Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řešme problémy i bez Topolánka

Kdyby se Topolánek věnoval stejně urputně, tak jako již dva roky usiluje o likvidaci Vlasty Tlustého, problémům, které lidi opravdu trápí, tak bychom dnes byli zase o kousek dál a víc „v pohodě“. Dokonce si troufám tvrdit, že by nám zásadně přibyly počty našich voličů.

Michaela Cibulková

Jak jsem se již opakovaně zmiňovala ve svých předchozích příspěvcích, je konečně potřeba udělat něco konkrétního, něco, co opravdu lidi trápí, rozhodla jsem se proto vytáhnout na stůl několik věcí, na které pomalu sedá prach. Často se v poslední době mluví o tom, že je politika vyprázdněna, pokusím se ji, alespoň tam kde můj „slepičí“ rozum stačí, opět naplnit.

Problém je Topolánkova zodpovědnost za vládní koalici, zodpovědnost vůči nám všem. Mirek si toho musí být vědom. Všichni víme co je lepší, všichni víme, že je lepší, aby „tam“ zůstala ODS, než aby byli u moci zpátky komunisti se socialisty. Problém je však v tom, že Mirkovi dala ODS důvěru a moc vládnout a občas to bohužel vypadá, že toho náš Míra tak trochu zneužívá a sem tam se zapomene. Například, když nekomunikuje s vlastními poslanci v poslaneckém klubu. Jak jsem již psala ve svých předchozích článcích, politika je o komunikaci a budování vzájemných vztahů.

A jak je to s lobbingem v ODS?  Náš premiér je ve složité situaci, všichni do něj „hučí“ ze všech stran, ale myslím si, že on osobně je v jiné situaci, u něj se to dělí na „kamarády“ a „nepřátele“. Problém je, že v zájmu kamarádství jsou narušeny principy nezávislosti, kontroly a vůbec základních úkolů státních orgánů.

Například situace okolo energetiky, kde se Topolánek vždycky prsil tím, že této problematice rozumí a ví co a jak je třeba a ve finále to vypadá, že si všichni dělají, co chtějí.

Není přece možné, aby se například plyn zdražil v letošním roce o 30%, silová elektřina za poslední dva roky 2 x o 19% a dokonce situace na ERÚ (energetický regulační úřad) došla tak daleko, že existuje návrh novely energetického  zákona, který bere kontrolní a cenové pravomoci v teplárenství z ERÚ na MF (ministerstvo financí), což je zajisté v rozporu s legislativou evropské unie, ale hlavně to ukazuje na totální rozklad regulačních orgánů. Další volný ring je na ÚOHS (úřad pro hospodářskou soutěž) a jeho neschopnost čelit ČEZu.

Falešně a prázdně vypadá reklamní kampaň z centra ODS o tom, jak jsme přidali důchodcům cca 460,- Kč na rok, když za plyn, elektřinu nebo teplo vzrostou náklady každé domácnosti o cca 2.000,- Kč ročně. Místo toho, aby se Mirek věnoval těmto věcem, tak s Martinem Romanem lítá soukromým letadlem na fotbal, na dovolenou na Sardinii nebo na lyžovačku v Alpách. O lobbingu by Topolánek neměl říkat vůbec nic, ani slovo.

Když se neřeší pořádně věci, které jsou v hlavním zájmu našich občanů, například již zmiňované plyn, elektřina a důchody, je zřejmé, že třeba takové restituční náhrady našim zemědělcům, jsou pouhou „podružnou prkotinou“ a logicky na ně není čas ani nálada. Je však potřeba se věnovat také těmto problémům.

Konkrétně k restitučním náhradám ze zemědělských družstev, zde se na jaře letošního roku „něco řešilo“. Ale jak to dopadlo a kam se to posunulo? Zapadly restituce někomu za stůl nebo se ztratili v politickém šumu? Ne, nebojte se, vláda schválila 2. 7. 2008 zákon o vypořádání majetkových podílů v družstvech.

Tento vládou schválený zákon o majetkovém vyrovnání /tzv. transformační zákon/, který umožňuje navrácení majetku v hodnotě cca 10 mld. Kč původním členům družstev /cca 100 tisíc osob/, kteří mají právoplatné podíly v transformovaných zemědělských podnicích. Návrh zákona stanovuje povinnost nástupnických firem vyplatit transformační podíl, tzn. nové společnosti /právnické osoby/ vzniklé z původních zemědělských družstev, které svůj majetek převedly do nových převážně akciových společností, které s tímto majetkem hospodaří, se rovněž stávají povinnými osobami a musí transformační podíl vyplatit původním majitelům v pětileté splátce.

Jinými slovy stát chce, aby za jeho závazek zaplatil někdo jiný. Pokud je za křivdy kolektivizace zodpovědný stát, nemůže přenést tuto zodpovědnost na nástupnická družstva a společnosti. Je to stejná situace jako u zkrachovalých bank, kde se také stát musel vypořádat s jednotlivými klienty. Takto by vznikly pouze nové další křivdy. Ostatně za zmínku stojí i fakt, že si stát ponechal /bez náhrady/ zestátněný majetek hospodářských a zpracovatelských družstev, takže by bylo kde brát….

