Kolik procent z toho, co vyděláte, zaplatíte státu Vy?

Zkuste si vzít Vaši superhrubou mzdu, odečtěte od toho vše, co Vám vezme stát dříve, než Vám to přijde na Váš účet. To bude Vaše čistá výplata. To jistě velice dobře zná každý zaměstnanec.

Pak počkejte měsíc, kdy si budete schovávat veškeré účtenky za Vaše veškeré nákupy (pro tentokrát může být neagent neBureš spokojen, na vše si tu účtenku opravdu poctivě vezmete) a po měsíci si spočítejte kolik jste při těch nákupech ještě zaplatili státu na DPH, spotřebních daních a DPH ze spotřebních daní (zdanit jednu daň daní jinou je opravdu státní majstrštyk).

A to v tom výpočtu raději vůbec neuvažujeme jednorázové roční daně typu daň z nemovitostí, poplatek za psa, dálniční známku (i když ta není alespoň povinná) atd. nebo jednorázové typu daně z převodu nemovitosti či dědické daně. Anebo už vůbec dokonce pokuty za různé účelové dopravní pasti a pastičky.

Já si to onehdy u sebe počítal (měl jsem tehdy jen velice lehce podprůměrný plat) a vyšlo mi i bez těch dalších daní měsíční zdanění kolem 70%.

Samozřejmě hodně záleží na tom, zda utratíte většinu své výplaty a také na profilu Vaší osobní spotřeby.

Hodně to ovlivňuje například i spotřeba komodit zatížených spotřební daní. Takže pokud jste abstinent, nekuřák, nemáte auto, bydlíte pod mostem a ještě se celý měsíc živíte jen suchými rohlíky, tak je to daňové zatížení opravdu mnohem nižší. Ale to asi nejste zcela typický spotřebitel. Stejně jako asi nejste zcela typický zaměstnanec, pokud jste milionář s rentou a budiž Vám to přáno.

Tak jak jste na tom Vy? Kolik měsíčně nuceně "darujete" státu na rozhazování?
Není nakonec takové výpalné mafii levnější? Ta Vám za to alespoň nabídne opravdovou ochranu.

Dodatek: Jen pro zajímavost, takovéto daně z příjmu byly za Rakouska-Uherska:

Porovnejte si to s těmi dnešními na této kalkulačce.

 

Autor: Ivo Cilich | neděle 22.3.2015 20:05 | karma článku: 31,65 | přečteno: 1093x
  • Další články autora

Ivo Cilich

Zbláznil se Babiš definitivně?

17.5.2024 v 13:40 | Karma: 30,16

Ivo Cilich

Po bitvě je generálem každý

23.12.2023 v 8:20 | Karma: 32,36

Ivo Cilich

Zdravotnictví a legionella

17.12.2023 v 13:20 | Karma: 34,01

Ivo Cilich

Kdo dělá problémy?

30.7.2023 v 18:40 | Karma: 34,48