Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koho puberta nezabije – toho posílí

Asi každý z nás zažil sílu puberty na vlastní kůži. Je jen pár šťastných jedinců, kteří můžou s klidným svědomím tvrdit, že jejich vlastní pubertální období nezasáhlo ani je, natož jejich blízké okolí. Zažili jsme anebo slyšeli plno neuvěřitelných, hrozných, směšných i odstrašujících historek spojených s pubertálním vývojem. A jen co jsme přežili vlastní pubertu, dorůstají naše děti do té své puberty a my se začínáme pomalu, ale jistě děsit, jak bude vypadat a co bude znamenat pro nás, jejich rodiče. Mému TOP listu nejděsivějších pubertálních zážitků, které se kdy komu staly, vévodí příběh mojí kamarádky Věry. Opravdu mě jímá hrůza, že by také mě mohly moje děti přivést do podobné situace.

 

Moje kamarádka Věra má patnáctiletého synka. Jeden den jí volali z jeho školy, že se má okamžitě a neprodleně ona i její manžel dostavit do školy, protože jejich syn provedl něco tak strašného, že to ani nemůžou sdělit do telefonu a že se tedy musí ihned oba dva dostavit do ředitelny.

Svého manžela se Věra ani nesnažila sehnat. Vzhledem k tomu, že je velice zaneprázdněný businessman, a vzhledem k jeho prchlivé povaze jí bylo naprosto jasné, že by v ředitelně, až by se její drahá polovička dozvěděla, co jejich potomek vyvedl, musela ve finále řešit incidenty dva.

S nervy na dranc okamžitě vyrazila a celou tu půlhodinu, než do školy dojela, se jí hlavou honily ty nejděsivější myšlenky a nápady, co vlastně ten její kluk mohl vyvést. Představovala si, že mohl někoho zmlátit či zranit nebo snad i, nedej bože, bodnout?! V duchu si dodávala odvahy, že to nebude tak hrozný a že to zvládne, ale stejně ji „černé“ myšlenky naprosto ovládly a do školy dojela víceméně jako troska.

Nesměle zaklepala na dveře ředitelny, a když vešla dovnitř, uviděla u zdi stát svého syna, který měl oči plné strachu a směrem k ní šeptal: „Mami, ty se budeš hrozně zlobit.“ 

Pan ředitel nepohnul ani brvou a mimo „Dobrý den!“ jí už jen řekl, aby nejdříve šla se synem ke školní psycholožce a teprve potom se vrátili k němu do ředitelny.

Odvedl je oba až před dveře školní psycholožky. Celou tu dobu šel prkenně před nimi a zatvrzele mlčel. Věře pracovaly nervy na plné obrátky a čím dál víc se děsila toho, co to její dítě vlastně provedlo.

Paní psycholožka byla velice distingovaná dáma ve velice elegantním kostýmku s velice odměřeným a afektovaným výrazem. Jediné, co nekorespondovalo s jejím vzezřením, byl ohromný gymnastický míč, na němž seděla tak, že se špičkami svých bot dotýkala podlahy a z nich se odrážela, takže se neustále mírně pohupovala nahoru a dolů.

Rukou ukázala na dvě židle před svým stolem. Věra se se svým synem posadila a čekala, co bude dál.

Paní psycholožka si odkašlala a začala: „Paní Novotná, musím vás informovat o nepříjemném incidentu, který se dnes odehrál v prostorách naší školy.“ Paní psycholožka si znovu odkašlala a její frekvence pohupování mírně vzrostla.

„Bohužel vás musím informovat, že dnes v dopoledních hodinách došlo k incidentu na dívčím záchodě.“ Paní psycholožka si opět odkašlala a její frekvence pohupování na míči opět vzrostla.

„Tady váš syn byl dnes přistižen na dívčím záchodě při…“ Paní psycholožka si opět odkašlala a Věře se začaly dělat mžitky před očima, jak jezdila očima nahoru a dolů, protože v této chvíli již nebylo možné mluvit o pohupování paní psycholožky na gymnastickém míči, nyní paní psycholožka kmitala na míči nahoru a dolů tak rychle, že by se to směle mohlo přirovnat k basketbalovému driblinku.

„Tedy abych to zkrátila. Spolužačka z deváté třídy dnes dopoledne na dívčím záchodě stimulovala vašemu synovi pohlavní úd!“

Věru zalilo hned několik vln pocitů v jedné sekundě. Pokud to byla dobrá psycholožka, musela ty jednotlivé vlny vidět na její tváři. První vlna – úleva – hurá nikoho nezmlátil, nezranil ani nebodl! Druhá vlna – překvapení – ježíš, cože to tam na tom záchodě dělali?!? Třetí vlna – pobavení – takže syn přišel o panictví, ví o tom polovina školy a řeší se to na ředitelské úrovni! Výborný! Čtvrtá vlna – zděšení – proboha, co mám na to říct?!?

