Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kauza Patrik - velký zločin, „malý“ trest

Tento článek bude zářným příkladem toho, že není důvodem pro blogování získat karmu, dokonce jsem přemýšlel o tom že zakážu o článku diskusi, ale nejspíš snesu i pár kritických komentářů, prostě píšu co si opravdu myslím.

Chci se teď zamyslet nad věcí která je velmi kontroverzní a vyjádřit se k ní jednoznačným názorem by znamenalo vidět svět černý, nebo bílí, posuzovat jen emocemi, nebo jen chladným rozumem.

Ani jedno není  tím pravým ořechovým, pokud chceme to o čem se následně rozepíšu vnímat nejen jako konkrétní čin a následnou řetězící se reakci na něj, ale i jako částečný obraz určitého stavu naší doby.

Ale už k věci.

Dozvěděl jsem se dnes od známého, že v Ústí nad Labem byla iniciována petice „proti snížení trestu jednomu z útočníků, kteří brutálně napadli, okradli, znásilnili a málem zabili dvanáctiletého Patrika v Krupce na Teplicku“.

Webové stránky petice uvádět nebudu, kdo  případ zná a  má zájem, jistě si je na internetu najde.

Čin, kterého se oba násilníci, jeden mladiství, druhý nezletilí dopustili je ohavný rafinovaností a zvráceností, s kterou oba mladíci k oběti přistupovali, ale i tím, jak dlouho jejich běsnění trvalo.

Uvádí se, že Patrik byl mučen a znásilňován dvě hodiny, to je opravdu velmi dlouhá doba.

Jedná se o skutek, který v době kdy k němu došlo pobouřil veřejné mínění nejen na Ústecku, stal se předmětem zájmu, bohužel jen okrajového, i celostátních médií.

Další, tentokrát již o mnoho větší mediální zájem tento případ vyvolává díky rozhodnutí pražského vrchního soudu, který věc překvalifikoval a staršímu z útočníků snížil trest na polovinu, tedy na pět let, neboť krajský soud v Ústí udělil trest nejvyšší možný, desetiletý.

Nechci se zde a ani nikde jinde pouštět do  úvah nad výší trestu, do úvah nad „nespravedlností“ soudu, nechci se zamýšlet nad tím, co mají společného pojmy „právo“ a „spravedlnost“.

Historie zná doby  kdy platilo „oko za oko, zub za zub“,  ale i doby, kdy bylo možné se za spáchaný, jakkoli hrůzný čin vykoupit penězi.

Vždy ale existoval pachatel, obět, soud a historická doba, v které se skutek odehrál.

Ten náš se odehrál v Krupce na Teplicku, dopustili se ho na bezbranném dítěti příslušníci komunity, která má mezi majoritní částí občanů velmi špatnou pověst.

A zde, jak se mi zdá, je podstata věci, důvod toho, proč tento případ, toto rozhodnutí soudu,  vyvolalo tak silné emoce.

Budu citovat z jednoho diskusního vlákna : „Cikáni můžou zabíjet, krást a znásilňovat a nic se jim nestane a ještě je živíme“.

Je to ale opravdu tak ?

Má rozhodnutí soudu něco společného s etnickou příslušností pachatelů ?

Pro jistotu napíšu technickou poznámku; nechci nijak omlouvat čin který byl spáchán, ale ani si nechci připustit myšlenku (a nepřipouštím si ji), že soud rozhodoval na základě filosofie pozitivní diskriminace, jak je obecně rozšířený názor.

Zákon platí pro každého stejně, na tom se snad shodneme.

Je sice pravda že výjimky potvrzují pravidla, ale to se týká jiných kauz, těch, jejichž objektem jsou finanční částky od milionů výš, a zde se o peníze opravdu nejednalo.

Ale jak známo, peníze stojí za vším…

Velký zločin, malý trest, zamyslí se ale někdo nad důvody obojího ?

To je nadpis mého článku a ten článek píšu proto, že i díky veřejným zdrojům znám prostředí z kterého oba pachatelé vyšli, v kterém vyrůstali, mám představu o tom, jaké hodnoty jim byly jejich okolím od dětství vštěpovány, díky veřejným zdrojům vím i to, jaké to byly osobnosti.

