Drze Re : Byl jste už, pane Hrebenari, zamilovaný či milovaný ?

Článek kterým paní Irena Fuchsová 6.7. reagovala na blog p.Hrebenara mě nadchnul. Myslím že všichni ti, kteří jsou zdravotně postižení by se na svět měli dívat stejně pozitivně jako autorka.    

 

Nám všem, kteří jsme nuceni platit daně z kterých zdravotně postižení zbůhdarma (?) ujídají  by to prospělo. Proč jen si ti negativní neberou příklad z toho že existují lidé, kteří i přes své postižení žijí šťastně, mají své rodiny, opravdu plně a upřímně se snaží o to aby byly platnými členy společnosti a nekafrají nad tím, že  tabulky posudkových lékařů vycházejí z dobrých a osvědčených tradic MUDr.Grünsteina a filosofických základů pana Darwina (přežívá ten silnější) ?

Je skvělé že existují lidé, kteří se se svým handicapem dokáží vyrovnat, vystudovat vysokou školu, podnikat, zplodit potomky, psát knihy či aktivně ovlivňovat veřejné mínění třeba v politice. Jsou ale také zdravotně postižení kteří nic z toho nedokážou a reformní kroky současné vlády je přivádějí a budou přivádět do životních situací, které si snad ani paní Fuchsová představit nedokáže.

Podotýkám, že  blog paní Fuchsové považuju za jeden z nejlepších které jsem četl i když předpokládám, že mi to moc nepomůže, nevadí ale přece, když se ozýváme proti názorům autorit ?

Jak se ale má člověk vyrovnat s tím, když posudkový lékař poví „Rakovinu má dneska skoro každý, proč by jste nemohl pracovat ?“ , a ten člověk za tři měsíce na to skončí v nemocnici následné péče (dříve LDN-chcípárna). Jak má být pozitivní, šťastný a veselý člověk, kterému posudkový lékař poví, že před dvěma lety by mu pro tělesná postižení důchod přiznal, ale díky dnešním úsporám je zcela zdráv a on ví, že se díky svému zdravotnímu stavu neuživí ?

Já vím, je to pro pokroky v lékařské vědě. Lenost se podporovat nesmí. Chápu i to, že společnost potřebuje příklady těch, kteří se se svými handicapy dokázali vyrovnat a jsou třeba i úspěšnější než ti „zdraví“. Budou-li to všichni vědět, společnost v dlouhodobém horizontu ušetří, protože většina zdravotně postižených bude psát knihy, učit na vysokých školách,  překládat zahraniční literaturu, vydělávat peníze na  elektronických burzách a tak nebude třeba vyplácet invalidní důchody. To bude krásné, skoro tak krásné jako když V.I.Lenin říkal, že komunismus znamená sověty a elektrifikaci.  Znamená v porovnání s tím kapitalismus to, že mrzáci se buď budou živit sami, nebo to druhé… ?

Některé příspěvky p.Hrebenara možná mohou být trnem v oku všem těm kteří nikdy žádnou pomoc nepotřebovali, či si dokázali pomoct sami (chvála a úcta pro ně) a určitě spousta jeho slov působí negativně, proč by tomu tak ale být nemělo, když popisuje reálné situace stovek a tisíců našich spoluobčanů ?

Z velmi hezkého příspěvku paní Fuchsové na mě vykukuje malý ďáblík který říká : „Když to dokážu já, proč by to nemohl dokázat i ten druhý ? Proč se neveselíte stejně tak jako já ? S úsměvem na rtech a vírou v dobro vám bude lépe, milujte život a sebe samého, každý má možnost svůj život ovlivňovat."

Je to stejné, jako by pan Krása coby člen posudkové komise při OSSZ říkal dalším vozíčkářům že není důvod aby dostávali invalidní důchody, protože on také dokáže dobře žít.

Rozumím článku paní Fuchsové a moc si její vitality vážím (sám jako bývalý ZTP), přeju všem těm které v životě postihlo něco nedobrého  aby měli tolik sil, dovedností, rodinného zázemí a štěstí jako má ona a jí samé přeju mnoho dalších let k tomu, aby mohla nejen ZTP lidem vlévat sílu a naději do žil. Dnes to ti lidé opravdu potřebují a od roku 2012 to budou potřebovat dvojnásob.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: David Chytrý | středa 6.7.2011 6:00 | karma článku: 12,50 | přečteno: 1489x