Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Víte, že existuje oficiální jednotka smradu ?

Jako momentální člen dozorčí rady firmy, zabývající se mimo jiné i provozováním místní obecní skládky TKO, se občas dostanu k zajímavým informacím. Jedna z posledních byla informace o tom, že se bude muset provést měření zápachu naší skládky. To samo o sobě není natolik zajímavá informace, jako způsob, jakým se toto měření provádí a vyhodnocuje. Poté, co jsem vyslechl podrobnosti tohoto poměrně složitého postupu, které pan ředitel obdržel na krajském úřadu, okamžitě mi bylo jasné, že se o ně musím podělit s čtenáři Blogu. Není to totiž o obvyklé exaktní měření nějakým přístrojem či chemickou analýzou. Jak to tedy je:

strykowski

Měření má dvě fáze: Odběr vzorků a jejich vyhodnocení. Za slunného, teplého a větrného dne přijede pracovní skupina na odběr vzorků vzduchu: postaví stan na kraji skládky otevřený ke skládce, přímo proti větru, v tomto stanu do speciálních igelitových pytlíků "napytluje" vzduch, jdoucí od skládky, a odjede. Zajímavější je ale ta druhá fáze - dávejte pozor: ke kulatému stolu zasedne lichý počet "čichačů" (3-5). Na tuto - mimochodem dobře placenou práci (200,- Kč/hod) - jsou údajně najímáni studenti maximálně na několik dní v měsíci, musí to být zdraví lidé, nekuřáci, atd... Vlastní vyhodnocení pak probíhá tak, že se mezi "čichače" vypustí nejdříve "neředěný" vzorek vzduchu ze skládky a každý, co "něco" cítí, řekne "cítím". Pokud většina z "čichačů" něco cítí, je hodnota zápachu jeden "ou". Následuje vyvětrání a další ředění vzorku vždy o dalších 50% s čistým vzduchem a opakování stejného postupu. Při každém dalším čichacím "kole" s pozitivním výsledkem se hodnota zápachu povyšuje o další ou. Maximální povolená hodnota zápachu na skládce je údajně stanovena na 5 ou.

Musím se přiznat, že tento postup byl pro mne obtížně uvěřitelný, že na první poslech silně "zapáchá" novinářskou kachnou (odhadoval bych to tak na 2-3 oury :-), nicméně pan ředitel mě ujišťoval o autenticitě této informace. Nicméně od kamaráda - učitele fyziky jsem obdržel odborný výklad, který mě přesvědčil o pravdivosti a existenci jednotel smradu OU:

Jednota zápachu 1 OU (nikoli our), což znamená Odour Unit, existuje nikoli jako jednotka soustavy SI, ale jako jednotka Evropská, tedy 1 EOU.1 EOU = množství pachových látek, které odpařeno do 1 m3 neutrálního plynu za normálních podmínek (teplota 273.15 K, tlak 101.325kPa) vyvolá u testujících pozorovatelů stejný smyslový vjem, jako 123 µg n-butanolu, rozptýleného v objemu 1 m3 neutrálního plynu za normálních podmínek (Evropskáreferenční pachová hmotnost – EROM).Nejrozšířenější metoda měření pachových látek je dynamická olfaktometrie, založená na postupném zřeďování vzorku,obsahujícího pachovou látku, čistým vzduchem, tedy postup, který je výše popisován.Tato měření nemohou poskytnout přímou informaci o pravděpodobných účincích pachu, jeho vnímané intenzitě, ani o tom, zda bude vnímán jako příjemný nebo obtěžující.Dynamickou olfaktometrii definuje ČSN EN 13725, Kvalita ovzduší - Stanovení koncentrace pachových látek dynamickou olfaktometrií:- využívá principu postupného zřeďování pachu neutrálním plynem až k prahu vnímání pachu člověkem - měřící skupinu tvoří minimálně 6 osob - odběr vzorků se dělá do vaků z materiálů, které neuvolňují pach nebo do skleněných myší - počet odebraných vzorků u zdroje je nejméně 3 - u fugitivních emisí je nutno zohlednit celý cyklus výrobního procesu - zpracování vzorků je nutné provést do 16 hodin od odběru - vzorek se při analýze ředí syntetickým vzduchem nebo mediciálním kyslíkem - hodnota čichového prahu je ta, kterou označí 50% osob z měřící skupiny.

(zveřejněno také na www.jiricisar.com )

Autor: Jiří Císař | středa 11.7.2007 20:37 | karma článku: 19,89 | přečteno: 4807x
  • Další články autora

Jiří Císař

Nedejte se ve volbách přinutit k něčemu, co nechcete.

Důsledkem předvolebních "průzkumů" bývá odrazení voličů od výběru strany s - podle něho - nejlepším programem a lidmi a předání jejich hlasů stranám, které figurují na těchto průzkumech a jsou pro ně "nejmenším zlem".

16.10.2017 v 9:35 | Karma: 26,19 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politika

Jiří Císař

Žádejme na politicích jejich 100% kontrolu tak, jako je zavedli pro nás.

V posledním čase jsme svědky a bohužel hlavně účastníky zcela nových typů státních kontrol. Jedná se o stoprocentní kontrolu občanů, daňových poplatníků, řidičů. Proč bychom my tedy nemohli stejně kontrolovat politiky ?

12.9.2016 v 15:04 | Karma: 47,83 | Přečteno: 11205x | Diskuse| Politika

Jiří Císař

Jak zvýšit výběr daní? Spolu s důvěrou ve stát.

Stát od nás vymáhá procenta za každý přesun majetku od jednoho vlastníka k jinému. Říká tomu daně. Není jasné, za co přesně. A jelikož se jedná navíc o monopol, chce po nás stát stále víc a víc. Prostě proto, že má tu moc.

12.6.2015 v 8:25 | Karma: 24,63 | Přečteno: 539x | Diskuse| Politika

Jiří Císař

Myslíte si, že neplatíte EU daně ? Chyba lávky.

Byl jsem donedávna přesvědčen, že daně platím pouze do českého státního rozpočtu a že příspěvek ČR do rozpočtu EU se děje tak nějak mimo mě a jakýmsi převodem mezi státním rozpočtem a rozpočtem EU. O tom, že bych platil daň přímo do Bruselu, jsem nebyl dosud informován. Možná je to moje chyba, ale domnívám se, že takto neinformovaných může být mnohem více, proto následující řádky.

11.7.2014 v 11:09 | Karma: 26,14 | Přečteno: 1092x | Diskuse| Ostatní

Jiří Císař

Chceme on-line sledovat celníky

Neschopnost celní správy spolu s plodným hlasovánim sněmovny zplodila další legislativní paskvil. Celníci si tentokrát vzali za vzor televizní show a uzákonili si nový nekonečný seriál Big Brother pro celníky.

31.1.2014 v 7:24 | Karma: 21,74 | Přečteno: 672x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Humor na sociálních sítích. Na vtipálky vznikla past, za níž může stát armáda

17. května 2024  20:07

Česká armáda zřejmě nemá pochopení pro humor. Jinak si nejde vysvětlit past, kterou patrně...

Když se při dějepisu učí o emancipaci. Výuku má rozšířit téma genderu či LGBT

17. května 2024

Premium Mluvit v hodinách dějepisu o genderové identitě či LGBT? Někteří učitelé už tímto směrem výuku dětí...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahují potápěči

17. května 2024  19:57

Hasiči a policie zasahují na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských hasičů...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1551x
Rocker klávesák "ve středním věku" s potřebou občas něco pochválit, okomentovat nebo i pohanět, tak jak to cítí.