Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Jděte už s tou svatou a všespásnou rouškou do ... pryč

Dle slov jednoho diskutéra byla pro mnohé v březnu rouška hezkým symbolem nějaké sounáležitosti, ale neuvědomili jsme si, že je taky zároveň symbolem vyděšenosti a změny chování, která může být nevratná a ekonomicky zničující.  

Má pravdu, předsedo! Ale pro mnohé další (včetně mne) se rouška stala navíc hlavně symbolem vládní moci, buzerace a submisivní poslušnosti k jejich zmateným příkazům. Neboli takovým vládním náhubkem.

Často čtu v diskuzích, že je třeba plošným nošením roušek ochránit rizikovou část populace, ale chránili jsme je ještě do loňska plošným nošením roušek při chřipkových epidemiích? Ne, že? A proč? Protože to nebylo třeba tehdy a není to třeba ani teď. Tohle opravdu není mor i když bychom se promořit (mor, promořit - tak proto je proti tomu takový odpor) asi měli. Pochopil jsem to plošné rouškování hadříky na začátku té celosvětové hysterie, kdy byl akutní nedostatek respirátorů i roušek, protože to Čína všude vykoupila, aby to mohla se ziskem prodat zpět a o tom viru nikdo nic moc nevěděl, informace, které přicházely, byly zmatené a mnohdy si i vzájemně odporovaly.

Z Itálie chodily drastické zprávy, přestože byl opravdový problém prakticky jen v Lombardii a zbytek Itálie byl v pohodě. V mnoha zemích (včetně té Itálie) navíc dostávaly nemocnice příplatky za covidové pacienty, takže byla enormní snaha, aby jich bylo co nejvíc. Médiím se také samozřejmě hodilo o tom referovat co nejbombastičtěji, typickým příkladem budiž ta fotografie sálu plného rakví z Itálie, které ovšem byly ve skutečnosti z mnohem dřívější události, kdy u Lampeduse ztroskotali uprchlíci anebo drastické záběry jak na Hartově ostrově u Manhattanu pohřbívají mrtvé buldozerem. Nikdo už samozřejmě neřekl, že to tam tak dělají již 150 let a s covidem to nemá nic společného.

A chápu i fakt, že politici nemohou přiznat, že to přehnali přesně jak je napsáno v tomto (odemčeném) komentáři. Dnes již vidíme, že si u nás většina nakažených bez testu ani nevšimne, že to chytili a nemocnice či JIPky ve švech také nepraskají, což byl původně důvod těch opatření. Docela by mne zajímaly výsledky, pokud by se stejně masivně testovalo na chřipku.

Co si tak v okolí všímám, tak věkově riziková skupina se obvykle ani nesnaží chránit (ať už sebe nebo ostatní). A vidím to i doma. Moje maminka v dvaaosmdesáti letech trajdá nejen po Kauflandech (jak je občas vyčítáno odpůrci opatření), ale chodí pravidelně na cvičení jógy či si procvičovat angličtinu anebo počítačové znalosti a pořád ještě aktivně podniká (i když už to taky pomalu omezuje). ANOnysty samozřejmě nevolí a ani po nikom nechce, aby kvůli ní nosili ostatní náhubek. Nechce ho nosit ani ona sama a byl docela problém ji přesvědčit, ať si aspoň k doktorovi bere respirátor FFP3, který jsem jí dal. Ohrožená skupina ovšem je, v mládí prodělala několik zápalů plic a jednou s tím byla chvilku i klinicky mrtvá, takže se od té doby o své zdraví celý život příkladně stará a věřím, že se dožije stovky stejně jako její maminka či teta.

Babička od mé partnerky je jen o něco málo mladší a žije podobně aktivní život, ANO nemůže ani cítit, také pořád ještě pracuje jako soukromá lékařka (specialistka na kardiologii) a roušky považuje (podobně jako mnoho dalších lékařů) za kontraproduktivní buzeraci. Odmítala je nosit i do obchodů i v době nouzového stavu, protože jako odborník moc dobře věděla, že je to pouze psychologické placebo.

Já sám se k tomu, abych se rizikovou skupinou stal, taky velice blížím. Nemám sice problém denně nachodit víc jak deset tisíc kroků (dnes necelých 13 tisíc), ale už mám v jednapadesáti lehkou nadváhu (to pivo), protože vážím skoro 80 kg na 175 cm. Dědičně mám vyšší cholesterol (ale to měli všichni mí příbuzní, kteří se dožili téměř stovky) a od té doby co nekouřím, tak mám i vyšší tlak. Ale ten, podle posledních výzkumů, není riziko. Jo a jsem taky alergik, takže se v roušce nejen dusím, ale i dávím. Hlavně že nejsem černoch (nebo Černoch?), Ind, Pákistánec anebo Bangladéšan. To bych měl fakt blbý. Ale stejně samozřejmě nechci, aby mne kdokoli cizí jakkoli "chránil".

