Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ohlédnutí za prázdninama

Přežila jsem… Prázdniny jsou v čudu. Znova začal školy a školky čas a má předrahá zlatíčka se konečně vypravila pro změnu ničit nervy paním učitelkám. Sice ještě stále lapám po dechu v tom každoročním zářijovém „masakru“, tedy čase, kdy se zoufale snažím sladit, skloubit a plynule navázat své každodenní činnosti a povinnosti s tím vším, co škola s sebou přináší. Nekončící dokupování a shánění dalších a dalších drobností předepsaných školou, obaly, úkoly a především návaznost mých taxi služeb s rozvrhy všech dětí, s jejich družinou, kroužky a všemi jejich sportovními oddíly… Přesto všechno mám pocit, že si konečně můžu po těch prázdninách trochu odpočinout.

Prázdniny jsou príma, jen moje horká hlava trochu „nedává“ ten dvaceti čtyřhodinový nepřetržitý kontakt s dětmi… i když vlastními. Jejich neustálé dohadování se mezi sebou o jakoukoliv „bejkárnu“! Od titěrné samolepky přes jakoukoliv hračku až po klacek z lesa. Jakmile to má jeden v ruce, okamžitě to ti druzí dva potřebují k životu. Jejich náhlá hluchota, když po nich člověk něco chce, a když už konečně slyší, tak jejich půlhodinové okecávání všeho, proč to udělat nemůžou, následované odmlouváním, že to dělat nechtějí, protože je to nebaví, a že jsem ta nejhorší matka na světě, protože támhle Cicvárek ze vsi to dělat nemusí, protože to jeho matka udělá za něj a ještě ráda… No znáte to, alespoň valná většina z nás určitě. I když vím, že nemám na děti zvyšovat hlas a že mám dosáhnout toho, co po nich chci, klidnou a mírovou cestou, vždycky to skončí stejně: křičím, kolikrát doslova ječím a přitom ještě výhružně mávám nad hlavou tou největší vařečkou, co v kuchyni v rychlosti popadnu.

Jsem nervák a cholerik a vím to o sobě. Pracuji na tom a snažím se co nejvíc relaxovat, abych ty své budoucí nervové výlevy mohla mít pokud možno o chlup víc pod kontrolou. Největší relax je pro mě sport. Po každém dnu, kdy mé nervy plní zase nějakého toho „bobříka“, se vyřítím do lesa a hodinu tam běhám jak šílená nebo dojedu do fitka a tam si „zašlapu“ na chodícím H.E.A.T. pásu.

Po prvním červencovém týdnu se všemi mými zlatíčky doma za zadkem jsem přišla o hlas a ve snaze přežít a neskončit u Chocholouška, jsem se doslova stala sportem posedlá. Každý druhý večer, jen co se manžel vrátil z práce, jsem opouštěla domov a z předsíně s taškou v ruce hulákala na děti: „Nezlobte tatínka! Buďte tady hodné, maminka si jde zašlapat“.

Ke ztrátě hlasu se přidal tik, takže jsme se s manželem domluvili a nejstarší dítě narychlo zapsali na příměstský tábor „ Věda nás baví“, pořádaný tady u nás na vsi přímo v jeho škole. Většinou chystám nebo balím věci až na poslední chvíli a několikrát se mi to už pořádně vymstilo, ale bohužel mě to ještě stále nedokopalo k tomu, abych začala s určitým předstihem.

Jeden příklad za všechny:

Jednou Luky odjížděl asi v první nebo druhé třídě na lyžák se školou a rodiče měli předat předem napsané pohledy při odjezdu u autobusu paním učitelkám. Já si na to vzpomněla až den před odjezdem, a to v jedenáct v noci. Lítala jsem po bytě a našla jen jediný ještě nepopsaný pohled. Byl to pohled z Tuniska a byla na něm karavana velbloudů putující někam přes písečnou poušť, ale na lyžák mi to nepřišlo zrovna to pravé. Přemýšlela jsem, jak tuhle prekérní situaci vyřešit. Bylo mi jasný, že až paní učitelky uvidí velbloudy, určitě se neubrání zvědavosti, kdože proboha tohle dítěti posílá na lyžák. Takže jsem se z toho snažila vybruslit tím, že z toho udělám „jakože záměr“ a na pohled jsem napsala: „Ahoj lyžníci, tak jak to sviští po sněhu? Doufám, že nemáte dlouhé fronty na vleky jako tihle velbloudi!“  

