Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pro dobrotu na žebrotu – část druhá

Hned, jak jsme se s tátou u metra rozloučily a on vyrazil na cestu zpět, přestala totiž Avie být holka hodná! Po ujetí asi jednoho kilometru přískokové jízdy od místa, kde nás vysadil, přestala Avie najednou škvrdlat, přestala dýmat a hlavně PŘESTALA JET! Táta otevřel poklop na motoru, který byl uvnitř kabiny Avie, a chvíli se snažil hrabat v motoru. Pak zjistil, že trhanou jízdou vypadlo z motoru něco, co u sebe nemá, zato tu věc má doma v garáži. A bez této věci to na místě neopraví, a tím pádem Avie prostě dál nepojede. Jakmile došel k tomuhle závěru, hrůzou se orosil!

Došlo mu, že zůstal stát na silnici vedoucí ven z Prahy jak nějakej špinavej a smradlavej úchylák v tom ufrněným šedivým kabátku, ze kterého mu lezla chlupatá hruď a koukaly ty echt hnusný, starý a špinavý slipáče! Nezbylo mu nic jiného, než Avii zamknout, místo zajistit výstražným trojúhelníkem a podél krajnice se schlíple vydat PĚŠKY zpět domů…

Přestože mu bylo příšerný vedro, potil se dál v tom kabátku, jelikož si ho neodvážil sundat! Obával se, zřejmě oprávněně, že by tím pohoršil spoluobčany sedící v okolo jedoucích automobilech a ti by si o chudákovi našem tatínkovi mohli udělat mylný úsudek, založený na jeho nešťastném vzezření a v zájmu veřejného blaha by na něj mohli přivolat policejní hlídku. Ruce měl narvaný v kapsách té šedivé onuce a snažil se tím – samozřejmě že marně – prodloužit jeho konečnou délku.

Když se po hodině chůze dostal mimo Prahu, odvážil se a začal stopovat projíždějící auta jednou upaženou rukou, zatímco druhou rukou si přidržoval klopy kabátku u sebe, aby nebyly vidět chlupy ani slipáče. Doteď nechápeme, že mu žádné auto nezastavilo, dokonce kolem něj auta zrychlovala a objížděla ho velikým obloukem… :o)

Přes to vedro a velikánkou žízeň se tatík nevzdával. Neúnavně dál stopoval každé další auto, které se objevilo na obzoru. Věděl totiž, že k nejbližší zastávce autobusu, který jede k nám do vsi, to je ještě dalších pět kilometrů a vtíravou myšlenku, že by se třeba mohl po cestě občerstvit v nějaké hospodě, mu jeho soudný rozum okamžitě zavrhl a tak ho nad vodou držela už jen představa, že na něj doma v ledničce čekají dva vychlazené lahváče.

Po dalších asi dvou kilometrech projíždělo kolem táty auto, které nejelo až tak rychle, a táta stihl „oční“ kontakt s řidičem. A co čert nechtěl? Ten obličej za volantem přišel tátovi velice povědomý. V momentě, kdy to auto kousek před ním zastavilo, tak mu došlo proč! Za volantem seděl tátův nadřízený z práce, který se právě vracel s celou svou rodinou z nějaké svatby. Když se táta pomalu šoural k tomu autu, protože zrovna pan šéf byl rozhodně poslední člověk na zemi, kterého chtěl zrovínka takto ustrojen potkat, uviděl, jak manželka šéfa divoce rozhazuje ruce a křičí na manžela. Tátovi docvaklo, že panu šéfovi bylo zřejmě hloupé nezastavit, když se navzájem „očním“ kontaktem rozpoznali, a zřejmě paní manželová je silně proti, aby toho úchyláka vzali do auta, notabene dozadu mezi děti.

No skončilo to tak, že tátovi bylo dovoleno nacpat svůj zadek v těch echt hnusných, starých a špinavých slipáčích mezi dětské autosedačky na zadní sedadlo. Při nasedání si oběma rukama držel kabátek u krku a na pupku, aby se mu kabátek nerozevřel a jeho hrudní porost a pivní pupek nevyklouzly na už tak dost vykulené a načančané děti pana šéfa. Paní manželová ho ostřížím zrakem sledovala a v ruce křečovitě svírala kabelku, majíc jí připravenou k okamžité ráně, kdyby se náš nebohý tatík jen špatně usmál…

