Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poškození klienti o voze, ČNB o koze

Česká národní banka dlouhodobě selhává a nechrání spotřebitele. Nyní jsou jich v nejistotě stovky tisíc. A veřejná prohlášení ČNB situaci příliš nepomáhají

„Vyjádření ČNB k postupu při udělení souhlasu s převodem pojistného kmene“ zveřejněnému na webových stránkách ČNB dne 4. 8. 2020

Česká národní banka své vyjádření koncipovala jako reakci na „opakované dezinterpretace některých médií a zájmových skupin ohledně role České národní banky při převodu pojistného kmene mezi pojišťovnami. Ve svém vyjádření se v principu dopouští neférové hry v polemice. Připisuje médiím a „zájmovým skupinám“ tvrzení, které umí snadno vyvrátit a následně je vyvrací. Celé to má ovšem jedinou vadu – výtky vůči ČNB, a jejímu selhání, takto koncipovány nebyly. Proto je potřeba tuto polemiku vrátit k podstatě věci.

V médiích akcentované výtky vůči ČNB totiž nesměřují pouze vůči plnění povinností při udělení souhlasu s dohodou o převodu pojistného kmene mezi oběma pojišťovnami, jak by se snad mohlo z vyjádření ČNB zdát.

Role ČNB jako dohledového orgánu v pojišťovnictví je totiž mnohem širší a kritika v médiích se týkala právě tohoto širšího kontextu. Souvislost s převodem pojistného kmene mezi zmíněnými pojišťovnami je pak taková, že sada pochybení ČNB v dohledové činnosti se díky tomto převodu projevila v plném světle.

Podle zákona má Česká národní banka při plnění dohledové činnosti postupovat v zájmu ochrany pojistníků, pojištěných a oprávněných osob a s ohledem na zachování finanční stability pojišťoven a zajišťoven. Dohled v pojišťovnictví má být podle zákona založen na prospektivním přístupu přiměřeném povaze, rozsahu a složitosti rizik spojených s činností pojišťovny nebo zajišťovny, a na soustavném prověřování její činnosti a dodržování tímto zákonem a jinými právními předpisy stanovených povinností. V tomto rámci pak musí ČNB jako dohledový orgán dostát svým povinnostem, například i při udělování souhlasů s převody pojistných kmenů.

ČNB bylo již před udělením souhlasu s dohodou o převodu pojistného kmene mezi oběma pojišťovnami známo, že soudy opakovaně konstatovaly neplatnost pojistných smluv sjednávajících investiční životní pojištění původní pojišťovny, a to z důvodů, které jsou systémové a které se tak týkají všech těchto smluv. ČNB byla na tyto skutečnosti opakovaně výslovně upozorňována.

ČNB věděla, že taková situace může potenciálně vést k tomu, že předávající pojišťovna na základě dohody o převodu pojistného kmene pouze zdánlivě převedla (prodala) a přebírající pojišťovna pouze zdánlivě převzala (koupila) řádově stovky tisíc smluv, které ale nemohou být předmětem dohody o převodu pojistného kmene, neboť fakticky pro svou neplatnost neexistují. Neexistující smlouvy totiž nelze žádnou smlouvou převést.

Některá vytýkaná pochybení ČNB tak časově předcházejí schválení dohody o převodu pojistného kmene. Česká národní banka při své dohledové činnosti měla vyžadovat, aby na pojistném trhu bylo dosaženo souladu právních předpisů v pojišťovnictví vyložených ČNB a praxe:

  1. ČNB měla dotčeným pojišťovnám uložit opatření k nápravě, aby dostála své povinnosti soustavně prověřovat činnost pojišťoven a jejich dodržování zákonem a jinými právními předpisy stanovených povinností;
  2. ČNB měla uložit dotčeným pojišťovnám opatření k nápravě, aby dostála své povinnosti vykonávat dohled v zájmu ochrany pojistníků, pojištěných a oprávněných osob.

Ani jednu z těchto povinností Česká národní banka nesplnila.

Systémové vady smluv o investičním životním pojištění pak měly být jistě důvodem pro prověření, zda je souhlas s převodem pojistného kmene na místě. Zdánlivý převod možná stovek tisíc neplatných smluv z předávající pojišťovny na přebírající pojišťovnu jistě musí mít dopad na stabilitu těchto pojišťoven.