O mé neschopnosti poučit se, svědčí i fakt, že o půl roku později v červnu frčel na školu v přírodě s pohledem s krásnými perníčky ve tvaru vánoční komety, kde bylo tou bílou polevou na perníčkách napsáno „Šťastné a veselé Vánoce“. Tam jsem se to pro změnu snažila zachránit tím, že jsem mu napsala, že to má jako úkol a ať si spočítá, kolik dnů mu zbývá do Vánoc. A když to bude mít na den přesně, že dostane odměnu…

Takže nepoučena z předchozích nezdarů, i tentokrát jsem se jala chystat věci na příměstský tábor v neděli večer, když druhý den ráno v osm tábor začínal.    

Měla jsem vytištěný mejl od Akademie, která ten tábor pořádala, kde byly instrukce ohledně tábora. Takže čtu v tom mejlu, že mají mít potvrzení o bezinfekčnosti a potvrzení od doktora, že se můžou tábora zúčastnit a ještě ofocenou pojišťovací kartičku. V duchu jim nadávám, že chtějí tolik papírů a že k tomu nedají ani nějaký formulář, který by se jen vyplnil… Chyba! Dali! Vše bylo na netu! V tom mejlu byl odkaz na www stránku, kde všechny ty formuláře byly, jenže jak jsem měla ten mejl vytištěný ve formátu dvě stránky na jedné, tak jsem to úplně přehlídla.

Říkám si: „Co teď?? Přece nebudu rukou psát na papír, že je dítě zdrávo!“ Takže jsem čapla jiné potvrzení na jiný tábor (kam měl Luky jet až v srpnu), které jsem pro jistotu měla vytištěné dvakrát, kdyby se mi jeden výtisk do toho srpna náhodou ztratil. Ustřihla jsem hlavičku toho tábora, odstřihla jsem pasáž, kde se mluvilo přímo o tom táboře, a nechala jen takovou úzkou nudli papíru, kde bylo předepsané, že potvrzuji, že je dítko zdravé, ničím nenakažené a může do kolektivu. Na zbyteček místa, co v té nudli zbylo, jsem dopsala datum a podepsala se. Pak jsem si dohledala lejstro, se kterým jel Luky měsíc předtím na školu v přírodě a které bylo potvrzeno od jeho obvoďačky a u kterého mě jeho lékařka ujišťovala, že je platné celý jeden rok. Tak tam jsem opět šmikla hlavičku školy, no a paráda vše, co měl Luky mít druhý den s sebou, jsem zdárně vyřešila. Ofocenou pojišťovací kartu jsem dala na vrch té hromádky „zkrácených“ papírů a přidala vzkaz pro Lukáše, ať tohle vše odevzdá druhý den u vstupu.

Kdybych si byla bývala všimla, že je tam ten odkaz, tak bych byla bývala zjistila, že je tam jen jedno lejstro, které jsme měli vytisknout, do něj rukou vepsat vše potřebné, nechat potvrdit lékařem a přímo do lejstra ofotit tu pojišťovací kartu…

Byly prázdniny, takže zbylá dvě dítka druhý den ráno chrupala a já s nimi a jen manžel s Lukym vyrazili z domu. Blízko školy Luky vyskočil z auta a zbytek cesty ke škole došel a manžel dál spokojeně pokračoval směr práce. Luky tam byl brzo, takže čekal u vchodu mezi prvními. Ostatní dítka se pomalu hromadila za doprovodu svých rodičů. Když pak dorazila i ta paní nebo slečna, co měla mít ten týden děti na starost, začala postupně od všech vybírat to požadované lejstro.

Luky stál spořádaně ve frontě, a když na něj přišla řada, bez meškání vysypal před paní docentku či budoucí docentku, nebo jaké tituly tihle vědci nakonec mají, všechna ta má „vyrobená lejstra“.

Paní se, jak jinak, zarazila, co se to před ní válí po stole a ptala se Lukyho, kde má to správné lejstro. Luky nechápal, proč po něm chce nějaké další lejstro, když jí právě tři dal a tak řekl, že už žádné další lejstro nemá.

„A kde máš maminku?“ ptala se paní.

