Pane Lipavský, na MZV cosi smrdí

Přes nevůli prezidenta Zemana se ministr Lipavský ujal své funkce. Musím ale otevřeně přiznat, že k jeho působení na MZV jsem značně skeptický.

Nejprve krátké konstatování - Pirátská strana měla před volbami dlouhou dobu značnou podporu veřejnosti, protože pro mnoho voličů (zejména mladších) představovala šanci na změnu. Voliči věřili v nový „svěží vítr“ a konec špinavých politických obchodů. Piráti totiž nebyli standardní politickou stranou s tuhou disciplínou, ale spíše stranou politických idealistů a radikálů (viz jejich volební heslo „Pusťte nás na ně“). Bohužel ale už před volbami začali svým pragmatismem postupně poněkud splývat s ostatními politickými stranami. Jak to dopadlo (i kvůli antikampani hnutí ANO), všichni víme. Nechtějí-li proto Piráti skončit jako Věci veřejné, které byly ve vládě jen cca dva roky a pak zmizely v propadlišti dějin, pak musí opět získat důvěru svých sympatizantů. Dle mého názoru to znamená se opět „radikalizovat“ a zejména dělat poctivou politiku.

Jan Lipavský se stal zaminirem především proto, že i přes volební debakl Pirátů dodržel STAN koaliční smlouvu a premiér Fiala neustoupil tlaku prezidenta Zemana. Prvním očekáváním proto bylo, že stejně poctivě a neústupně bude jednat i Jan Lipavský, na MZV nastaví nová férová pravidla a vyčistí ho od kariéristů z ČSSD, která za ministra Zaorálka, Petříčka a Kulhánka zkolonizovala Černínský palác. Ministr totiž odpovídá i za vnitřní chod svého úřadu, nikoliv pouze za výstupy vně úřadu. Politickým náměstkem se navíc stal Ing. Martin Dvořák (STAN), který dlouhá léta na MZV pracoval a který také konstatoval, že "pod vedením ČSSD se na MZV dostala spousta lidí, která by tam být neměla". Je tedy pouze na ministru Lipavském, zda se aktivně bude chtít podílet na zlepšení poměrů na MZV nebo to nebude řešit....

Zatím se ale spíše zdá, že se poměry na MZV nezlepší. V posledním blogu jsem psal o těžko uvěřitelných nálezech NKÚ na MZV a absurdním vysvětlení tiskového odboru. Před pár dny pak byla zveřejněna informace o brzkém odjezdu Adama Vojtěcha na připravenou „trafiku“ do Finska. Protože hned po volbách avizoval právě ministr Lipavský, že je A.Vojtěch pro něho ve funkci velvyslance neakceptovatelný, znamená to jen další poškození důvěryhodnosti Pirátů (viz poslední odstavec).

Proč mně ale osobně tak vadí osoba A.Vojtěcha na pozici velvyslance? Především proto, že Adam Vojtěch je symbolem naprostého selhání v době koronaviru a morální viník za tisíce mrtvých, navíc je k smíchu většině národa jako neschopná a poslušná loutka A.Babiše. Jen opravdový fanatik nevnímá jeho selhání a chaos během koronakrize - počínaje jeho "slavným" komentářem" pro idnes, přes jeho zhroucení a rezignaci kvůli nepřipravenosti na začátek druhé vlny a konče dosti trapným comebackem. Morálních selhání je samozřejmě více a většinu jsem uvedl v jednom ze svých blogů.  Důležitým faktem je i naše předsednictví v EU, kdy bude o to více důležité, aby byl velvyslanec zkušeným diplomatem a nikoliv jeho parodií.

Myslím, že Jan Lipavský asi poněkud podceňuje náladu většiny veřejnosti, která už jeho jmenování konspiračně brala jako součást jakési špinavé zákulisní dohody.  Může tak brát vyslání A.Vojtěcha jako důkaz, že Jan Lipavský "políbil prsten" a na MZV opravdu cosi smrdí.... 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivan Chválny | pondělí 7.2.2022 4:14 | karma článku: 16,66 | přečteno: 917x