Zákaz kouření v hospodách? Ne!

Já sám již dlouho nekouřím, jíst chodím do nekuřáckých restaurací a jsem zcela zásadně proti plošnému zákazu kouření v restauracích, hospodách, barech i pivnicích.

Ne proto, že by se mi nelíbil fakt, že bych se již nemusel koukat u vchodu do restaurace, zda se jedná o nekuřáckou, kuřáckou nebo smíšenou (kterou osobně považuji spíše za kuřáckou). To by se mi i celkem líbilo. Ten plošný zákaz by mne osobně vůbec nijak nepostihl (i když si myslím, že k pivu nebo panáku v zaplivané pivnici ten kouř od kuřáků prostě patří k atmosféře toho místa).  Ale nejsem sobec a myslím si, že i kuřáci mají právo mít svoje hospody (vždyť já tam přece chodit nemusím, povinné to opravdu není) a hlavně plně uznávám svobodu hostinských (a nejen jich) nakládat si s vlastním soukromým majetkem dle vlastní libosti, protože jen a pouze oni sami do toho vrazili své peníze, čas i dřinu a zase jen a pouze oni sami nesou i následky za své rozhodnutí na jaký druh klientely se zaměří ať už jsou to vegetariáni, rodiny s dětmi nebo třeba kuřáci.
Jsem liberál, takže osobně bych neměl ani nic proti, kdyby se v nějaké hospodě čůralo do žlábku a hospodský nabízel jídlo ze zkaženého masa za předpokladu, že to maso nebude vydávat za čerstvé a na ten fakt případné návštěvníky dostatečně upozorní předem, aby to nebyl podvod. Sice silně pochybuji, že by mu tam za těchto podmínek někdo chodil (já tedy určitě ne), ale to je čistě jeho problém.
Za komoušů jsme byli jako studenti na chmelu, kde jsme si našli takovou útulnou soukromou (komouši to kupodivu nechali asi osmdesátileté babiččce na dožití) vesnickou hospůdku, kde se nejenže kouřilo a na záchod chodilo na dvorek, ale dokonce se tam po place pohybovalo veškeré domácí zvířectvo od slepic až po jednu kozu. Nemuseli jsme tam samozřejmě chodit, ale bylo nám tam velice dobře. Z toho by se dnešní sluníčkáři asi opupínkovali.

Pokud má státní moloch pocit, že nutně musí vychovávat své kuřácké občany (osobně si myslím, že to není úloha státu, ale budiž), tak ať to proboha nedělá plošným zákazem jak za socialismu, ale třeba nějakou úlevou na dani pro všechny nekuřácké restaurace. Sice tím ten trh také pokřiví, ale podle mého názoru mnohem méně, než tím plošným zákazem a kuřáci by se mohli dál scházet v těch zakouřených knajpách. Slušné restaurace, kde dobře vaří, jsou dnes stejně již dlouho nekuřácké anebo alespoň smíšené.

Ostatně ten plošný zákaz vyžene část kuřáků před hospody a pivnice, kde budou obtěžovat zcela nezúčastněné lidi procházející na chodníku, kteří by do té hospody stejně ani nepáchli, nejen tím smradem z cigaret, ale u hospod a pivnic tam budou rovnou i chlastat (opravdu ideální vzor pro děti), takže také hlukem a třeba i obtěžováním dam a slečen. Opravdu tohle chcete? Kuřáci na chodníku před vchody do nynějších nekuřáckých restaurací mne osobně smradem obtěžují již nyní. A druhou část (a je otázkou zda větší či menší než je ta první skupina) z té hospody či pivnice vyžene zcela, třeba do garáže jednoho z nich, kde jim nikdo nebude nic zakazovat a ještě ušetří za chlast. A tu druhou část hostů hostinskému nekuřáci zcela určitě nenahradí, protože jsem sice již viděl i notory nekuřáky, ale drtivá většina k tomu svému chlastání kouřila. Takže ta hospoda nebo pivnice nakonec zavře, protože právě ty ten zákaz postihne zcela nejvíc. A militantní nekuřáci, kteří mají z toho zákazu orgasmus, na tom nakonec budou stejně (ne-li hůř) jako když tam byla hospoda a pivnice kuřácká - nebudou mít vůbec kam jít.
A hostinský a jeho případní zaměstnanci mohou jít na pracák. Vážně perfektní řešení.

Autor: Ivo Cilich | pondělí 4.8.2014 18:44 | karma článku: 21,81 | přečteno: 808x
  • Další články autora

Ivo Cilich

Zbláznil se Babiš definitivně?

17.5.2024 v 13:40 | Karma: 25,75

Ivo Cilich

Po bitvě je generálem každý

23.12.2023 v 8:20 | Karma: 32,36

Ivo Cilich

Zdravotnictví a legionella

17.12.2023 v 13:20 | Karma: 33,95

Ivo Cilich

Kdo dělá problémy?

30.7.2023 v 18:40 | Karma: 34,42