Nikdo nic neví ?

Nebo ví a nepoví ? V posledních týdnech se coby člověk pracující v sociálních službách aktivně zajímám o nové zákony které se týkají státní sociální podpory, dávek pomoci v hmotné nouzi, podpor v nezaměstnanosti a dalších náležitostí, kterými se stát a obce snaží pomáhat osobám, které se dostali do nouze.

Nechci dnes řešit zneužívání sociálních dávek, nechci řešit to, jestli je někomu vypláceno moc a někomu málo. Na to téma byly napsány již desítky blogů a stovky novinových článků a opravdu se mi nechce nosit dříví do lesa.

Spíš vás seznámím s tím, jak uspívám na státních úřadech při získávání informací o tom, „co bude po 1.1.2012“.

Jsem zodpovědný poradce a moc rád bych byl připravený na změny zákonů a systémů, které se budovali, novelizovali a do povědomí veřejnosti, pomáhajících profesionálů a úředníků  dostávali dlouhá léta a za pár týdnů se rozplynou v prach, předem.

Říkáte si „v čem je problém“ ? Ano, zákony jsou ke stažení na internetu, nejlepší přítel vdov, sirotků, zdravotně postižených a nezaměstnaných pan Drábek se již několikrát vyjádřil, že vše je připraveno a od 1.1.2012 najedou města a obce s rozšířenou působností na nové, moderní zpracování agendy, která ušetří stamiliony, zatne tipce flákačům a posune naši republiku o notný kus cesty kupředu k světlemodrým zítřkům.

Tak se jen ptám, proč mi to ti úředníci, kteří budou mít povinnost tu složitou agendu už za 19 dnů zpracovávat nepoví ? Jedná se o státní tajemství ? Je systém výplaty dávek hmotné nouze od 1.1.2012 zařazen do režimu „Tajné“, aby žádná socka a žádný sociální pracovník nevěděli s předstihem, jak podojit státní kasu o 3120,-Kč životního minima ?

Nebo to opravdu bude tak, jak MPSV a jeho nejvyšší šéf, ministr Drábek deklarují ? Vše půjde docela hladce, nikdo nic nepozná, lidé budou spokojení, šťastní a radostně se budou ubírat k nově vyškoleným profesionálům na pracovních úřadech a poté spokojeně domů s vědomím, že celá jejich agenda byla vyřízena rychle, profesionálně a lidsky. Ano, to bude opravdu milé.

Ale já nevím, někdo zná své Pappenhaimské, někdo rozumí svým Pražanům, já znám úředníky na úřadech práce a na sociálních odborech, rozumím problematice sociální práce.

Bude to bordel, moji drazí, a ještě větší než dnes.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: David Chytrý | pondělí 12.12.2011 21:04 | karma článku: 11,96 | přečteno: 828x