Samozřejmě, i pro mě je těžké podívat se na oba dva pachatele, na tu hrůzu kterou spáchali „nezaujatýma“ očima, lze-li to vůbec ?

Ten čin se ale stal a žádný, ani ten nejvyšší možný trest, i kdyby byl absolutní, nebo byl v starozákonních intencích „oko za oko, zub za zub“, by nic nenapravil.

Mohl by sice takový nám všem, které ta věc lidsky zasáhla poskytnout pocit zadostiučinění, neboť pomsta může na jistou dobu zklidnit rozbouřené emoce, ale pomsta léčí jako opiát, nevyléčí, jen na krátkou dobu zklidňuje.

Co s tím ale mají společného peníze ?

Je to přeci jednoduché…

Možná se všichni shodneme na tom, že pachatelé pocházeli ze sociálně slabšího prostředí, pravděpodobně se jedná již o druhou generaci těch, kteří jsou z hlediska svého živobytí odkázáni na pomoc státu.

A tady se asi zvedne vlna odporu : Co to kecáš ? Máme jim snad dávat víc ?

Ne ne, víc ne a ani ne dávat, dávání ještě nikomu nepomohlo a nic ho nenaučilo.

Jedno staré židovské přísloví říká „Chceš-li někoho nakrmit, nedávej mu rybu, ale nauč ho ryby chytat“.

Ti dva o kterých tu mluvím vyrůstali v prostředí kde je běžnou, mnohdy okolnostmi vynucenou životní filosofií přežívat ne z ryb, ale malých rybiček, nalovit si vlastní je nikdo neučí.

Je to totiž moc a moc drahé, časově náročné a i politicky nepopulární, investovat peníze ne snad do vyšších sociálních dávek, to chraň Bůh, ale do systému, který dokáže každé dítě které odroste dupačkám podchytit ve výchově, motivovat ho a nabídnout mu i jinou alternativu než tu kterou děti (pachatelé byly také děti), a vůbec lidé z ghet mají.

Říkáte, že je to věc rodičů ?

Ano, to je jistě dobrý názor, bohužel ale dnes neplatí že dědek kovář, táta kovář a kluk taky bude kovářem, ať nedělá rodině ostudu.

Když se narodíte v ghetu, šance že z něho utečete je moc a moc malá, spíš se vám stane to, že se na vás budou ti co žijí mimo něj dívat jako na něco ošklivého, co na ulici nepatří.

To na člověku zanechá stopy, opravdu.

A když se do gheta narodíte, není to vaše vina.

Právě tady vidím velký dluh státu, jeho velký dluh do budoucnosti, který není měřitelný jen penězi, protože do pomoci menšinám se investuje relativně hodně finančních prostředků.

Stát dluží sám sobě kvalifikovanou pomoc která nespočívá v rozdávání, ale v preventivním dlouhodobém působení v místech, kde se problémy začínají rozvíjet, v investicích do speciálních školek a škol, v investicích do kvalifikovaných sociálních pracovníků, v investicích do dotovaných pracovních míst a tím vším i v investicích do nás a i do sebe samého, protože menšin se nelze zbavit tak, že zavřeme oči a budeme kolem sebe hlava nehlava mlátit a nenávidět je.

Pokud to uděláme, přivoláváme na sebe v horizontu 1-2 generací stejné problémy jaké řeší Francie, Německo, USA se sociálně vyloučenými lokalitami svými, a tam se věci o kterých jsme četli v souvislosti s tragédií v Krupce na Teplicku dějí o mnoho častěji a v horších mírách než u nás.

Znovu pro jistotu opakuji; neomlouvám co se stalo, snížení trestu se mi také nelíbí, ale docela jistě vím, že i kdyby byl ten trest doživotní nebo absolutní, existoval-li by ten v našem právním řádu, kromě krátkého pocitu zadostiučinění by nám to nic, ale vůbec nic  nepřineslo.

