Legenda o třech bratřích každým rokem ožívá

Není to z mé hlavy, ale už cestovatel Jason Moody přede mnou napsal, že Český Těšín a Cieszyn jsou jako siamská dvojčata ve Slezsku. Navíc obě tyhle města spojuje legenda o třech bratřích, kteří vlastně město založili.

Byli to synové polského krále Leszka III, jenž často vyjížděli na lov zvěře do dalekého okolí ve svém panství. Bolko, Leszko a Cieszko, tak se bratři jmenovali. Jednoho krásného dne vyrazili do hlubokých lesů, které se na dnešním území obou Těšínů rozkládaly, na lov daňků. Po náročném dni byli bratři natolik zmoženi, že museli spočinout u pramene čisté vody, od kterého byl nádherný pohled na řeku Olzu(Olše).

Studna tří bratří v polském Těšíně.Památkou na tuto legendu je litinový altánek, vztyčený nad studnou, zřídlem, u kterého se bratři setkali. Altánek je opatřen nápisem, vykládajícím legendu v polském a latinském jazyce.

Podle legendy se vše odehrálo kolem roku 810. Princ Cieszko –  jeden ze tří bratrů – byl krásou okolí natolik uchvácen, že si zde později nechal postavit malý lovecký srub. Neskončil jen u něj, ale nechal jej rozestavět na hrad spolu s kaplí. Vodní pramen přestavěl na studnu jako památné místo, kde se tři bratři společně těšili ze svého setkání. Odtud pravděpodobně je odvozen i název města Těšín.

Rotunda sv. Mikuláše na Zámeckém vrchu, který je vidět z obou měst.Taky se zde psala polská i česká historie.

Studna zásobovala pitnou vodou nové osadníky a později i celé město a na počest královských synů Leszka III. byla pojmenována studnaTtří bratří. Historikové sice tvrdí, že první zmínka o studni je z první poloviny 13.století a měla se nacházet na jiném místě, než je tomu doposud, ale pro tentokrát se držme legendy. Tu si pravidelně, každý rok v červnu připomínají obyvatelé obou měst jak Českého, tak Těšína bez přípony.

Piastovská věž ze 14.století,která se dochovala jako jediná za čtyř věží Horního hradu.

 

Autor: Milan Čierny | sobota 16.6.2018 13:25 | karma článku: 23,64 | přečteno: 1352x