Jaké mají přání do nového roku senioři?

Mládež chce peníze, dobrou práci a hezké bydlení. Starší generaci stačí bydlení, rodina a peníze. Jak na tom však jsou senioři?

 Mám tu možnost to zjistit u nás v práci, neboť se seniory pracuji a znám je za těch pár let docela dobře. Jedna starší paní, bude ji letos 100 let mi na otázku co by si v životě ještě mohla přát odpověděla: „mít zdraví a svou rodinu u sebe“. Peníze a bydlení ji už dávno nezajímá, nejhorší je samota. Řekla jsem jí, že tady u nás není sama a patří tady jako do rodiny, smutně se usmála a v očích se jí zaleskly slzy. To není ono víte? Máte svou rodinu a vlastně nemáte nikoho. To když vás někdo navštíví jednou do týdne je jako mučení, pobude s vámi dcera dvě tři hodiny a jde pryč, jako bych už nepatřila do rodiny. Chápu, že se o mne dcera už nemůže starat má moc práce i své zdravotní problémy, ale stejně pořád čekám víc…. Slova útěchy z mých úst nejsou natolik silná, abych ji uklidnila.

Ve stáří je nejhorší stesk, zdraví bývá jen malý neduh proti samotě.

 Blíží se čas Tří Králů a tím i začíná Tříkrálová sbírka, my pracovníci charit budeme prosit o malý příspěvek do sbírky pro naše seniory v domovech na zpestření a zkrášlení zařízení, aby aspoň na chvíli zapomněli na svá trápení a mohli se radovat a s úsměvem očekávali své rodinné příslušníky. Setkala jsem se nejednou s přibouchnutými dveřmi a někdy i sprostými nadávkami na mou hlavu. Mrzí mne, že lidi nechápou co je to stárnout mimo svou rodinu a že peníze vybrané pro Charitu není žádný podfuk. Většinou mi s úsměvem otevře senior a i když je penze malá, vždy nějakou tu korunku přispěje. Dovolte nám trochu vám přiblížit na co je sbírka a jak bude s dary naloženo.

A jaké mají přání senioři do nového roku? Zkuste se zeptat svých nejbližších….

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Cmielová | pátek 3.1.2014 13:20 | karma článku: 20,07 | přečteno: 1471x