Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vrásky

Koukáte někdy do svého osobního archivu? Co za dokumenty tam máte? Co se událo před jednou dekádou? A co ještě dříve? Co můžeme najít ve vlastních archivech? Co ukládáme hluboko a zamykáme do tajných sejfů..? 

Bojíte se archiv otevřít a raději zapomenete číselný kód nebo zahodíte klíč? Někdy se pak lépe žije, ale jde to napořád? Přijdou stejně časem badatelé… Ať už jsme to my sami, nebo někdo, kdo se nám chce přiblížit. Některým nakonec sami rádi sejf otevřeme a (někdy) jsme rádi, že vypustíme kostlivce ze skříně. Někdy je totiž fajn podívat se kostlivci do očních jamek. A co můžeme najít v archivech našich srdcí, vrásek a vzpomínek?

 Vnější archiv – Naše vrásky.

Jak stárneme, tak se vráskám na povrchu těla neubráníme. Někdo si jich nevšímá, někdo je s nimi smířen, někdo si jich všímá a snaží se je zamaskovat, někdo je řeší a snaží se jich zbavit. Já byla z těch nevšímavých, než jsem byla donucena si se zrcátkem těsně před obličejem přiznat, že už je mám taky. A slušné. Nicméně si z toho i tak moc nedělám. Však už mi bylo třicet, tak co bych chtěla. Vrásky jsou ukázky toho, že normálně žijeme. Většinou se jim přisuzuje, že jsou ze starostí, ale tak jednoznačné to přece není. Vrásky se tvoří mimikou v obličeji a přece se pořád jen nemračíme.

Přistoupila jsem na to, že vrásky mám a začala jsem hloubat nad tím, jak jsem k nim přišla. Na prvním místě budou asi obličejové grimasy. Dělám je odmalička, byla jsem na to často pro jejich občasnou nevhodnost upozorňována, a to jak v pubertě, tak v dospělosti. Nikdy jsem nedokázala mít "poker-face". Druhým nejčastějším tvůrcem mých vrásek bude legrace. Měla jsem prozatím to štěstí, že jsem se v životě dost nasmála a to mi jistě pár těch vějířků a dalších ozdob tváře přidalo. Nelze se proto na ně zlobit. Zkuste se podívat do zrcadla a nejdříve se zamračit, a pak se zasmát. Uvidíte, které vrásky převažují. Je trochu zvláštní přát někomu vrásky, ale přeji vám, ať jich máte z úsměvů co nejvíc. 

Vnitřní archiv – Naše duše.

Někdy vráska naskočí a může se vrýt hlouběji, než by se zdálo. Někdy se kromě tváře vryje třeba i do srdce, když se na to podíváme povrchněji, tak třeba do peněženky. Do té se nám vryly s dopisem, který dorazil z plynáren. Nebylo nám oznámeno navýšení záloh, proto splátky za pár měsíců narůstaly, a pak hups: rovnou po nás chtějí přes dvacet tisíc. No, to je slušný "zářez". Po čase ho však lze vyrovnat, urovnat, zahladit, doplatit. Na dovolenou se pojede jindy. Horší je to s vráskami na srdci a na duši. 

Před nějakou dobou si u nás nad dveřmi stavěl ptáček hnízdo. Každý den jsme ho s dětmi pozorovali, a ač bylo jasné, co nám časem jejich bydlení nad dveřmi přinese, ani nás nenapadla varianta, že bychom hnízdo shodili. Byl by velký paradox, kdybychom zničili hnízdo na našem vlastním novém hnízdě, které si také teprve budujeme. Sledovali jsme, jak si ptáček nosí kousky trávy, klacíčky, rozeznali jsme ho mezi ostatními ptáčky na zahradě. Už jsem si chystala noviny, které budu na schody přede dveřmi pokládat, aby škody nebyly takové a ptačí e-e se lépe odklízelo. Ale všechno je nakonec jinak. Myslím, že ptactvu se vrásky na obličeji netvoří, ale na srdci se zřejmě jedna - nebo spíš tři - vrásky utvořili na srdíčku po jedné větrné noci. Vyšla jsem na před dveře a na zemi leželo skoro celé hnízdo a kolem tři rozbitá vajíčka.