V autě se tatík snažil vylepšit svou „image“, a proto velice obšírně vysvětloval, co že se mu přihodilo, že takto ustrojen a „zaprasen“ skončil stopující na okraji rušné výpadovky z Prahy. Zřejmě se mu to i trochu podařilo, protože paní manželová přestala křečovitě svírat kabelku a pokusila se i nadzvednout koutek úst v náznaku chápavého úsměvu. Dokonce tatínka dovezli k nám do vsi, i když to neměli přímo po cestě, a je pravda, že náš tatík porušil společenský bonton a ani je za tuto službu nepozval na kafe. Jen vystoupil, slušně poděkoval a zmizel za brankou, jakoby mu za patami hořelo…

Doma si načepoval půllitru vody z kohoutku a jedním douškem ji vypil. Na ty dva lahváče se do lednice jen smutně podíval a ujistil je, že se večer určitě ještě uvidí, protože teď se musí vydat zpátky do Prahy pro tu nešťastnou Avii. Šel na sebe hodit nějaké již „rozšpiněné“ normální kraťasy a triko a v duchu si nadával, že to neudělal už před tím, než si vyrazil na tu děsuplnou „úchylovskou“ procházku. V garáži zabalil do igelitky tu součástku, co potřeboval na opravu, nějaké nářadí k tomu a pro jistotu i baterku a vydal se do vsi zvonit od branky k brance a užebrával sousedy, aby byl někdo od té dobroty a hodil ho v sobotu večer na okraj Prahy za milou Avií. Naštěstí dobří lidé existují a tatík se k ní dostal, opravil ji a kolem desáté večer dorazil přískoky zpět k nám na dvůr.

V neděli pod Avii zalehl znova a dokonce dokázal, že holka jedna čmoudivá přestala i s těmi přískoky. Tatík byl nadšený, jak to pěkně opravil, takže skoro úplně zapomněl na nepříjemnou podvečerní prochajdu v šedivém kabátku.

Ovšem musel mu tento nepříjemný zážitek být ještě jednou připomenut…

Když se na druhý den v pondělí ve dveřích již plné kanceláře, kde táta pracoval, objevil pan šéf a s šibalským úsměvem na něho přes celou kancelář volal: „ÁÁÁ pan kolega. Jsem rád, že se opět vidíme! Dnes nemáte ten zajímavý polo-nudistický úbor?“ tak se na chudáka tatíka obrátily všechny oči přítomných kolegů a každý chtěl vědět, v čem vlastně pan šéf viděl našeho tatíka?

Autor: Markéta Chvátalová | úterý 21.5.2013 23:03 | karma článku: 14,38 | přečteno: 588x
  • Další články autora

Markéta Chvátalová

V bačkůrkách

Když tehdy před lety zahlásila moje v té době dvacetiletá sestra, že odjíždí na zkušenou za „malou“ louži do Anglie pracovat jako au-pair, nikdo z naší rodiny nevěřil, že tam vydrží déle jak měsíc. A to nejen kvůli tomu, že její anglická slovní zásoba byla popravdě dost mizerná, ale hlavně proto, že moje sestra v té době působila jako hodně „mamánkovský“ typ a nikdo jsme si nedovedli představit, jak v té daleké cizině bez své maminky a nás – své rodiny – přežije. K našemu překvapení vydržela v Anglii nejenom měsíc, ale úspěšně brázdí levou stranou vozovky londýnského centra už dobrých patnáct let.

30.3.2015 v 7:34 | Karma: 30,43 | Přečteno: 2788x | Diskuse| Ostatní

Markéta Chvátalová

Nepřehlédnutelná

Říká se, že štěstí přeje připraveným, ale někdy nás zaskočí takové situace, na které jsme se prostě a jednoduše ani nikdy připravit nemohli. V životě by nás totiž nenapadlo, že by se něco podobného mohlo stát a pak, když musíme takové situaci čelit tváří v tvář, najednou zjistíme, co v nás opravdu je, kam až sahají naše hranice, a kolikrát sami sebe překvapíme, co všechno jsme schopni vydržet a zvládnout.

12.2.2014 v 8:58 | Karma: 17,84 | Přečteno: 958x | Diskuse| Ostatní

Markéta Chvátalová

Když nevíš, tak se zeptej.

Nedávno jsem byla na návštěvě u svojí tety. Teda ona to není vyloženě moje teta, je to v podstatě cosi jako vzdálená sestřenice mého táty, ale odjakživa jí říkám teto, i když je v podstatě jen asi o deset let starší než já. Moc často se nevídáme, tak jednou za rok. Teta, přestože je normálně vdaná a má manžela a děti, je vyhlášená svojí úzkoprsostí. Nesnáší lascivní vtipy, dvojsmysly nebo narážky na sex a dává svému okolí ostentativně najevo, jak jsou vtipy tohoto ražení trapné a narážky ubohé. Moje máma vždycky říkala, že jí děti musel přinést čáp, protože je to puritán a ještě k tomu jeptiška v jednom balení. Na mě teda spíš teta působí, jakože v podstatě moc nepochopí smysl těch vtipů či narážek, a proto se tváří tím svým výrazem, jak jsme „trapný a ubohý“, že se něčím takovým dokážeme bavit.