Chytrá karanténa je pouhá chiméra, protože ministr zpěvu je zcela neschopný (ale zase poslušný Vůdci, a to se cení) a ve chvíli, kdy to pustila armáda, tak to opět přestalo fungovat. Takže Ken, aby ukázal alespoň nějakou činnost, tak zavedl plošné rouškování a omezení počtu lidí na akcích, kam voliči ANO příliš nechodí a evidentně se na těchto akcích ani nikdo nenakazil. Fakt chytré. Na koncert Evy a Vaška asi víc 100 lidí nedorazí a z jednoho brčka (nebo pupíku slečny) tam taky nejspíš chlastat nebudou, takže je to vlastně fuk.

Opravdu někdo chce, aby se skoro jedenáct miliónů lidí velice kontraproduktivně omezovalo a ničilo si vlastní imunitu i zdraví pofidérními rouškami, z léta dole nošených trenýrek? Kvůli několika desítkám, stovkám anebo třeba i tisícům rizikových pacientů, které lze mnohem efektivněji chránit individuálně ať už státem nebo ještě lépe jimi samými a jejich vlastními dětmi či příbuznými? Uvědomují si zastánci tohoto přístupu, že celkovým omezováním aktivní populace (čehož je rouška symbolem) na to nakonec zase doplatí nejvíc ti, které chtěli "chránit"? A nejen tím, že nebude na důchody či zdravotní péči, ale i tím, že se kvůli hysterii omezovala ostatní zdravotní péče. Opravdu to chcete?

Na závěr bych chtěl dodat, že proti rouškám nejsem zcela dogmaticky. V regionech, kde je vysoký výskyt nákazy jsem pro roušky v hromadné dopravě (lepší něco než nic, když se rizikové skupiny odmítají chránit). V obchodech se lidé pouze míjí, takže tam je to zcela na nic a doma či v práci, kde je to riziko nakažení zcela nejvyšší, to stejně nikdo nemůže přikázat, protože to tam nemůže kontrolovat. A jenom idiot by se smál někomu rizikovému, že nosí kvůli vlastní ochraně respirátor nebo alespoň tu blbou roušku.

PS: Programátoři iDnes nejspíš dnes intenzivně pracují, takže nejenže mi to dlouho nešlo vůbec ukládat, ale nakonec se mi objevily v textu ke zveřejnění i surové html příkazy na odkazy i obrázky. Snažím se to opravit, ale kdybych třeba něco přehlédl, tak mne za to prosím neukamenujte a po upozornění v diskuzi to rád opravím. Ovšem za názor mne kamenovat můžete, na to se těším ...

Autor: Ivo Cilich | neděle 26.7.2020 21:12 | karma článku: 36,17 | přečteno: 2042x
  • Další články autora

Ivo Cilich

Zálohování PET lahví?

Plánovaný zákon o zálohování PET lahví vyvolává smíšené reakce. Zatímco někteří ho vnímají jako krok správným směrem k větší recyklaci a ochraně životního prostředí, jiní kritizují jeho potenciální negativní dopady.

16.7.2024 v 18:45 | Karma: 31,42 | Přečteno: 759x | Diskuse | Společnost

Ivo Cilich

Zbláznil se Babiš definitivně?

Na první pohled by to tak mohlo vypadat, ale bohužel v tomto směru evidentně blbne již dlouhodobě a blbnul takto dokonce i když zde vládl.

17.5.2024 v 13:40 | Karma: 30,26 | Přečteno: 1064x | Diskuse | Společnost

Ivo Cilich

Po bitvě je generálem každý

Začaly se rojit názory i články, které nasazují Policii psí hlavu a zpětně hledají nějaká pochybení.

23.12.2023 v 8:20 | Karma: 32,36 | Přečteno: 1162x | Diskuse | Společnost

Ivo Cilich

Zdravotnictví a legionella

Zdravotnictví je nyní docela kontroverzní téma, třešničkou byl asi hlavně požadavek na výsluhy. Zkusím zde popsat mou vlastní zkušenost z relativně nedávné doby.

17.12.2023 v 13:20 | Karma: 34,01 | Přečteno: 3393x | Diskuse | Společnost

Ivo Cilich

"Cigánská férovka" jako součást kulturního dědictví?

Minulý týden byl propuštěn z vazby Ukrajinec, který smrtelně pobodal Roma v Brně. Rozhodl o tom nejdříve brněnský městský soud a po odvolání státního zástupce i soud krajský.

23.8.2023 v 7:00 | Karma: 40,99 | Přečteno: 2414x | Diskuse | Společnost
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2224x
Pán světla v divadle (takže vlastně světlonoš a pro některé zde možná i lucifer), také strojař z vývoje i ajťák s víc jak dvacetiletou praxí. Pravicový bohém s o třicet let mladší duší, rebel srdcem i myslí pro kterého je svoboda na prvním místě a nejstarší mimozemská "negativní nula" (0Rh-). Ale také rozený jihomoravák už léta žijící na českém severu a nyní již hlavně v Praze, kde se dobrá domácí slivovička shání opravdu špatně.
Všechny mé články na tomto blogu vyjadřují jen a pouze moje osobní názory. Pokud se to někomu nelíbí, nemusí to číst. Povinné to není.