Poslední vlna pocitů způsobila, že Věra uvažovala nahlas, takže do trapného ticha, které přerušovalo jen vrzání gumy gymnastického míče, odrážejícího se o podlahu místnosti, pronesla: „A co teď čekáte, že na to řeknu? My ho doma k tomuhle přece nevedeme!“

Naštěstí paní psycholožka měla pocit, že není nutné věc nadále pitvat, to důležité již bylo řečeno. Pohybem ruky ukázala Věře na dveře a poslala je zpět do ředitelny. V ředitelně kromě pana ředitele seděli další tři lidé. Věře ihned došlo, že se jedná o inkriminovanou deváťačku a její rodiče. Po letmém pohledu na ni a soudě dle jejího oblečení, make-upu, dlouhých nalakovaných nehtů a účesu měla Věra pocit, že patrně úd jejího syna nebyl zdaleka první úd, co tato slečna kdy viděla, potažmo držela v rukách. Pan ředitel byl naštěstí dalek tomu, aby se jen letmo zmínil o tom, co se vlastně stalo. Zřejmě měl pocit, že to s paní psycholožkou náležitě probrali a dále se již jen hovořilo o „incidentu“ a o trestu, který tento incident s sebou přinesl. Věře spadl kámen ze srdce, že se nemusí nadále nijak vyjadřovat k obnaženému údu vlastního syna a přísahat, že „tohle“ oni doma před dětmi nedělají, tudíž vůbec nechápe, kde k tomu syn přišel.

Syn i spolužačka vyfásli důtku a s tím je propustili domů.

Cestou zpět v autě nějak Věra nevěděla, jak začít. Jak má vlastně syna pokárat, jaká slova volit, takže rozhovor by se dal reprodukovat nějak takto:

„Proč si proboha šel na dámskej záchod?“

„Ona mě tam zatáhla.“

„Jo zatáhla, to mně chceš tvrdit, že ti jako držela kudlu na krku a pojď, nebo bodnu?“

„To ne, ale já se bál, že se shodím, když tam nepůjdu…“

„No a proč si hned neodešel, stačilo, že ses na ten záchod podíval a pak jsi měl odtamtud hned vypadnout!“

„Když já nemohl, ona mi rozepnula kalhoty.“

„A proč si proboha držel jak osel, neříkej mi, že se ti to líbilo s takovou holkou?! Ještě k tomu ve škole, a navíc k tomu na smradlavým záchodě!“

„Jo, líbilo…“ pípnul její syn a Věra věděla, že na tohle už fakt nemá argument.

 

Lukášovi bude letos deset. Pane Bože, prosím dej, jen ať mě nikdy nic takového s mou povahou nepotká!!

Autor: Markéta Chvátalová | čtvrtek 11.4.2013 13:52 | karma článku: 4,23 | přečteno: 318x
  • Další články autora

Markéta Chvátalová

V bačkůrkách

Když tehdy před lety zahlásila moje v té době dvacetiletá sestra, že odjíždí na zkušenou za „malou“ louži do Anglie pracovat jako au-pair, nikdo z naší rodiny nevěřil, že tam vydrží déle jak měsíc. A to nejen kvůli tomu, že její anglická slovní zásoba byla popravdě dost mizerná, ale hlavně proto, že moje sestra v té době působila jako hodně „mamánkovský“ typ a nikdo jsme si nedovedli představit, jak v té daleké cizině bez své maminky a nás – své rodiny – přežije. K našemu překvapení vydržela v Anglii nejenom měsíc, ale úspěšně brázdí levou stranou vozovky londýnského centra už dobrých patnáct let.

30.3.2015 v 7:34 | Karma: 30,43 | Přečteno: 2788x | Diskuse| Ostatní

Markéta Chvátalová

Nepřehlédnutelná

Říká se, že štěstí přeje připraveným, ale někdy nás zaskočí takové situace, na které jsme se prostě a jednoduše ani nikdy připravit nemohli. V životě by nás totiž nenapadlo, že by se něco podobného mohlo stát a pak, když musíme takové situaci čelit tváří v tvář, najednou zjistíme, co v nás opravdu je, kam až sahají naše hranice, a kolikrát sami sebe překvapíme, co všechno jsme schopni vydržet a zvládnout.

