Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Alternativy k rouškám nejen z Rakouska

Tento týden jsem se zajel na otočku promořovat do, ještě relativně nedávno našeho hlavního města, Vídně. A díval jsem se i po tom, jak se tam nyní místní staví k rouškování.

První, čeho jsem si všiml bylo to, že tam roušky (anebo nějakou podobnou ochranu dechů), nenosí nepoměrně víc lidí než například v Praze, a to nejen na nádraží či obchodech, ale i v místním metru (viděno v U1 a U2). A nikdo se tam nad tím nepohoršuje a nijak to neřeší. Nejspíš všichni respektují svobodu těch, kdo to z jakéhokoli důvodu nosit nechtějí anebo nemohou.

Venku na ulici to tam nosí zhruba stejné minimum lidí jako u nás, tzn. skoro nikdo. V kavárně Hotelu Sacher vedle Opery měla slečna servírka průhledný štít (samozřejmě bez roušky), návštěvníci neměli na ústech nic bez ohledu na to, zda konzumovali či nikoli, takže opět podobně jako u nás.

V jednom obchůdku se suvenýry v centru Vídně jsme se zapovídali s majitelem (který prý má české kořeny) a ten tvrdil, že mu tam občas policie nahlédne, jestli uvnitř prodává v roušce. Ale mne tam bez problémů nechal vybírat a nakupovat bez roušky.

Ovšem všiml jsem si, že tam mělo mnoho lidí na bradě jakýsi průhledý štít, který chránil okolí před kapénkami a přitom se v tom evidentně, na rozdíl od roušky či respirátoru, dalo i svobodně dýchat.

Po návratu domů jsem se po něčem takovém začal pídit i u nás a objevil jsem toto:

Cena tohoto malého štítu se pohybuje kolem padesáti korun a nejenže se v tom dá dýchat, ale ani brýle se nemlží, což je pro nás "brejlovce" obrovské pozitivum, které ostatní nejspíš ne zcela ocení. Údržba je jednoduchá, stačí to čas od času umýt.
Pravda je, že MZ žádné štíty (tzn. ani tyhle) příliš neuznává jako alternativu k rouškám. Pravděpodobně proto, že to není tolik viditelné, takže to na rozdíl od roušek nemůže fungovat jako jakýsi symbol strachu (což nepřímo veřejně přiznal jak minulý, tak i současný ministr zdravotnictví stejně jako červená mikina). Faktem ovšem také je, že se MZ v tom stanovisku již z května, kdy ovšem ty štíty milostivě povolili pouze tlumočníkům do znakového jazyka, odvolává na studii ve které se o štítech vůbec nejedná a pravděpodobně ministerstvo spoléhá na to, že si ten odkaz nikdo neotevře.
Na druhou stranu v těch nařízeních píše že "zakazuje pohyb a pobyt bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa) jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének" a to ten štít splňuje.

Já osobně jsem si ten mini štít již objednal, protože roušky (i dle lékařské zprávy mého odborného lékaře) kvůli těžšímu dýchání a přehřívání organismu zhoršují můj zdravotní stav a pokud se nechci s některými individui dohadovat nebo jim ukazovat lékařskou zprávu s mým jménem i rodným číslem, nezbývá mi než nosit buď vypreparovanou jednorázovou roušku (nevadila ani v té Vídni), která jakž takž větrá anebo takovýto štít.

Tento štít má ovšem navíc jednu obrovskou výhodu - je v něm vidět celý obličej a tudíž i úsměv nositele. A my lidé jsme geneticky naprogramovaní, abychom vnímali obličeje a mimiku ostatních lidí, což rouškou zakryté obličeje neumožňují a některým citlivějším jedincům to může způsobovat třeba i deprese ...

Mezi další možnosti samozřejmě patří i respirátory FFP2 případně FFP3 pro rizikové skupiny, které chrání hlavně nositele, ale u kterých jejich odpůrci argumentují jejich vyšší cenou. Ovšem pokud si uvědomíme, že jednorázová rouška přestává být funkční po cca dvaceti minutách, tak si snadno spočítáme, že spotřebujeme cca 36 jednorázových roušek za dobu účinnosti jednoho průměrného dvojkového respirátoru. Takže za předpokladu, že by se roušky i respirátory užívaly pouze po doporučenou dobu (což samozřejmě prakticky nikdo nedělá), tak pořád vychází dráž ty roušky. Ovšem ten respirátor navíc nositele chrání mnohem víc (Babiše dokonce ochránil před karanténou). Pokud bychom to porovnávali s respirátorem třídy FFP3, tak je to cenově na hraně podle typu. Ale ten bonus mnohem lepší ochrany vlastního zdraví přece žádné peníze navíc nevyrovnají, nebo ANO?

