Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tak tohle jsem fakt nečekal

Bylo mi jasné, že Babiš hejtmany podrazí, stejně jako vždy podrazil všechny ostatní, včetně komunistů, ale že to udělá hned na tiskovce, kde oznamuje protiústavní prodloužení nouzového stavu, to jsem nečekal ani já.

Na té tiskovce totiž před chvílí Babiš prohlásil, že jediné, co hejtmanům z jejich požadavků nakonec splní, bude návrat normálních úředních hodin na úřadech. Nic víc! On si s těmi hejtmany vytřel přímo na tiskovce, kde oznamoval to prodloužení nouzového stavu, kterého dosáhl právě jen díky hejtmanům, kteří jeho slibům uvěřili. Vytřel si s nimi stejně jako předtím s komunisty.

Tohle původně zveřejnil hned po jednání hejtman Půta na jeho profilu (lze to dohledat v historii úprav):

Asociace krajů České republiky vydala na základě jednání s Vládou České republiky ve dnech 11.-14.2.2021 následující společné prohlášení. Jedná se o těžce dosaženou dohodu všech hejtmanů a hejtmanek, která je ale v současné těžké epidemiologické situaci v naší zemi tím nejlepším možným řešením.Asociace krajů České republiky:1. konstatuje, že odpovědnost za řešení krizové situace je na Vládě České republiky, žádost o nový nouzový stav (NS) proto považujeme za zcela mimořádný krok, který nesmí být dlouhodobě zneužíván k dlouhodobému zásahu do práv a svobod lidí. Proto navrhujeme vyhlášení nového NS jen na dva týdny a vyzýváme parlamentní politické strany k dohodě na dalším postupu;2. vyzývá premiéra a vládu ČR, aby došlo k okamžitému zahájení projednání pandemického zákona a bylo zajištěno jeho projednání v co nejkratší možné legislativní lhůtě;3. souhlasí s návrhem, aby postupný návrat dětí do škol začal v termínu od 1.3.2021, nejprve žáci a studenti posledních ročníků a následně další ročníky. Žádáme využití nového NS k přípravě testování dětí a pedagogů ve školách, jako nástroje k jejich fungování v příštích týdnech;4. vyzývá Vládu ČR, aby zvážila zařazení pedagogických pracovníků a dalších zaměstnanců škol do očkovací strategie a zajistila registraci těchto zaměstnanců nad 60 let do CRS od 1.3.2021;5. vyzývá Ministerstvo zdravotnictví, aby vzalo na vědomí návrhy AKČR na další kultivaci krizových opatření a navrhlo jejich postupné zavedení v závislosti na vývoji epidemie (v oblasti kultury, amatérského sportu, služeb a obchodu);6. vyzývá vládu ČR, aby do 1.3.2021 zajistila podmínky pro samotestování ve firmách, včetně finanční podpory a vytvoření jasných podmínek pro firmy. AKČR vnímá testování zaměstnanců ve firmách jako zásadní krok pro zlepšení pandemické situace;7. Souhlasí se zrušením omezení úředních hodin institucí veřejné správy od 15.2.2021;8. Podporuje, aby co nejdříve (od 22.2.2021) došlo k otevření obchodů a služeb od za dodržování systému počet zákazníků podle plochy provozovny za dodržování hygienických podmínek;9. Vyzývá vládu k pravidelnému jednání o krizových opatřeních s AKČR a všech plánovaných změnách v nich.

a o hodinu později už tam měl jiný text, který je nyní i na webu AKČR. Je to zcela něco jiného, než původně dohodli. Ptám se proč? Zastrašoval je snad Babiš?

Co na tom, že se podle předsedy Senátu Vystrčila a mnoha ústavních právníků jedná o protiústavní krok. Babiše přece nikdy zákony nezajímaly, tak proč by měly teď ...

Dokonce jsem již zaznamenal i názor právníků, že nás to již opravňuje i k právu na odpor dle článku 23 Listiny.

Jsem fakt zvědavý, zda bude mít sněmovna koule na to, aby jim to zase zítra zrušila anebo jestli to bude rušit až Ústavní soud. V každém případě soudím, že od zítřka je zde bezvládí - původní nouzák a na něj naroubovaná nařízení již neplatí a nový nouzák je protiústavní.

