Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V EU vrcholí boj o moc

Necítím se být nějakým odborníkem na problematiku EU či tzv. Lisabonské smlouvy. Moje oficiální zasahování do běhu věcí skončilo zaškrtnutím "NE" v referendu o vstupu. Je ale pravdou, že mi není jedno, jak se záležitosti kolem našeho členství v EU vyvíjejí dále v čase a co se na nás ratifikací LS chystá. V této souvislosti musím konstatovat, že je skutečně dobře, jak se zástupci EU při své návštěvě na hradě koncem tohoto týdne chovali a jak jednal "soudruh" europoslanec Cohn-Bandita s naším panem prezidentem. Přepis onoho "rozhovoru" je na titulní stránce sobotní MF Dnes. Jak se teprve bude chovat, až bude LS v platnosti, když už před její ratifikací se chová takto povýšeně a arogantně, lze spolehlivě předvídat. Svým jednáním už nyní barvitě a plasticky naznačil, jako to bude se suverenitou ČR a s úctou "orgánů" EU k jejím občanům. A to se ani nestyděl ohábět se vůlí zástupců lidu, kterou tito zástupci ještě neprojevili.

V této souvislosti mě zaujal i daleko menší článeček či spíše zprávička s názvem "Irsko o Lisabonu rozhodne po summitu" asi o 5 stran dále. V něm se nehovoří o "vůli lidu", ale o "krizi, kterou Irsko odmítnutím LS vyvolalo" a o možném "východisku" z ní (rozuměj obejití výsledku zamítavého stanoviska "vůle lidu").

Čili - o "vůli lidu" zástupci EU a příznivci LS hovoří tehdy, pokud se jedná o stanovisko shodné s jejich, a stanovisko opačné je nazýváno "krizí" a hledají se cesty jak jej pominout, obejít či zvrátit. Jak obejít svoje vlastní platné (údajně demokratické) postupy a smlouvy a jak "konečně zatnout těm malým otravným pidistátečkům tipec". Jinak řečeno - vůle lidu ano - ale jen když "mele podle našeho". Myslím, že to už tu bylo. A je to zatraceně podobný. A není to tak dávno.

EU se tak natolik odcizila od obyčejných občanů, voličů a poplatníků EU, že ji ne jenom nezajímá jejich názor na transformaci EU v něco jiného s jinými pravidly, ale tento názor ji vyloženě otravuje a je označován za škodlivý. Je tedy zřejmě nejvyšší čas položit si otázku, co je vlastně EU, co by byla po případné úplné ratifikaci LS a jestli tuto bující megainstituci, čítající podle neoficiálních informací až 175.000 úředníků, poslanců, členů komisí a nejrůznějších ouřadů, ještě tito obyvatelé členských států chtějí.

To je ale právě to, čeho se velení EU bojí, jako čert kříže. A to proto, že je mu jasné, že by to v případných referendech, které by proběhly nyní, prohrála na celé čáře. A to by také mohlo znamenat začátek konce EU a zejména začátek konce slibných a skvěle zaplacených pelechů, konec nejrůznějších osobních výhod a prebend a kdovíčehoještě pro desetitisíce lidiček. Takže se tomuto úsilí o ratifikaci LS za každou cenu možná nelze diviti, lze ho i pochopiti, ale nelze jej z mé strany přijmouti či dokonce podporovati. Naopak. Je nad slunce jasné, že nám před očima probíhá v přímém přenosu tvrdý boj o moc v Evropě. Boj o skutečnou moc, který má s demokracií hodně málo společného a který je pěkně arogantní a nesmlouvavý. EU viditelně hraje podle svých vlastních pravidel jen tehdy, když se jí to hodí. A zejména když se to hodí "těm velkým a silným" členům.

Pokud bude LS ratifikována, nezbyde nám tedy nic víc, než se spolehnout právě na jejich na spravedlnost a blahosklonnost, neboť jejich hlas bude v příští EU tím hlasem rozhodujícícm. Skončí veškeré demokratické pojistky, skončí právo veto, skončí již tak podlomená suverenita ČR. V EU vrcholí boj o moc - tak poklepejme rukou vítězům a šoupejme nohama. Padneme EU do náruče a já za sebe říkám - maje na paměti styl chování těchto zemí k česku v dobách historicky rozhodujících a ne zase tak dávných - děkuji, nechci, jen blbec se spálí o stejná kamna dvakrát...

zveřejněno také na www.jiricisar.com

 

 

Autor: Jiří Císař | neděle 7.12.2008 13:54 | karma článku: 23,03 | přečteno: 907x
  • Další články autora

Jiří Císař

Nedejte se ve volbách přinutit k něčemu, co nechcete.

Důsledkem předvolebních "průzkumů" bývá odrazení voličů od výběru strany s - podle něho - nejlepším programem a lidmi a předání jejich hlasů stranám, které figurují na těchto průzkumech a jsou pro ně "nejmenším zlem".

16.10.2017 v 9:35 | Karma: 26,19 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politika

Jiří Císař

Žádejme na politicích jejich 100% kontrolu tak, jako je zavedli pro nás.

V posledním čase jsme svědky a bohužel hlavně účastníky zcela nových typů státních kontrol. Jedná se o stoprocentní kontrolu občanů, daňových poplatníků, řidičů. Proč bychom my tedy nemohli stejně kontrolovat politiky ?

12.9.2016 v 15:04 | Karma: 47,83 | Přečteno: 11205x | Diskuse| Politika

Jiří Císař

Jak zvýšit výběr daní? Spolu s důvěrou ve stát.

Stát od nás vymáhá procenta za každý přesun majetku od jednoho vlastníka k jinému. Říká tomu daně. Není jasné, za co přesně. A jelikož se jedná navíc o monopol, chce po nás stát stále víc a víc. Prostě proto, že má tu moc.

12.6.2015 v 8:25 | Karma: 24,63 | Přečteno: 539x | Diskuse| Politika

Jiří Císař

Myslíte si, že neplatíte EU daně ? Chyba lávky.

Byl jsem donedávna přesvědčen, že daně platím pouze do českého státního rozpočtu a že příspěvek ČR do rozpočtu EU se děje tak nějak mimo mě a jakýmsi převodem mezi státním rozpočtem a rozpočtem EU. O tom, že bych platil daň přímo do Bruselu, jsem nebyl dosud informován. Možná je to moje chyba, ale domnívám se, že takto neinformovaných může být mnohem více, proto následující řádky.

11.7.2014 v 11:09 | Karma: 26,14 | Přečteno: 1092x | Diskuse| Ostatní

Jiří Císař

Chceme on-line sledovat celníky

Neschopnost celní správy spolu s plodným hlasovánim sněmovny zplodila další legislativní paskvil. Celníci si tentokrát vzali za vzor televizní show a uzákonili si nový nekonečný seriál Big Brother pro celníky.

31.1.2014 v 7:24 | Karma: 21,74 | Přečteno: 672x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1551x
Rocker klávesák "ve středním věku" s potřebou občas něco pochválit, okomentovat nebo i pohanět, tak jak to cítí.