Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nový předmět na ZŠ - "kapitalistická tržní praxe pro spotřebitele"?

Češi už dluží kolem 500 miliard korun. Tato skutečnost ve mě vyvolává řadu otázek bez odpovědí ale jedna z nich převažuje: Jsme jako občané a spotřebitelé dostatečně připraveni na trh včetně jeho mnoha více či méně skrytých nebezpečí pro jednotlivého spotřebitele? A pokud ne, jak a kdo by nás měl připravit? Toť asi ve stručnosti formulace otázky, nad níž se stále častěji zamýšlím. Vím, lze nad ní mávnout rukou či poklepat si na čelo a věc je vyřízená.

Ve skutečnosti se ale za termínem "trh" skrývá řada seriózních disciplín, které mají většinou jediný cíl: zvýšit obrat, prodat co nejvíce zboží či služeb, a to co nejrychleji s minimálními náklady, s minimálním rizikem a zejména s co nejvyšším celkovým ziskem. Na toto téma bylo jistě napsáno a řečeno již mnoho, tisíce pracovníků je za tímto účelem školeno v mnoha speciálních disciplínách, reklamní agentury se předhánějí v nápadech jak zaujmout (jakkoliv) co nejvíce zákazníků a přitom jim nenápadně nabízet něco, co vlastně vůbec nepotřebují. Ve všech druzích médií jsme denně masírováni profesionálními reklamními kampaněmi, vytvořenými speciálními týmy reklamních odborníků a psychologů. Zaklínací slova a sousloví jako "akce", "sleva bez navýšení", "dárek navíc", "dva za cenu tří", či "zdarma obdržíte.." otvírají peněženky či kreditní karty stovek a tisíců spotřebitelů jako na běžícím pásu. A nemáme-li peníze? To přece není žádný problém. Peněžní ústavy i specializované kreditní firmy nabízejí úvěry doslova jako housky na krámě. Splátky bez navýšení, půjčky bez ručitele, atd, atd. Co tím chci říct: pouze to, že pouze jednostranně, a to pouze na straně nabídky trhu stojí profesionální, speciálně školené týmy mezinárodního kapitálu s obrovskými znalostmi, zkušenostmi a potenciálem, které nás jako spotřebitele denně oblbují speciálními psychologicko - reklamními metodami. Které využívají i takové záležitosti jako podprahové vnímání, kombinace vyvolávání kontrastních citů, sex, speciální rozložení zboží v regálech (to je prý celá věda!), atd. Původní účel reklamy - upozornit spotřebitele na nový výrobek - je již dávno druhotný a většinou zcela nevýznamný. Byl potlačen a nahrazen dravým, dlouhodobým, opakovaným a cíleným psychologickým masírováním spotřebitele všemi dostupnými prostředky. To vidím jako potenciální nebezpečí pro nepřipraveného či "neproškoleného" spotřebitele. Trh totiž potřebuje spotřebitele. Moc spotřebitelů. Bez spotřebitelů by samozřejmě trh neexistoval. A neexistoval by ani stát, protože by nikdo neplatil daň z obratu...

Proto se zřejmě i státu velmi zamlouvá, když spotřebitelé spotřebovávají a spotřebovávají a plní tak utěšeně státní kasu. Sice mnohdy nevědomky, zato však permanentně, totiž při jakékoliv spotřebě. Proto asi také nejsou spotřebitelé náležitě státem vychováváni a systematicky vzděláváni, aby byli důstojným soupeřem na bitevním poli trhu. Znalost legislativy spotřebitelem je zcela ponechána na jeho libovůli a iniciativě, stejně jako jeho schopnost se se svody profesionálních nástrah trhu vyrovnat. Je ponecháno zcela bez podpory jak a zda jim zcela porozumí, zda a jak jim odolá či zda jim pravidelně (a zhusta rád) podléhá. Kupuje věci, které vůbec nepotřebuje, kupuje nekvalitní věci, které brzy zahazuje, kupuje, kupuje a kupuje. Zbožím se postupně stalo již téměř vše. Kupuje se i například naděje na zbohatnutí (loterie) či kupuje se "jistota" nezchudnutí (i když kolikrát značně pofidérní - pojištění). Kupují se i rady (dobré i špatné), stále více peněz se vydává za položky patřící do "škatulek" zábava, sport, koníčky, zdraví a léky, dovolené, dále samozřejmě hadry, šminky a vše co souvisí s "osobní image". Mimochodem - tak se mi nějak zdá, že v poslední době daleko více záleží jak člověk vypadá, kde má jaký silikon a co má na sobě (včetně ksichtu), než co má v hlavě a srdci. Ale je to možná jen můj dojem.