Skoro mám pocit, že nám tady dnes někdo zkusil udělat státní puč směrem k návratu totality. Co jiného, než návrat k totalitě je takovéto bezprecedentní obcházení ústavy?

Dodatek z 15.2. 12:30
Hejtman Půta právě prohlásil, že počítá s tím, že nouzový stav skončí k poslednímu únoru a on znovu o jeho pokračování rozhodně žádat nebude. Bude se snažit přesvědčit vládu, že udržovat restriktivní opatření, která nefungují, tím, že je ještě zpřísní, nedává žádný smysl. Je čas ten systém měnit, kultivovat a přenést více důvěry směrem k lidem. Myslí si, že ten pokus hejtmanů o jednání s vládou nebyl příliš úspěšný a raději nechtěl komentovat některá mediální prohlášení vládních činitelů, která popírají to, co hejtmanům slibovali o víkendu.

Autor: Ivo Cilich | neděle 14.2.2021 19:45 | karma článku: 37,95 | přečteno: 2821x
  • Další články autora

Ivo Cilich

Zbláznil se Babiš definitivně?

Na první pohled by to tak mohlo vypadat, ale bohužel v tomto směru evidentně blbne již dlouhodobě a blbnul takto dokonce i když zde vládl.

17.5.2024 v 13:40 | Karma: 29,15 | Přečteno: 922x | Diskuse| Společnost

Ivo Cilich

Po bitvě je generálem každý

Začaly se rojit názory i články, které nasazují Policii psí hlavu a zpětně hledají nějaká pochybení.

23.12.2023 v 8:20 | Karma: 32,36 | Přečteno: 1152x | Diskuse| Společnost

Ivo Cilich

Zdravotnictví a legionella

Zdravotnictví je nyní docela kontroverzní téma, třešničkou byl asi hlavně požadavek na výsluhy. Zkusím zde popsat mou vlastní zkušenost z relativně nedávné doby.

17.12.2023 v 13:20 | Karma: 34,01 | Přečteno: 3373x | Diskuse| Společnost

Ivo Cilich

"Cigánská férovka" jako součást kulturního dědictví?

Minulý týden byl propuštěn z vazby Ukrajinec, který smrtelně pobodal Roma v Brně. Rozhodl o tom nejdříve brněnský městský soud a po odvolání státního zástupce i soud krajský.

23.8.2023 v 7:00 | Karma: 40,99 | Přečteno: 2399x | Diskuse| Společnost

Ivo Cilich

Kdo dělá problémy?

Čím dál častěji se setkávám s názorem, že ukrajinští uprchlíci jsou nepřizpůsobivější než naše romská minorita. Je tomu skutečně tak?

30.7.2023 v 18:40 | Karma: 34,42 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník prezidenta Íránu Raísího, vracel se z otevření přehrady

19. května 2024,  aktualizováno  16:19

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

Přes AI zneužili její tvář k propagaci Ruska v Číně. Urážlivé, říká Ukrajinka

19. května 2024  16:15

„Bylo to děsivé.“ Tak shrnula 21letá ukrajinská studentka Olha Lojeková moment, kdy svůj obličej...

Změnila se koncepce péče o válečné veterány. Chybí ženský prvek, stěžují si

19. května 2024  15:49

Minulý rok představila ministryně obrany Jana Černochová se šéfem odboru pro válečné veterány a...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 195
  • Celková karma 29,06
  • Průměrná čtenost 2327x
Pán světla v divadle (takže vlastně světlonoš a pro některé zde možná i lucifer), také strojař z vývoje i ajťák s víc jak dvacetiletou praxí. Pravicový bohém s o třicet let mladší duší, rebel srdcem i myslí pro kterého je svoboda na prvním místě a nejstarší mimozemská "negativní nula" (0Rh-). Ale také rozený jihomoravák už léta žijící na českém severu a nyní již i napůl v Praze, kde se dobrá domácí slivovička shání opravdu špatně.
Všechny mé články na tomto blogu vyjadřují jen a pouze moje osobní názory. Pokud se to někomu nelíbí, nemusí to číst. Povinné to není.