Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čurologická trilogie - část 2

Minulý týden byla paní chirurgová velmi spokojená s našimi třítýdenními masážemi, neb přinesly kýžené ovoce a Lukynovi šel jeho drahocenný předmět v pohodě přetáhnout. JENŽE to by prostě nemohlo být moje dítě, aby to tím skončilo. Paní doktorové se teď pro změnu nelíbilo, kde ústí Lukášova močová trubice, takže mi dala kontakt na nějakého doktora na čurologii na Karláku. A tam jsem dneska s Lukynem byla. Snažila jsem se přesvědčit manžela, že tohle je přesně ten okamžik, kdy on by měl jít s dítětem k doktorovi, ale neprošlo to, a zase jsem musela já…

Začalo to tím, že jsem si při parkování na Karláku uvědomila, že jsem doma nechala to doporučení od paní doktorky. A samozřejmě jsem si nepamatovala, jak se ten doktor jmenuje, jen jsem si pamatovala, že se jmenuje jako nějaký pták. Doufala jsem, že to doporučení po mně nebude nikdo chtít a že jiný doktor nebude ordinovat, takže nebudu muset hledat, ke komu jdeme. Tak na recepci první dotaz byl: „Dobrý den, ke komu jdete?“ Tak to jsem se začala potit poprvé a paní se přiznala, že vím, že je to pan doktor, a tuším, že se jmenuje jako nějaký pták. Byl to Drlík – takže jsem trefila jen to, že je to doktor…

V ordinaci první otázka pana doktora byla, jestli mám doporučení od paní doktorové. Srdnatě jsem přiznala, že doporučení mám, ale bohužel doma na lednici. Naštěstí pan doktor byl chápající a dále už doporučení nevyžadoval. Lukáše poslal na lehátko, přisedl k němu a začal vyšetřovat.

Po celou dobu vyšetření mi ukazoval, co a jak má být a není, jak má být, a já si fakt přála být kilometry daleko. Opravdu některé věci je lepší jen tušit… :o))  Nicméně to nejhorší mě teprve čekalo.

Najednou mě totiž pan doktor totálně zaskočil otázkou: „Když má erekci, jak mu stojí?“ Musela jsem na něj asi velice nepatřičně valit oči, protože hned mi začal s tím Lukášovým nástrojem předvádět, jestli stojí takhle, nebo takhle... Vykoktala jsem ze sebe, že netuším, jak mu stojí. Snažila jsem se zachovat chladnou hlavu, nepanikařit a říkám svému synovi: „No tak, Luky, jak ti stojí?“

Lukáš na mě zíral jako já předtím na doktora a já v tu chvíli v duchu proklínala manžela a slibovala mu krutou pomstu. Ale dál jsem se snažila fungovat jako chápající matka, takže moje další, pomalu řečená otázka byla: „A Luky, postavil se ti už někdy?“ Luky jen souhlasně pokýval a já v duchu zajásala, že teď se dopídíme odpovědi a povzbudivě mu říkám: „No a jak ti teda stojí?“ Luky převzal svůj nástroj z doktorových rukou a předvedl směr.

V tu chvíli mě zaskočila další doktorova otázka: „Jak čůrá?“ Přičítám to své vykolejenosti z předchozí otázky, protože ze mě vypadla odpověď  „Do záchodu.“ Teď zas byla řada na panu doktorovi, aby valil oči on na mě.

Zbytek vyšetření už mám tak trochu jak v mlze. Připadala jsem si jako u zkoušek, na které jsem se špatně připravila. Kolik vážil, když se narodil? Nevím. Tu jizvu na břichu má po operaci jaké kýly? Nevěděla jsem, ale tipla si a řekla poporodní a doufala, že to nemají rodičky (nic neříkal, tak jsem to snad trefila). Další otázka: a kdy tu operaci měl? Nevím. Měl ještě nějaké operace? Tady jsem zazářila, protože odpověď jsem znala – ANO. Další otázka: a jaké? To jsem taky věděla, ale dál to už šlo zase do kytek, protože hned další otázka byla „a kdy?“ a já už zas mohla jen to své „nevím“…

Na konci jsem dostala školení, kde a jak mám Lukynovi mazat. Za tři měsíce máme jít na kontrolu a já už teď šrotím Lukášovu anamnézu a doufám, že už mi pan doktor nebude klást další záludné otázky…

Autor: Markéta Chvátalová | úterý 16.4.2013 23:19 | karma článku: 18,41 | přečteno: 1375x
  • Další články autora

Markéta Chvátalová

V bačkůrkách

Když tehdy před lety zahlásila moje v té době dvacetiletá sestra, že odjíždí na zkušenou za „malou“ louži do Anglie pracovat jako au-pair, nikdo z naší rodiny nevěřil, že tam vydrží déle jak měsíc. A to nejen kvůli tomu, že její anglická slovní zásoba byla popravdě dost mizerná, ale hlavně proto, že moje sestra v té době působila jako hodně „mamánkovský“ typ a nikdo jsme si nedovedli představit, jak v té daleké cizině bez své maminky a nás – své rodiny – přežije. K našemu překvapení vydržela v Anglii nejenom měsíc, ale úspěšně brázdí levou stranou vozovky londýnského centra už dobrých patnáct let.