„Maminka spí“, řekl popravdě Luky.

Paní otočila hlavu k Lukášovi, nic neříkala a jen očička ji mžikala za těmi jejími obrovskými brýlemi.

Když už se Lukymu zdálo, že paní mlčí a kouká příliš dlouho, netrpělivě se jí zeptal: „A chcete teda, abych jí vzbudil?“ a přitom se snažil vylovit mobil z kapsy.

Paní docentka stále mlčela, jen očička jí přestaly mžikat a namísto toho teď upírala na Lukáše takový pohled, který si Luky asi správně vyhodnotil, jakože tak takovouhle matku paní docentka nechápe a možná i odsuzuje – „špatný lejstra a ještě pošle dítě samotné na tábor“. A Luky tam opravdu v ten moment stál jako jediné samotné dítě. Všechny ostatní děti, co tam stály, měly s sebou alespoň jednoho, když už ne oba rodiče, kteří si zodpovědně přišli zkontrolovat, komu to své dítko jdou na týden svěřit.

Luky se cítil nesvůj a měl pocit, že i dav za ním po oznámení, že maminka spí, zatímco on sám se tu předává do péče paní docentky, „zašuměl překvapením“. A tak zčistajasna náhle pocítil soucit s tou svou matkou, co jí ještě před týdnem bezostyšně psychicky ničil a týral, a s pocitem, že musí matce vylepšit reputaci, nahlas zahlásil:

“Víte, maminka večer šlape, tak proto ráno dlouho spí!“…

A byl přijat. Nevím, jestli vylepšil moji reputaci, nicméně alespoň na účast v táboře to mělo vliv do té míry, že už po něm nikdo žádná jiná další lejstra nevyžadoval a všechny ty moje vyrobené cáry papírů náhle stačily.

 

Autor: Markéta Chvátalová | neděle 15.9.2013 22:52 | karma článku: 13,10 | přečteno: 459x
  • Další články autora

Markéta Chvátalová

V bačkůrkách

Když tehdy před lety zahlásila moje v té době dvacetiletá sestra, že odjíždí na zkušenou za „malou“ louži do Anglie pracovat jako au-pair, nikdo z naší rodiny nevěřil, že tam vydrží déle jak měsíc. A to nejen kvůli tomu, že její anglická slovní zásoba byla popravdě dost mizerná, ale hlavně proto, že moje sestra v té době působila jako hodně „mamánkovský“ typ a nikdo jsme si nedovedli představit, jak v té daleké cizině bez své maminky a nás – své rodiny – přežije. K našemu překvapení vydržela v Anglii nejenom měsíc, ale úspěšně brázdí levou stranou vozovky londýnského centra už dobrých patnáct let.

30.3.2015 v 7:34 | Karma: 30,43 | Přečteno: 2788x | Diskuse| Ostatní

Markéta Chvátalová

Nepřehlédnutelná

Říká se, že štěstí přeje připraveným, ale někdy nás zaskočí takové situace, na které jsme se prostě a jednoduše ani nikdy připravit nemohli. V životě by nás totiž nenapadlo, že by se něco podobného mohlo stát a pak, když musíme takové situaci čelit tváří v tvář, najednou zjistíme, co v nás opravdu je, kam až sahají naše hranice, a kolikrát sami sebe překvapíme, co všechno jsme schopni vydržet a zvládnout.

12.2.2014 v 8:58 | Karma: 17,84 | Přečteno: 958x | Diskuse| Ostatní

Markéta Chvátalová

Když nevíš, tak se zeptej.

Nedávno jsem byla na návštěvě u svojí tety. Teda ona to není vyloženě moje teta, je to v podstatě cosi jako vzdálená sestřenice mého táty, ale odjakživa jí říkám teto, i když je v podstatě jen asi o deset let starší než já. Moc často se nevídáme, tak jednou za rok. Teta, přestože je normálně vdaná a má manžela a děti, je vyhlášená svojí úzkoprsostí. Nesnáší lascivní vtipy, dvojsmysly nebo narážky na sex a dává svému okolí ostentativně najevo, jak jsou vtipy tohoto ražení trapné a narážky ubohé. Moje máma vždycky říkala, že jí děti musel přinést čáp, protože je to puritán a ještě k tomu jeptiška v jednom balení. Na mě teda spíš teta působí, jakože v podstatě moc nepochopí smysl těch vtipů či narážek, a proto se tváří tím svým výrazem, jak jsme „trapný a ubohý“, že se něčím takovým dokážeme bavit.

