus

Nic s tím tedy neuděláme, protože selfies jsou in a ještě dlouho budou. My lidé nikdy nepřestaneme obdivovat sami sebe, i když si to nebudeme chtít za žádnou cenu před nikým ani sami sebou přiznat. Nakonec co je na tom špatného, když se člověk sám rád fotí? To, že své fotky musí ale někdo denně, nebo obden sdílet na sociálních sítích, to už bude asi trochu jiná diagnóza...

Tak ať žijí selfies. Cheers!

Nejraději stojím za foťákem, ale selfies jsou ohromná legrace. (Poznámka: Fotografie prošly manipulací ve Photoshopu!) Klasická černobílá a Halloweenská selfie. Na té jsem se opravdu s chutí vyřádila…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie C. | pondělí 28.4.2014 15:03 | karma článku: 9,71 | přečteno: 981x
  • Další články autora

Marie C.

Lidé stále více přibírají na váze a jsou nemocní. Co děláme špatně?

Před dvěma lety jsem prošla opravdu velkou změnou životního stylu. Přestala jsem sledovat televizi, konzumovat maso pocházející od čtyřnohých i dvounohých zvířat, pít Coca-Colu, kávu a kravské mléko a konzumovat bílý cukr. Obloukem se vyhýbám geneticky modifikovaným potravinám, aspartamu a glutamanu sodnému a dávám si veliký pozor na ostatní škodlivé emulgátory a barviva. Ponechala jsem si jen sporadicky konzumaci ryb v mém oblíbeném Sushi.

30.5.2014 v 15:53 | Karma: 23,60 | Přečteno: 6030x | Diskuse| Společnost

Marie C.

Jak jsme málem omylem povalily anglickou královnu

O víkendu se konal 15. ročník dne otevřených dveří 155 architektonicky, historicky, kulturně a společensky významných budov po celém Torontu. Pokud jste měli zájem se projít útrobami budov, do nichž je jen málo kdy možné se dostat, měli jste k tomu perfektní příležitost právě o víkendu. Původně jsme měly s dcerou namířeno jinam, ale nějak nás to dovedlo do budovy Ontarijského provinciálního parlamentu. Jsem trochu ulítlá na starožitné věci a nábytek a mám navíc ráda Viktoriánský styl, a tak to pro mě byla věru zajímavá podívaná.

27.5.2014 v 18:18 | Karma: 6,99 | Přečteno: 275x | Diskuse| Společnost

Marie C.

Kráčí po přechodu, hledí do mobilu

Neopatrnost některých lidí mě zaráží. Jak může jít člověk po přechodu, hledět do mobilu - a přitom ani jednou nezvednout hlavu? Jak může někdo takto naivně důvěřovat svému okolí, když ty lidi ani nezná?

16.5.2014 v 17:17 | Karma: 33,29 | Přečteno: 4708x | Diskuse| Společnost

Marie C.

Byl jednou jeden pouliční umělec

Venku se udělalo konečně trochu teplo, a tak pouliční umělci všeho druhu oprášili své kostýmy a vyrazili do terénu. Nevím proč, ale nějak mně na nich cosi imponuje. Neskutečně mě ty jejich kousky baví. Potkat jich v Torontu můžete mraky jako asi v každém velkém městě. Musím říci, že v mnoha případech také platí, že jejich talent je na úrovni divadelního kolegy. Moc se mi líbí ta jejich spontaneita a nadšení se s lidmi na ulici podělit o to, co jim příroda nadělila.

12.5.2014 v 14:41 | Karma: 5,43 | Přečteno: 310x | Diskuse| Cestování

Marie C.

Třikrát hurá, konečně jsme se dočkali!

Já jsem tak šťastná! Zima definitivně končí a na trůn usedá na dva týdny jaro. Po té tu máme hned letní parno. Mám opravdu velikou radost, protože po půl roce zimy zimovaté tu máme opět na chvíli teplo. Když jsem o víkendu vylezla před dům, tak jsem koutkem oka zahlédla trochu zeleně. Zajásala jsem radostí a v mžiku jsem byla zpátky s foťákem v ruce. To si musím vyfotit, říkala jsem si, protože tyhle překrásné začátky, kdy se nový život klube, i přes všechny možné překážky na svět jsou slovy nepopsatelné. Vím, že v Čechách je prakticky už léto, ale tady u nás teprve začíná vše pučet...

6.5.2014 v 18:41 | Karma: 8,56 | Přečteno: 454x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Ženíšek prošel i u Pavla, prezident ho jmenuje ministrem pro vědu a výzkum

14. května 2024  6:01,  aktualizováno  13:49

Marek Ženíšek se stane ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Prezident Petr Pavel ho jmenuje členem...

Otevírací doba v obchodech v době svátků

14. května 2024  13:46

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200...

Tříletý chlapec zemřel pod koly závodního trucku, očekává se verdikt soudu

14. května 2024  9:44,  aktualizováno  13:37

U kladenského soudu dnes patrně padne rozsudek v kauze tragické nehody, která se stala v dubnu 2022...

EU definitivně potvrdila migrační balíček, Česko se ve všech hlasováních zdrželo

14. května 2024  13:14

Členské státy EU v úterním jednání v Bruselu definitivně potvrdily už dříve odsouhlasený migrační...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1220x
Maminka třináctileté Lauren Grace, aktivistka a také módní návrhářka, výtvarnice a fotografka - absolventka New York Institute of Photography.


Pochází z Tachova, kde po studiu SEŠ pracovala téměř deset let v jedné místní bance. V roce 1999 odešla za studiem angličtiny do kanadského Toronta, kde v současné době žije.

http://www.mariecopps.com/

Seznam rubrik