12.2.2014 v 8:58 | Karma: 17,84 | Přečteno: 958x | Diskuse| Ostatní

Markéta Chvátalová

Když nevíš, tak se zeptej.

Nedávno jsem byla na návštěvě u svojí tety. Teda ona to není vyloženě moje teta, je to v podstatě cosi jako vzdálená sestřenice mého táty, ale odjakživa jí říkám teto, i když je v podstatě jen asi o deset let starší než já. Moc často se nevídáme, tak jednou za rok. Teta, přestože je normálně vdaná a má manžela a děti, je vyhlášená svojí úzkoprsostí. Nesnáší lascivní vtipy, dvojsmysly nebo narážky na sex a dává svému okolí ostentativně najevo, jak jsou vtipy tohoto ražení trapné a narážky ubohé. Moje máma vždycky říkala, že jí děti musel přinést čáp, protože je to puritán a ještě k tomu jeptiška v jednom balení. Na mě teda spíš teta působí, jakože v podstatě moc nepochopí smysl těch vtipů či narážek, a proto se tváří tím svým výrazem, jak jsme „trapný a ubohý“, že se něčím takovým dokážeme bavit.

30.1.2014 v 8:53 | Karma: 16,87 | Přečteno: 861x | Diskuse| Ostatní

Markéta Chvátalová

Modrá je dobrá

Právě jsem v rádiu zaslechla, že dnešní den – 29. leden – je výročí slavné modré pilulky Viagry. Prý je dnes ten den, kdy se poprvé začala prodávat v našich lékárnách. To mně připomnělo příběh mojí kamarádky, kterou chtěl manžel překvapit a někde si tuhle zázračnou pilulku splašil. Jeden večer, když jejich odrostlé děti vyrazily ven za zábavou, celý natěšený pilulku zblajznul a čekal, až se projeví ta její síla. Jenže jeho tělo zareagovalo trochu nestandardně a mocná síla modré pilulky se vlila na opačnou část těla, než se obvykle vlévá, a manželovi neuvěřitelně natekly uši, rty a prsty u rukou. Moji kamarádku upřímně vyděsil, když se před ní takhle objevil. Chvíli jí trvalo, než z jeho vysvětlování skrz nateklé rty pochopila, že má doma namísto nadupaného hřebce totálně smutného Mickey mouse, který se bojí, aby mu to nezůstalo. Takže místo do postele vyrazili do nemocnice. Kamarádka se musela chopit volantu, protože na rozdíl od manžela mohla ohnout prsty, zatímco manžel vedle ní nešťastně vzdychal na sedadle spolujezdce, s dlaněmi opřenými o stehna a s prsty roztaženými do stran, jak kdyby právě do deseti napočítal. Na příjmu musela kamarádka vysvětlovat, co se stalo, protože manželovi by nikdo jiný nerozuměl. Naštěstí všechno dopadlo dobře a manžel po jakési injekci zase splasknul do původní velikosti.

29.1.2014 v 14:11 | Karma: 7,04 | Přečteno: 900x | Diskuse| Ostatní

Markéta Chvátalová

Jel jsem jednou tramvají

Nedávno jsem z rádia slyšela, že to, o čem byla v rádiu řeč, je „vrcholem stoicismu“. Místo abych o té skvělé věci poslouchala dál, začala jsem přemýšlet, jestli jsem kdy v životě už někdy takovou formulaci slyšela, jestli jsem vůbec kdy ve svém životě alespoň použila slovo „stoicismus“, natož ve spojení se slovem „vrchol“. Pak jsem přemýšlela, co nebo kdo v mém životě či okolí se mnou tak mocně zacloumal svojí vyrovnaností, sebeovládáním či flegmatismem natolik, že bych o tom nebo o někom mohla říct, že to je „vrcholem stoicismu“. A pak jsem si vzpomněla na historku mojí kamarádky, která se jí přihodila cestou tramvají, a musím uznat, že tam bych se slovo „stoicismus“ a možná i ve spojení se slovem „vrchol“ nebála vůbec použít.

21.1.2014 v 8:48 | Karma: 29,46 | Přečteno: 1769x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Jako mravenci. Hrůza na mostě korunovala americký úprk z Pchjongjangu

30. června 2024

Seriál Korejskou válku dnes vnímáme především jako pozadí pro vtípky vypečených doktorů ze seriálu...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1092x
Jsem docela vystresovaná a rozlítaná matka tří dětí, která relaxuje tím, že se ze svých zážitků "vypíše".

Seznam rubrik