Nevím, ale mám za to, že škola možná má i na tomto poli dluh. Že by už děti školou povinné měly poznat tyto mnohdy rafinovaně skryté nástrahy trhu na naše (doufám že většinou poctivě vydělané) peníze. Že by možná už základní škola měla zavést předmět, který by člověka fundovaně připravil na praktický život v dravém a nelítostném tržním prostředí a vtělila by do něj nutné praktické základy tržní a daňové legislativy, základy podnikání a zaměstnávání, úvěrové teorie a praxe, hospodaření rodiny, péče o vlastní zdraví, atd. Nemyslím si, že by tuto roli měli a mohli zastat ve všech případech rodiče už proto, že rady a poučování od rodičů děti (zejména ty odrostlejší) neberou vůbec vážně a procházejí jim zpravidla dutinou lebeční zcela bez zastávky (tzv. "pendolíno-efekt"). Sám například nyní - s hrůzou - zjišťuji, že ač moje - podle věku dospělé - děti například v oblasti používání internetu mají poměrně obsáhlé znalosti a praktické dovednosti, nemají o některých základních věcech praktického života ani potuchy, dokonce ani kolikrát netuší kde a proč je hledat. Kdejaký "podnikatel" nebo zaměstnavatel je tak pravděpodobně dokáže "opít rohlíkem" - tedy pokud se samozřejmě nechají či nezeptají se jinde.

Je tedy sice dobré, že naše děti se ve škole dozvědí například detailní stavbu buněčné tkáně dvouděložných rostlin. Že uslyší a možná si i na několik týdnů či měsíců zapamatují některé encyklopedické vědomosti - například názvy básnických sbírek našich významných básníků. Že vyjmenují naše panovníky či prezidenty ve správném pořadí. Tyto informace jim ale - aniž bych se snažil snižovat jejich význam pro obecnou vzdělanost - v praktickém životě (a obávám se že ani v naprosté většině případných zaměstnání) příliš nepomohou.

(zveřejněno také na www.jiricisar.com )

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Císař | středa 11.7.2007 12:32 | karma článku: 10,14 | přečteno: 588x
  • Další články autora

Jiří Císař

Nedejte se ve volbách přinutit k něčemu, co nechcete.

Důsledkem předvolebních "průzkumů" bývá odrazení voličů od výběru strany s - podle něho - nejlepším programem a lidmi a předání jejich hlasů stranám, které figurují na těchto průzkumech a jsou pro ně "nejmenším zlem".

16.10.2017 v 9:35 | Karma: 26,19 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politika

Jiří Císař

Žádejme na politicích jejich 100% kontrolu tak, jako je zavedli pro nás.

V posledním čase jsme svědky a bohužel hlavně účastníky zcela nových typů státních kontrol. Jedná se o stoprocentní kontrolu občanů, daňových poplatníků, řidičů. Proč bychom my tedy nemohli stejně kontrolovat politiky ?

12.9.2016 v 15:04 | Karma: 47,83 | Přečteno: 11205x | Diskuse| Politika

Jiří Císař

Jak zvýšit výběr daní? Spolu s důvěrou ve stát.

Stát od nás vymáhá procenta za každý přesun majetku od jednoho vlastníka k jinému. Říká tomu daně. Není jasné, za co přesně. A jelikož se jedná navíc o monopol, chce po nás stát stále víc a víc. Prostě proto, že má tu moc.

12.6.2015 v 8:25 | Karma: 24,63 | Přečteno: 539x | Diskuse| Politika

Jiří Císař

Myslíte si, že neplatíte EU daně ? Chyba lávky.

Byl jsem donedávna přesvědčen, že daně platím pouze do českého státního rozpočtu a že příspěvek ČR do rozpočtu EU se děje tak nějak mimo mě a jakýmsi převodem mezi státním rozpočtem a rozpočtem EU. O tom, že bych platil daň přímo do Bruselu, jsem nebyl dosud informován. Možná je to moje chyba, ale domnívám se, že takto neinformovaných může být mnohem více, proto následující řádky.

11.7.2014 v 11:09 | Karma: 26,14 | Přečteno: 1092x | Diskuse| Ostatní

Jiří Císař

Chceme on-line sledovat celníky

Neschopnost celní správy spolu s plodným hlasovánim sněmovny zplodila další legislativní paskvil. Celníci si tentokrát vzali za vzor televizní show a uzákonili si nový nekonečný seriál Big Brother pro celníky.

31.1.2014 v 7:24 | Karma: 21,74 | Přečteno: 672x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Prezident Pavel navštíví Explosii, děti v léčebně i podebatuje ve Vysokém Mýtu

21. května 2024  7:30

Poslední kraj, který v roli prezidenta České republiky Petr Pavel ještě oficiálně nenavštívil, je...

Kolony brzdí provoz na D5 a D8 před hranicemi, důvodem jsou německé kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

U Neapole bylo nejsilnější zemětřesení za posledních 40 let. Mělo 4,4 stupně

21. května 2024  6:16,  aktualizováno  6:29

Okolím jihoitalského města Neapol v pondělí večer otřáslo zemětřesení, podle agentury AFP...

Předčasné volby budou v Íránu na konci června. Lidé uctí památku zesnulého prezidenta

21. května 2024  6:22

Předčasné prezidentské volby v Íránu se uskuteční v pátek 28. června. Registrace zájemců o...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1551x
Rocker klávesák "ve středním věku" s potřebou občas něco pochválit, okomentovat nebo i pohanět, tak jak to cítí.