A naším přáním a cílem je přeci to, aby se podobné skutky neopakovali, naším přáním by mělo být také to, aby každé dítě, ať už se narodí kdekoli a jakýmkoli rodičům mělo šanci vyrůstat v důstojných životních podmínkách, vidět kolem sebe příklady které budou dobré nejen pro něj, ale i pro nás, kteří se můžeme cítit jako potencionální oběti dalšího trestného činu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: David Chytrý | úterý 14.6.2011 22:44 | karma článku: 10,92 | přečteno: 1614x
  • Další články autora

David Chytrý

Vždyť se vůbec nic nestalo, kdo maže, ten jede

No ano, nezdá se to, ale ono se opravdu vůbec nic nestalo. Včera sice proběhlo už několikáté hlasování o důvěře vlády, byly jsme svědky největší demonstrace od roku 1989, vláda rozpočtové odpovědnosti si půjčila 220 miliard, obludné kauzy typu Janoušek, Vondra, Bárta, Škárka, na nás jukají zpoza každého rohu, podivné veletoče premiéra a příslušníků podivného uskupení VV nás tu baví, tu děsí, ale jede se dál.

28.4.2012 v 6:28 | Karma: 21,38 | Přečteno: 904x | Diskuse| Ostatní

David Chytrý

Blog pouze pro kuřáky...(?)

Jsem kuřák, ano, kouřím cigarety a nestydím se za to. Kouřím sice málo, ale velmi rád. Cigareta mi sice nedává pocit mužnosti a dospělosti jak tomu bylo před třiceti lety, když jsme s kamarády experimentovali se zapalováním duté trávy a pomlaskávali nechutí nad hořkostí teplého dýmu, dává mi ale pocit klidu, pohody, a v době hysterické protikuřácké kampaně i pocit kousku trochu falešné svobody.

27.4.2012 v 10:08 | Karma: 19,67 | Přečteno: 1424x | Diskuse| Ostatní

David Chytrý

Já, občan : Odmítám politizaci akce občanů ze strany premiéra

Já, občan, při vědomí toho, že já občan jsem stát, odmítám slova pana premiéra Nečase, kterými se snaží masovou akci ze dne 21.04., akci, která je vyjádřením vůle značné části občanů bagatelizovat a dehonestovat názorem, že se jedná jen o akci nezodpovědných lidí po vedením představitelů levice.

21.4.2012 v 20:50 | Karma: 32,70 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Ostatní

David Chytrý

Už po stoprvní : vyměnit politiky, nebo občany?

Tak si říkám, jestli není tato otázka na místě a napadá mě v poslední době vždy, když poslouchám o čem si lidé povídají a já mluvím s nimi, když sleduji zpravodajství v televizi, čtu tištěné noviny, brouzdám po internetu. Nápad první, vyměnit politiky; to už tu bylo několikrát a ta poslední výměna, která vypadala velmi nadějně a vlila lidem do žil novou naději a očekávání skončila takřka národní tragédií-vznikem trojkoaliční vlády.

27.3.2012 v 6:26 | Karma: 8,10 | Přečteno: 707x | Diskuse| Ostatní

David Chytrý

Slušní lidé by si měli pana Janouška vážit a postavit se za něj

Ano, myslím to zcela vážně, pan Janoušek se totiž stal obětí bojů mezi vnitřními frakcemi politických stran, které ovládají Magistrát hlavního města Prahy a disponují miliardami z veřejného rozpočtu, stal se i obětí závistivých novinářů a veřejnosti, zmanipulované médii, která se honí za senzací.

26.3.2012 v 5:32 | Karma: 31,70 | Přečteno: 2134x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Česko nakoupí šest vrtulníků pro hašení požárů, pomohou i jinde v Unii

30. dubna 2024  16:51

Česko chce do roku 2030 nakoupit šest vrtulníků pro hašení lesních požárů. Jejich cena by byla do...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1785x
Omlouvám se, že nereaguji na příspěvky v diskusích u mých blogů, nejsem vlastníkem dukátů.
Kdykoli ale zareaguji na vzkaz či mail.

Seznam rubrik