30.1.2014 v 8:53 | Karma: 16,87 | Přečteno: 861x | Diskuse| Ostatní

Markéta Chvátalová

Modrá je dobrá

Právě jsem v rádiu zaslechla, že dnešní den – 29. leden – je výročí slavné modré pilulky Viagry. Prý je dnes ten den, kdy se poprvé začala prodávat v našich lékárnách. To mně připomnělo příběh mojí kamarádky, kterou chtěl manžel překvapit a někde si tuhle zázračnou pilulku splašil. Jeden večer, když jejich odrostlé děti vyrazily ven za zábavou, celý natěšený pilulku zblajznul a čekal, až se projeví ta její síla. Jenže jeho tělo zareagovalo trochu nestandardně a mocná síla modré pilulky se vlila na opačnou část těla, než se obvykle vlévá, a manželovi neuvěřitelně natekly uši, rty a prsty u rukou. Moji kamarádku upřímně vyděsil, když se před ní takhle objevil. Chvíli jí trvalo, než z jeho vysvětlování skrz nateklé rty pochopila, že má doma namísto nadupaného hřebce totálně smutného Mickey mouse, který se bojí, aby mu to nezůstalo. Takže místo do postele vyrazili do nemocnice. Kamarádka se musela chopit volantu, protože na rozdíl od manžela mohla ohnout prsty, zatímco manžel vedle ní nešťastně vzdychal na sedadle spolujezdce, s dlaněmi opřenými o stehna a s prsty roztaženými do stran, jak kdyby právě do deseti napočítal. Na příjmu musela kamarádka vysvětlovat, co se stalo, protože manželovi by nikdo jiný nerozuměl. Naštěstí všechno dopadlo dobře a manžel po jakési injekci zase splasknul do původní velikosti.

29.1.2014 v 14:11 | Karma: 7,04 | Přečteno: 900x | Diskuse| Ostatní

Markéta Chvátalová

Jel jsem jednou tramvají

Nedávno jsem z rádia slyšela, že to, o čem byla v rádiu řeč, je „vrcholem stoicismu“. Místo abych o té skvělé věci poslouchala dál, začala jsem přemýšlet, jestli jsem kdy v životě už někdy takovou formulaci slyšela, jestli jsem vůbec kdy ve svém životě alespoň použila slovo „stoicismus“, natož ve spojení se slovem „vrchol“. Pak jsem přemýšlela, co nebo kdo v mém životě či okolí se mnou tak mocně zacloumal svojí vyrovnaností, sebeovládáním či flegmatismem natolik, že bych o tom nebo o někom mohla říct, že to je „vrcholem stoicismu“. A pak jsem si vzpomněla na historku mojí kamarádky, která se jí přihodila cestou tramvají, a musím uznat, že tam bych se slovo „stoicismus“ a možná i ve spojení se slovem „vrchol“ nebála vůbec použít.

21.1.2014 v 8:48 | Karma: 29,46 | Přečteno: 1769x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Mašínové, Graubner, Kryl... Poslanci budou schvalovat kandidáty na vyznamenání

27. června 2024  5:53,  aktualizováno  10:05

Přímý přenos Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou ve čtvrtek schvalovat poslanci. Předběžný seznam...

V Rusku kvůli podmáčené trati vykolejil osobní vlak. Na místě našli dva mrtvé

27. června 2024  7:15,  aktualizováno  10:02

Těla dvou lidí našli záchranáři na místě, kde v autonomní Komijské republice na severovýchodě...

Kamikaze Sunak. V debatě nedbal na následky, věštil labouristickou zkázu

27. června 2024  9:55

Poslední debata před parlamentními volbami ve Velké Británii se změnila v sólo Rishiho Sunaka....

Ukrajinec na Plzeňsku odpálil manželce ve vagině petardu, dostal 18 let vězení

27. června 2024  6:50,  aktualizováno  9:47

Krajský soud v Plzni poslal na 18 let do vězení Ukrajince, který podle obžaloby loni v září na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1092x
Jsem docela vystresovaná a rozlítaná matka tří dětí, která relaxuje tím, že se ze svých zážitků "vypíše".

Seznam rubrik