Další alternativou jsou samozřejmě nanoroušky (nejen) z Liberce za cca 50,- Kč, které nositele chrání téměř tak dobře jako respirátor třídy FFP3 a dá se přes ně dýchat o něco lépe než přes klasické roušky. Ovšem přehřívání a mlžení brýlí tam je bohužel podobné jako v jiných rouškách. Ty mají dle mne smysl v čekárnách lékařů či nemocnicích, kde lze předpokládat mnohem větší koncentraci virů, takže tam pozitiva (nano)roušky převažují na jejími negativy.

Zcela nejhůře prakticky po všech směrech vychází doma ušité roušky ze starých prostěradel či trenýrek nebo podobných materiálů. Jediné v čem excelují je jejich cena, ale i podle některých odborníků je při neodborném zacházení s nimi lepší nenosit raději nic, než tyto domácí alternativy (což samozřejmě platí v o něco menší míře i pro ty kupované). Tyhle "roušky" asi měly nějaký smysl pouze na úplném počátku této hysterie, kdy nebyly na trhu vůbec žádné ochranné prostředky, protože je Čína vykoupila, aby nám je pak mohla mnohem dráž prodat a ještě se jí za to naši přestavitelé klaněli na letišti.

Já osobně nemám potřebu se přehnaně chránit a už vůbec nechci, aby mne chránilo okolí, takže občas něco na ústech nosím pouze proto, abych nějak vyhověl příkazům vládnoucí věrchušky a abych holou hubou příliš neděsil vládou a médii vystresované hysteriky či panikáře. Jinak bych se na to pochopitelně vykašlal úplně.

Podle mého názoru má, na rozdíl od obtěžujících a někdy i škodlivých roušek, opravdový smysl poctivé mytí (nejen) rukou, pokud možno se příliš zblízka (do 2m) nezakecat s cizími lidmi déle než čtvrt hodiny a samozřejmě se vyhnout i křičícím davům anebo pití z jednoho brčka v TechtleMechtle ...

Autor: Ivo Cilich | středa 23.9.2020 20:04 | karma článku: 30,24 | přečteno: 1747x
  • Další články autora

Ivo Cilich

Zálohování PET lahví?

Plánovaný zákon o zálohování PET lahví vyvolává smíšené reakce. Zatímco někteří ho vnímají jako krok správným směrem k větší recyklaci a ochraně životního prostředí, jiní kritizují jeho potenciální negativní dopady.

16.7.2024 v 18:45 | Karma: 31,42 | Přečteno: 759x | Diskuse | Společnost

Ivo Cilich

Zbláznil se Babiš definitivně?

Na první pohled by to tak mohlo vypadat, ale bohužel v tomto směru evidentně blbne již dlouhodobě a blbnul takto dokonce i když zde vládl.

17.5.2024 v 13:40 | Karma: 30,26 | Přečteno: 1064x | Diskuse | Společnost

Ivo Cilich

Po bitvě je generálem každý

Začaly se rojit názory i články, které nasazují Policii psí hlavu a zpětně hledají nějaká pochybení.

23.12.2023 v 8:20 | Karma: 32,36 | Přečteno: 1162x | Diskuse | Společnost

Ivo Cilich

Zdravotnictví a legionella

Zdravotnictví je nyní docela kontroverzní téma, třešničkou byl asi hlavně požadavek na výsluhy. Zkusím zde popsat mou vlastní zkušenost z relativně nedávné doby.

17.12.2023 v 13:20 | Karma: 34,01 | Přečteno: 3393x | Diskuse | Společnost

Ivo Cilich

"Cigánská férovka" jako součást kulturního dědictví?

Minulý týden byl propuštěn z vazby Ukrajinec, který smrtelně pobodal Roma v Brně. Rozhodl o tom nejdříve brněnský městský soud a po odvolání státního zástupce i soud krajský.

23.8.2023 v 7:00 | Karma: 40,99 | Přečteno: 2414x | Diskuse | Společnost
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2224x
Pán světla v divadle (takže vlastně světlonoš a pro některé zde možná i lucifer), také strojař z vývoje i ajťák s víc jak dvacetiletou praxí. Pravicový bohém s o třicet let mladší duší, rebel srdcem i myslí pro kterého je svoboda na prvním místě a nejstarší mimozemská "negativní nula" (0Rh-). Ale také rozený jihomoravák už léta žijící na českém severu a nyní již hlavně v Praze, kde se dobrá domácí slivovička shání opravdu špatně.
Všechny mé články na tomto blogu vyjadřují jen a pouze moje osobní názory. Pokud se to někomu nelíbí, nemusí to číst. Povinné to není.