Češi nemají rádi podrazy, ani podrazáky

Blíží se volby a občané se začínají stávat cílem předvolebních agitek, neboť budou rozhodovat, kdo bude této zemi vládnout další 4 roky. Pro některé strany to bude boj o vítězství, pro jiné zas boj o přežití, např. pro ČSSD.

Atraktivní název dnešního blogu Jiřího Paroubka "Podrazáci a takédemokraté"  mě nalákal, abych si přečetl autorovy názory na poslední politické dění v ČSSD. Po přečtení mohu konstatovat, že prvek očekávání byl vystřídán prvkem zklamání a ani tentokráte autor nepřekročil svůj stín. Oba totiž vnímáme zcela odlišně roli morálky v politice, realitu dnešní ČSSD i její téměř nulový potenciál. 

Ve svém blogu prezentoval bývalý předseda ČSSD svůj názor na poslední kauzu, kdy vedení ČSSD odmítlo respektovat schválenou kandidátku jihomoravské ČSSD a na první místo této kandidátky direktivně určilo Romana Onderku a na druhé Kateřinu Valachovou. Na protest proto rezignoval původní lídr Břetislav Štefan a volební kandidátku opustilo i dalších 13 kandidátů. Předsedu Hamáčka to sice mrzí, ale to je tak vše, co s tím hodlá dělat. 

Jiří Paroubek obhajuje tento diktátorský postoj tím, že vedení ČSSD postupovalo podle schválených stanov a kraje prostě musí poslechnout rozhodnutí "rady vyvolených". Z mého pohledu je sice takový postup možná v souladu se stanovami, ovšem z morálního pohledu je to podraz jako hrom. Regionální politici poctivě odpracovali 4 roky, aby těsně před volbami byli na vyšší zásah odsunuti na nevolitelná místa. Připodobnil bych to k situaci, kdy sportovec 4 roky tvrdě trénuje na olympiádu, ale před odjezdem mu trenér sdělí, že se rozhodl vzít na olympiádu někoho jiného, kdo ani netrénoval.  

Z celého blogu mě zaujalo zejména tvrzení, že Češi nemají rádi podrazy, ani podrazáky. V tom lze s autorem celkem souhlasit. Na rozdíl od Jiřího Paroubka si ale myslím, že to není skupina kolem Břetislava Štefana, ale naopak ta kolem Jana Hamáčka. Nebyl to totiž snad ten skvělý Honza Hamáček, který sliboval voličům ČSSD, že do vlády s trestně stíhaným premiérem NIKDY nevstoupí ?!!!!  A který je podrazil, když do té vlády za třicet stříbrných vstoupil ?!  A nebyl to opět ten skvělý Honza Hamáček, kdo porušil Bohumínské usnesení, ve kterém si ČSSD zakázala jakoukoliv formu spolupráce s komunisty?! 

Úsměvně zní rada Jiřího Paroubka, že "vedení strany by mělo chladnokrevně a rychle doplnit kandidátku o zajímavé osobnosti lokálního významu". To má ČSSD opravdu v krajích široké spektrum důvěryhodných politiků, ze kterých lze vybírat ? A pokud už někoho takového najdou, bude ochoten dělat na kandidátce křoví nominantům ústředí ?!

Jaká je ale představa vedení o zajímavých osobnostech ? Má to snad být někdo jako Jana Maláčová, jejímuž diletantismu se směje celá země, přesto jí vedení ČSSD nominovalo do čela kandidátky pro Prahu. Nebo snad někdo jako Matěj Stropnický, který se náhle objevil v dresu ČSSD ?? Ten má přetáhnout voliče Pirátům nebo snad hnutí ANO ?? Nebo má zvýšit důvěryhodnost vedení ČSSD Michal Hašek, který je pro většinu společnosti symbolem Lánského puče a prokázaného lhaní veřejnosti  a kterého si nedávno (poněkud překvapivě) Jan Hamáček vzal na vnitro jako svého náměstka ?!...... To jsou další z důvodů, proč je dnes ČSSD na hraně propasti.

Odtržená od reality je i závěrečná glosa autora - "ČSSD hrozí volební debakl, pokud vedení něco neudělá s nulovou předvolební aktivitou v některých krajích". Volební debakl přitom ale hrozí straně především kvůli tomu, jak se přes tři roky prezentuje jako vládní strana (viz již výše zmíněné některé kauzy). Svádět očekávaný volební neúspěch na krajské organizace je tedy dost velký podraz, protože za propadákem volebních preferencí jsou prakticky pouze aféry vedení strany, nikoliv komunálních politiků.

A podrazy a podrazáky opravdu nemají Češi rádi......

 

Autor: Ivan Chválny | středa 28.7.2021 2:46 | karma článku: 26,00 | přečteno: 783x