30.1.2014 v 8:53 | Karma: 16,87 | Přečteno: 861x | Diskuse| Ostatní

Markéta Chvátalová

Modrá je dobrá

Právě jsem v rádiu zaslechla, že dnešní den – 29. leden – je výročí slavné modré pilulky Viagry. Prý je dnes ten den, kdy se poprvé začala prodávat v našich lékárnách. To mně připomnělo příběh mojí kamarádky, kterou chtěl manžel překvapit a někde si tuhle zázračnou pilulku splašil. Jeden večer, když jejich odrostlé děti vyrazily ven za zábavou, celý natěšený pilulku zblajznul a čekal, až se projeví ta její síla. Jenže jeho tělo zareagovalo trochu nestandardně a mocná síla modré pilulky se vlila na opačnou část těla, než se obvykle vlévá, a manželovi neuvěřitelně natekly uši, rty a prsty u rukou. Moji kamarádku upřímně vyděsil, když se před ní takhle objevil. Chvíli jí trvalo, než z jeho vysvětlování skrz nateklé rty pochopila, že má doma namísto nadupaného hřebce totálně smutného Mickey mouse, který se bojí, aby mu to nezůstalo. Takže místo do postele vyrazili do nemocnice. Kamarádka se musela chopit volantu, protože na rozdíl od manžela mohla ohnout prsty, zatímco manžel vedle ní nešťastně vzdychal na sedadle spolujezdce, s dlaněmi opřenými o stehna a s prsty roztaženými do stran, jak kdyby právě do deseti napočítal. Na příjmu musela kamarádka vysvětlovat, co se stalo, protože manželovi by nikdo jiný nerozuměl. Naštěstí všechno dopadlo dobře a manžel po jakési injekci zase splasknul do původní velikosti.

29.1.2014 v 14:11 | Karma: 7,04 | Přečteno: 900x | Diskuse| Ostatní

Markéta Chvátalová

Jel jsem jednou tramvají

Nedávno jsem z rádia slyšela, že to, o čem byla v rádiu řeč, je „vrcholem stoicismu“. Místo abych o té skvělé věci poslouchala dál, začala jsem přemýšlet, jestli jsem kdy v životě už někdy takovou formulaci slyšela, jestli jsem vůbec kdy ve svém životě alespoň použila slovo „stoicismus“, natož ve spojení se slovem „vrchol“. Pak jsem přemýšlela, co nebo kdo v mém životě či okolí se mnou tak mocně zacloumal svojí vyrovnaností, sebeovládáním či flegmatismem natolik, že bych o tom nebo o někom mohla říct, že to je „vrcholem stoicismu“. A pak jsem si vzpomněla na historku mojí kamarádky, která se jí přihodila cestou tramvají, a musím uznat, že tam bych se slovo „stoicismus“ a možná i ve spojení se slovem „vrchol“ nebála vůbec použít.

21.1.2014 v 8:48 | Karma: 29,46 | Přečteno: 1769x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Ukrajinec na Plzeňsku odpálil manželce ve vagině petardu, dostal 18 let vězení

27. června 2024  6:50,  aktualizováno  9:47

Krajský soud v Plzni poslal na 18 let do vězení Ukrajince, který podle obžaloby loni v září na...

Pozabíjejme rodiny útočníků z Dagestánu, ostatní to odradí, vyzývá Kadyrov

27. června 2024  8:54

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na setkání s bezpečnostními složkami navrhl, aby byl zabiti rodinní...

Poslanci budou schvalovat kandidáty na letošní státní vyznamenání

27. června 2024  5:53,  aktualizováno  8:46

Přímý přenos Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou schvalovat poslanci. Předběžný seznam kandidátů...

Třicítky vydrží až do prázdnin. Místy je doprovodí bouřky s přívalovými srážkami

27. června 2024  8:03

Konec června bude v Česku dále teplý, do konce týdne se však budou vyskytovat bouřky a přeháňky,...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1092x
Jsem docela vystresovaná a rozlítaná matka tří dětí, která relaxuje tím, že se ze svých zážitků "vypíše".

Seznam rubrik