30.3.2015 v 7:34 | Karma: 30,43 | Přečteno: 2788x | Diskuse| Ostatní

Markéta Chvátalová

Nepřehlédnutelná

Říká se, že štěstí přeje připraveným, ale někdy nás zaskočí takové situace, na které jsme se prostě a jednoduše ani nikdy připravit nemohli. V životě by nás totiž nenapadlo, že by se něco podobného mohlo stát a pak, když musíme takové situaci čelit tváří v tvář, najednou zjistíme, co v nás opravdu je, kam až sahají naše hranice, a kolikrát sami sebe překvapíme, co všechno jsme schopni vydržet a zvládnout.

12.2.2014 v 8:58 | Karma: 17,84 | Přečteno: 958x | Diskuse| Ostatní

Markéta Chvátalová

Když nevíš, tak se zeptej.

Nedávno jsem byla na návštěvě u svojí tety. Teda ona to není vyloženě moje teta, je to v podstatě cosi jako vzdálená sestřenice mého táty, ale odjakživa jí říkám teto, i když je v podstatě jen asi o deset let starší než já. Moc často se nevídáme, tak jednou za rok. Teta, přestože je normálně vdaná a má manžela a děti, je vyhlášená svojí úzkoprsostí. Nesnáší lascivní vtipy, dvojsmysly nebo narážky na sex a dává svému okolí ostentativně najevo, jak jsou vtipy tohoto ražení trapné a narážky ubohé. Moje máma vždycky říkala, že jí děti musel přinést čáp, protože je to puritán a ještě k tomu jeptiška v jednom balení. Na mě teda spíš teta působí, jakože v podstatě moc nepochopí smysl těch vtipů či narážek, a proto se tváří tím svým výrazem, jak jsme „trapný a ubohý“, že se něčím takovým dokážeme bavit.

30.1.2014 v 8:53 | Karma: 16,87 | Přečteno: 861x | Diskuse| Ostatní

Markéta Chvátalová

Modrá je dobrá

Právě jsem v rádiu zaslechla, že dnešní den – 29. leden – je výročí slavné modré pilulky Viagry. Prý je dnes ten den, kdy se poprvé začala prodávat v našich lékárnách. To mně připomnělo příběh mojí kamarádky, kterou chtěl manžel překvapit a někde si tuhle zázračnou pilulku splašil. Jeden večer, když jejich odrostlé děti vyrazily ven za zábavou, celý natěšený pilulku zblajznul a čekal, až se projeví ta její síla. Jenže jeho tělo zareagovalo trochu nestandardně a mocná síla modré pilulky se vlila na opačnou část těla, než se obvykle vlévá, a manželovi neuvěřitelně natekly uši, rty a prsty u rukou. Moji kamarádku upřímně vyděsil, když se před ní takhle objevil. Chvíli jí trvalo, než z jeho vysvětlování skrz nateklé rty pochopila, že má doma namísto nadupaného hřebce totálně smutného Mickey mouse, který se bojí, aby mu to nezůstalo. Takže místo do postele vyrazili do nemocnice. Kamarádka se musela chopit volantu, protože na rozdíl od manžela mohla ohnout prsty, zatímco manžel vedle ní nešťastně vzdychal na sedadle spolujezdce, s dlaněmi opřenými o stehna a s prsty roztaženými do stran, jak kdyby právě do deseti napočítal. Na příjmu musela kamarádka vysvětlovat, co se stalo, protože manželovi by nikdo jiný nerozuměl. Naštěstí všechno dopadlo dobře a manžel po jakési injekci zase splasknul do původní velikosti.

29.1.2014 v 14:11 | Karma: 7,04 | Přečteno: 900x | Diskuse| Ostatní

Markéta Chvátalová

Jel jsem jednou tramvají

Nedávno jsem z rádia slyšela, že to, o čem byla v rádiu řeč, je „vrcholem stoicismu“. Místo abych o té skvělé věci poslouchala dál, začala jsem přemýšlet, jestli jsem kdy v životě už někdy takovou formulaci slyšela, jestli jsem vůbec kdy ve svém životě alespoň použila slovo „stoicismus“, natož ve spojení se slovem „vrchol“. Pak jsem přemýšlela, co nebo kdo v mém životě či okolí se mnou tak mocně zacloumal svojí vyrovnaností, sebeovládáním či flegmatismem natolik, že bych o tom nebo o někom mohla říct, že to je „vrcholem stoicismu“. A pak jsem si vzpomněla na historku mojí kamarádky, která se jí přihodila cestou tramvají, a musím uznat, že tam bych se slovo „stoicismus“ a možná i ve spojení se slovem „vrchol“ nebála vůbec použít.

21.1.2014 v 8:48 | Karma: 29,46 | Přečteno: 1769x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Jako mravenci. Hrůza na mostě korunovala americký úprk z Pchjongjangu

30. června 2024

Seriál Korejskou válku dnes vnímáme především jako pozadí pro vtípky vypečených doktorů ze seriálu...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1092x
Jsem docela vystresovaná a rozlítaná matka tří dětí, která relaxuje tím, že se ze svých zážitků "vypíše".

Seznam rubrik