Stejně tak má převod pojistného kmene a zdánlivý převod konkrétních pojistných smluv dopad na možná stovky tisíc spotřebitelů, kteří neplatné smlouvy uzavřeli, tedy těch pojistníků, jejichž zájmy má ČNB podle zákona chránit.

V uvedených souvislostech se samozřejmě nabízí otázka, jak mohla ČNB posuzovat, zda je naplněna podmínka splnitelnosti závazků z pojistných smluv, které byly v rámci pojistného kmene převáděny, jak uvádí ve svém vyjádření, když vzhledem k jejich neplatnosti řádově až stovky tisíc z nich převedeny býti nemohly.

Nikdo po ČNB nepožaduje, aby posuzovala platnost konkrétních smluvních ujednání, jak se možná domnívá, a především opakovaně tvrdí. Zákon jí však ukládá, aby v zájmu ochrany pojistníků, pojištěných a oprávněných osob a s ohledem na zachování finanční stability pojišťoven a zajišťoven reagovala v souladu se zákonem na zásadní systémové problémy pojistného trhu a pojišťovnictví obecně. V tom však Česká národní banka dlouhodobě selhává.

Autor: Jiří Chvojka | čtvrtek 6.8.2020 13:59 | karma článku: 14,15 | přečteno: 749x
  • Další články autora

Jiří Chvojka

Jak jsme zahájili kampaň proti červené

Obvykle je kampaň s červenou barvou vedená proti komunistům, nebo si ji komunisté vedou pro sebe. Teď se na nás valí červená kampaň nejmenované největší české pojišťovny, která vám nabízí „férové podmínky“ pro pojištění.

8.9.2021 v 6:07 | Karma: 10,00 | Přečteno: 415x | Diskuse| Politika

Jiří Chvojka

Proč nehraje ČNB s klienty pojišťoven fér hru?

Česká národní banka nedbala upozornění klientů a schválila spojení dvou největších pojišťoven na trhu. Teď soudy pravomocně sdělily, že převod smluv mezi nimi je neplatný. A ČNB rozsudky bagatelizuje. Kdy začne hrát férovou hru?

29.7.2020 v 7:32 | Karma: 18,66 | Přečteno: 872x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Chvojka

Otevřený dopis pro Aleše Michla z České národní banky

Česká národní banka má chránit spotřebitele před nekalým jednáním. Jeden problém ochrany spotřebitele za možná miliardy korun jsme objevili a ČNB by ho měla řešit. Okradených mohou být stovky tisíc klientů jedné pojišťovny.

12.2.2019 v 12:19 | Karma: 31,19 | Přečteno: 2270x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Chvojka

Energetický Mikuláš má nejraději nejbohatší firmy

Existuje vtip, že Ježíšek má bohaté děti raději, než ty chudé. Mikuláš má rád velké energetické firmy, které dostaly právě 6. 12. od Energetického regulačního úřadu jako mikulášskou nadílku miliardu korun ročně z kapes nás všech.

11.12.2018 v 21:17 | Karma: 22,33 | Přečteno: 600x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Chvojka

Zaměstnání snů má jméno: finanční arbitr České republiky

Kdo má vlastně dnes zaměstnání snů? Výplata nadprůměrná, odměny velké, odpovědnost žádná, schopnosti nejsou zjevně potřeba. Zeptejte se u finančního arbitra!

6.12.2018 v 8:06 | Karma: 22,78 | Přečteno: 1040x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

„Jako druhá světová.“ Téměř stoletá Ukrajinka prchala kilometry pod palbou Rusů

30. dubna 2024  12:55

Osmadevadesátiletá Lidija Stepanivna urazila na útěku ze svého domova v Očeretyne v Doněcké oblasti...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  12:43

Přímý přenos Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  12:19

Britská policie dnes zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi...

Kamion na Rozvadovské spojce skončil ve svodidlech, vyprošťovali ho jeřábem

30. dubna 2024  11:59

Pražští hasiči v úterý v noci vyprošťovali kamion, který na Rozvadovské spojce na západě Prahy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2060x
Místopředseda spolku Podvedení klienti, který se brání praktikám pojišťoven v kauze Investičního životního pojištění. Bývalý ředitel sekce vnějších vztahů ERÚ a již mnoho let podnikatel v Public Relations a pohostinství.

Seznam rubrik