Možná si jen vybral špatné místo, možná to tak mělo být, některé věci se prostě nedozvíme a stanou se. A udělají vrásky nám, stejně jako ptáčkům. Ten náš pak lítal kolem a nevěděl, co se stalo. Hnízdo i vajíčka jsou pryč. Věřím, že si postaví hnízdo jinde, určitě si časem poradí. Ale musím se přiznat, že jsem pustila několik nejen ptačích slz s ním. Pochopila jsem, proč jsou děti bez vrásek, když mi synek, kterému jsem tuto událost po tajném odklizení šetrně sdělila, řekl: "No jo no, ale tak si pořídí jiný vajíčka."

Obličej je naší kronikou

Došla jsem k tomu, že ne deníky a mozek, ale to náš obličej je jako kronika. Co píšeme a co si pamatujeme, vše je přirozeně pokrouceno vlastním pohledem a poCity. Ale vrásky, to je to pravé písmo, kterým máme zapsané své zážitky, naše radosti i starosti. Proto nemám ráda, když si někdo výrazně a uměle nechává zasahovat do své tváře, mění tak svou minulost, mění sám sebe v někoho jiného. Došlo mi, že možná proto mám tak ráda staré lidi. Strašně se mi líbí jejich vrásčité obličeje, strašně ráda naslouchám jejich příběhům ze života. Příběhům, které mají vepsané ve tváři a příběhům, které tak rádi sdělují někomu, kdo o ně má opravdu zájem. To se pak usmívají a někdy také pláčou a po jejich vráskách jim různými směry tečou slzy. A jsou krásní a chtějí vás držet vrásčitou rukou a obdivují vaši pleť (téměř) bez vrásek.

Není důležité nemít vrásky, je důležité mít někoho, komu o svých vráskách můžete vyprávět. Někoho, kdo vás bude držet za ruku a třeba vás i po té vrásčité ruce s láskou pohladí. 

 

Autor: Tereza Cimburková | pondělí 9.6.2014 14:44 | karma článku: 11,35 | přečteno: 517x
  • Další články autora

Tereza Cimburková

Vzpomínání se starostkou TĚCH Lidic

Dnes je to 76 let od vypálení obce Lidice. O rozhovor jsem požádala paní Veroniku Kellerovou. Osmým rokem je starostkou „těch“ Lidic. Ale není s obcí s tragickou minulostí spjatá jen pracovně, ale velmi osobně, rodinně.

10.6.2018 v 14:18 | Karma: 17,96 | Přečteno: 531x | Diskuse| Společnost

Tereza Cimburková

S Taťánou o stáří a rodině

"Na konci záleží jen na tom, aby na Vás někomu záleželo." Toto motto by se dalo tesat do kamene. Rozhovor o životě se seniory a pro seniory s Taťánou Gregor Brzobohatou.

5.2.2018 v 20:24 | Karma: 9,89 | Přečteno: 412x | Diskuse| Ostatní

Tereza Cimburková

Stáří vpřed

Mikuláš má svátek dneska, ale chodil už včera. Stejně jako byl včera Mezinárodní den dobrovolníků. Ti ale chodí nejen jednou do roka. Svatý Mikuláš, proslulý svou štědrostí k potřebným, by měl dost radost.

6.12.2017 v 12:02 | Karma: 14,54 | Přečteno: 512x | Diskuse| Společnost

Tereza Cimburková

Lidice: 75 let

Vzpomínky na vzpomínání lidických žen. Vzpomínky na porevoluční Lidice. Povídání o tom, proč je důležité uctít odvahu. Červnové povídání s Miroslavem Kalibou, synem lidické ženy, čtyřiadevadesátileté čiperné Miloslavy Kalibové.

10.6.2017 v 9:38 | Karma: 13,45 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ostatní

Tereza Cimburková

Utíkat ve správný čas

Běh na dlouhou trať nebyla nikdy moje silná stránka. Na základce jsem byla rychlá. Nejlíp mi šly stometrové sprinty. Ale protože běh asi tenkrát nefrčel jako dneska, dostala jsem jinou nabídku.

31.8.2016 v 7:54 | Karma: 12,33 | Přečteno: 280x | Diskuse| Letní běh
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Estonsku roste sebevědomí. Hovoří o blokádě proti Rusku v Baltském moři

4. května 2024  18:08

Sledujeme online Velitel estonské armády Martin Herem navrhuje spojencům se připravit na možnou blokádu ruských...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30,  aktualizováno  18:03

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 822x
S láskou a zaUjetím píšící a překládající dablmatka a kulturomilka.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy