Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč?

Těsně před vánoci uveřejnila blogerka Lenka Braham  Bouchnak svůj článek o Tunisu, jako o zemi, kde nejsou žádné  sociální dávky a kde tedy veškerá sociální pomoc závisí na osobní solidaritě občanů. Na závěr článku připojila svoji žádost o finanční pomoc na nákup naslouchadla. Článek se mi líbil, žádost nikoliv. Proč ale? Proč by mělo být špatné takovouto cestou požádat o pomoc? Chvíli jsem nad tím přemýšlel a pak v dalším okně otevřel internetové bankovnictví. Proč?

Je to již docela dávno, co jsem cestou domů zastavil v Praze stopaři. Vypadal dosti zanedbán a většinou jsem tyto stopaře míjel, aniž bych zastavil. Proč jsem vyhodil blinkr a šlápl na brzdu? Co mě přimělo zastavit tentokrát? Nevím. Možná to, že stopoval na neobvyklém místě, ve mně na chvilku probudilo myšlenku, že potřebuje pomoci. Slušně pozdravil a zeptal se mě na cestu a že by potřeboval svézt do Jindřichova Hradce. Všiml jsem si rozbitého skla brýlí. Po nějaké chvíli se spolucestující rozhovořil a já se dověděl, že byl přepaden, obrán o všechno a že nemá ani peníze na cestu domů. Klasický příběh. „To jsem si zas naběhl, proč já vůl zastavoval?“ O peníze mě ale, myslím, nepožádal a dnes už si ani nevzpomínám, jestli jsem mu nějaké na dojetí do Hradce dal. Nevím. Pamatuji si, jak mně Na Sibiři, s psíma očima požádal, jestli by si ke guláši nemohl objednat 6 knedlíků, že má velký hlad. Když jsme se loučili, poděkoval a dal mi na sebe kontakt, ať se ozvu až budu potřebovat čalouníka. Byl jsem rád, že jsem mu pomohl a bylo mi celkem jedno, jestli si příběh o přepadení vymyslel nebo ne.

O pár let později se ke mně přitočil na parkovišti u Tesca, když jsem překládal zboží z košíku do auta, ušmudlaný člověk a že jestli bych mu nedal nějaké peníze na jídlo, že už dva dny nejedl. „Jo, to víš, na jídlo, to ti tak budu věřit, koupíš si pivo či víno a zleješ se jak dán nebo to prohulíš“ ozval se můj vnitřní hlas a chtěl jsem jej poslat do háje. Neposlal jsem jej nikam. „Co když nelže? Co když opravdu dva dny nejedl?“ Sáhl jsem do auta, vytáhl pytlík s rohlíky a podal mu jej s očekáváním, že pošle do háje on mně. Neposlal. Vzal si jej, poděkoval a odešel. Sledoval jsem, jestli jej o kousek dál nehodí do koše. Nehodil, zalovil v pytlíku a pustil se do jídla.

Někdy mezi prvním a druhým příběhem jsem se toulal noční Prahou. Na Václaváku se přede mnou objevila asi osmnáctiletá holka s pejskem v náručí a prosbou, jestli bych jí nedal nějaké peníze na jídlo pro pejska, že se o něj nemá kdo postarat. Sama vypadala, že se nikdo nestará ani o ni. Odmítl jsem, jako ve většině případů, kdy mně nějaký žebrák požádal o peníze. O kousek dál jsem míjel stánek s občerstvením a já dostal chuť na propečenou klobásu. A hlavou mi projelo: „třeba jsem se v ní mýlil a pejsek nebyl jen prostředek k vyvolání soucitu“ Vrátil jsem se a hledal ji s tím, že ji pozvu aspoň na tu klobásu. Aspoň se dovím víc a třeba jí pak dám i peníze pro pejska. Už jsem ji ale nenašel. A v hlavě už zůstalo: „možná jsem jí křivdil“.

Tyto tři příběhy byly možná důvodem, proč jsem otevřel internetové bankovnictví a podpořil paní Lenku. Dobrý pocit z toho, že ve dvou z těch případů jsem byl prospěšný a mizerný pocit tam, kde jsem nepomohl. Nevím proč si pamatuji právě tento, když jsem odmítl mnoho jiných. Možná nějaká intuice, která odsunula rozum stranou a která navždy ve mně zanechala ten nepříjemný pocit, že jsem nepomohl tam, kde jsem byl požádán a kde bylo možná třeba pomoci.
Možná paní Lenka pomoc nepotřebuje a že se jí nyní nedostávalo financí na naslouchadlo, je jen důsledkem jejího rodinného hospodaření, kde nedokáže své výdaje sladit se svými příjmy a skutečnými potřebami. Její dvacetitisícový nájem v pražském bytě by tomu napovídal. Nechci ale hodnotit, zda má paní Lence pomáhat člověk, sám žijící v maringotce s minimálními výdaji. Přijde mi nedůstojné se hrabat v Lenčině životě jen proto, abych se rozhodl zda jí mám pomoci nebo ne. Zrovna tak mi přijde nedůstojné, aby paní Lenka každému dokladovala, že si pomoc zaslouží a že ji potřebuje. Její žádost je pro mně stejná jako když žebrák na ulici přede mně nastaví klobouk nebo svoji dlaň. A já buď vhodím minci nebo jdu bez povšimnutí dál. Nebudu po člověku s černými brýlemi a bílou hůlkou žádat lékařskou zprávu o jeho slepotě, po člověku s kloboukem potvrzení, že je nemajetný a bez domova. Diskuse, která se kolem její žádosti rozvinula je podle mně nechutná. Mám za to, že paní Lenka má psychické problémy a vše, co se odehrálo z její strany, bylo jen očekávatelnou reakcí na to, co se odehrálo pod jejím článkem. Kecy, že blog je veřejný prostor, kde člověk musí počítat se vším jsou sice pravdivé, ale nijak neomlouvají jednání těch, kteří si za cíl své zábavy (a ano u slabých jedinců považuji i jindy neškodnou zábavu za šikanu) vyberou ty nejméně odolné. V případech jako jsou pánové Kroupa nebo Matějka je to alespoň rovnocenný boj a já před nimi smekám, co vše ustojí, ale vybrat si jako svého soupeře paní Lenku, mi přijde zbabělé.

Autor: Václav Chuchma | čtvrtek 2.1.2014 10:00 | karma článku: 22,72 | přečteno: 1399x
  • Další články autora

Václav Chuchma

Hýbe vám žlučí, když čtete o více než jen dvou pohlavích nebo rodech? A proč vlastně?

Intergender, preferující mužský rod ... gender fluid, preferující mužský rod. Netuším, co to znamená, ale zkuste to někde o sobě napsat a sesype se na vás hromada odsuzujících komentářů.

16.8.2020 v 11:35 | Karma: 16,79 | Přečteno: 1293x | Diskuse| Společnost

Václav Chuchma

EET a paušální daň.

EET je na spadnutí a přijde mi, že Babiš začíná panikařit. Nejspíš mu dochází, jaký to bude průšvih a chce se z toho na poslední chvíli pokusit vyvléknout.

28.11.2016 v 21:19 | Karma: 32,44 | Přečteno: 1866x | Diskuse| Politika

Václav Chuchma

A tričko s logem Agrofertu by být mohlo? (povolební doplnění)

Ve volební místnosti v Brně se objevil člen volební komise v triku s rudou hvězdou, srpem a kladivem. Pod článkem, který o tom informoval se strhla diskuse, kterou jeden z diskutujících označil jako hon na čarodějnice.

8.10.2016 v 8:46 | Karma: 21,59 | Přečteno: 695x | Diskuse| Politika

Václav Chuchma

Koho budu volit a proč.

Často v poslední době čtu věty na téma "koho určitě nebudu volit" a "nemám koho volit". I já jsem nedávno někde napsal, že nemám koho volit do Senátu a tak volit nebudu.

7.10.2016 v 9:52 | Karma: 17,70 | Přečteno: 722x | Diskuse| Politika

Václav Chuchma

Udavači se už jistě těší na EET.

Jste podnikatel? Přijímáte platby v hotovosti? Dobře si rozmyslete než se s někým pohádáte. Mohlo by se vám to dost nepříjemně vymstít.

3.9.2016 v 15:23 | Karma: 38,14 | Přečteno: 2023x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nevítají přistěhovalce, jsou xenofobní, řekl Biden o Japonsku a Indii

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1312x
Relativně svobodný člověk.