Tento zákon je jen snůška falešných nadějí a prázdných frází, která nic neřeší a naopak může ještě více zkomplikovat celkovou situaci.  Jak se již zmínil na jaře mimo jiné i pan Jirkovský, předseda zemědělského svazu ČR. Nový zákon nemůže napravit vzniklé křivdy, poškozuje důvěru v obchodní právo ČR, usiluje o poškození družstev a podniků vzniklých ze ZD, poškozuje jejich důvěryhodnost u finančních institucí, poškozuje jejich postavení v konkurenci s ostatními podnikateli, otevírá prostor k získání jejich vlastnictví finančně silnějšími investory, vyvolává destabilizaci stávajících statutárních orgánů a vyvlastňuje majetek /čtěte na www.zscr.cz/

Je zajímavé, jak velmi rychle chtěl Topolánek vyřešit církevní restituce, ale vůbec nemá zájem řešit vypořádání majetkových podílů v družstvech. Jak jsem psala ve svých předchozích článcích, dobrá budoucnost nemůže být postavená na starých křivdách!

Většina lidí ve vládě by se měla zastavit a zamyslet se nad smyslem svého bytí a konání. Je potřeba, aby pochopili význam své přítomnosti „tam“, vrátili se zpátky na zem a znovu začali tvrdě pracovat. Věřím tomu, že při dobře odvedené práci se ani nebude nikdo pozastavovat nad tím, že si občas někdo odletí na dovolenou soukromým tryskáčem.

Text: Michaela Cibulková

Autor: Michaela Cibulková | středa 24.9.2008 15:11 | karma článku: 27,07 | přečteno: 2353x
  • Další články autora

Michaela Cibulková

CHKO může být i pokryteckým „zeleným“ paskvilem!

Existující CHKO jsou instituce třicet, někde i čtyřicet let staré. Mají honosná sídla a okázalé plány péče. Často se ohánějí svými ochranářskými sny, do nichž investují nemalé částky z peněz daňových poplatníků, ale skutečnost je taková, že se staly součástí rozbujelé státní byrokracie, která si přeje, aby zůstal zachován status quo.

30.8.2010 v 13:55 | Karma: 14,83 | Přečteno: 1677x | Diskuse| Ostatní

Michaela Cibulková

Po dinosaurech pryč s medvědem!

Dlouho jsem se na blogu odmlčela, tak trochu mě unavila a otrávila situace na politickém poli v naší malé zemičce. Mně a mnohým dalším vlil novou energii do žil kongres ODS. Tak snad, že by už konečně....?

28.6.2010 v 12:40 | Karma: 20,57 | Přečteno: 2239x | Diskuse| Politika

Michaela Cibulková

Cibulková: Topolánku, odstup!!

Je vidět, že pan Topolánek totálně ztratil přehled o realitě, navíc opětovně potvrdil, že je opravdu naprosto nevyzrálá osobnost. Jeho výroky na adresu premiéra Fischera a Gustava Slamečky byly politicky velmi neprozíravé. Topolánek nepochopil, že jako náš lídr má zodpovědnost za CELOU pravici, nepochopil, že nese na trh kůži nás všech voličů a členů pravicové scény!

22.3.2010 v 14:31 | Karma: 23,60 | Přečteno: 1968x | Diskuse| Politika

Michaela Cibulková

Premiérové vinobraní v režii MY HOTELU

Poslední říjnovou neděli si MY HOTEL zapíše do své kroniky jako den prvního vinobraní.

5.11.2008 v 21:40 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1916x | Diskuse| Ostatní

Michaela Cibulková

Cibulková: Mirálek Topálek - nový eurokomisař.

Vypadá to jako špatný žert, ale není to taková legrace, jak se může zdát. Kdo bude českým eurokomisařem po Vladimíru Špidlovi? Bude to Mirálek Topálek? /jak ho přejmenoval francouzský Le Figaro/ Třeba nejsem tak daleko od pravdy.

4.11.2008 v 8:30 | Karma: 16,91 | Přečteno: 1957x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Město duchů Kirjat Šmona. Ostřelovaný sever Izraele, o němž se nemluví

23. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Domy zničené raketami a dělostřeleckými granáty, žáci, kteří nemohou složit maturitu, požáry...

Rajchl má sponzory, kteří o darech nic nevědí. Pokud jdou vůbec dohledat

23. června 2024

Premium Strany a koalice musely tři dny před evropskými volbami zveřejnit na svých webových stránkách...

Prach bitvy opláchl v Suezu, jeho fotka stvrdila bleskový triumf Izraele

23. června 2024

Seriál Izraelský voják s tmavýma očima a zářivým úsměvem se stal ze dne na den hrdinou svého národa....

Egypt odebral licence 16 firmám kvůli pouti do Mekky, klienti měli běžná víza

22. června 2024  21:50

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí v sobotu nařídil, aby bylo zbaveno licence šestnáct cestovních...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3237x
BcA. Michaela Cibulková - žije a pracuje střídavě v Praze a v Lednici na Moravě,ředitelka a spolumajitelka hotelu, majitelka společnosti pořádající výstavy a jiné kulturní akce,zakladatelka nadačního fondu Ledňáček, matka dvou dětí....

Seznam rubrik