Covi 19 nás vrací ke skutečným hodnotám.

Objevil se zčista jasna a nezdá se že by se nás ráčil v nejbližší době opustit.  Záhadný vir děsí celý svět, kosí Evropu.A ač se v mnohém podobá obyčejné chřipce je mnohem zákeřnější a zrádný. Zajímavé je, že mladší lidé nemoc 

většinou přežijí bez následků, starší lidé umírají. Jakoby byl naprogramovaný stejně tak jak jsme nesčetněkrát vídávali v amerických hororech. Koronavirus je prostě záhada 21. století. Doposud jsme si žili v nadbytku a mysleli jsme si jací jsme to gerojové. Tvrdí a nezlomní co mohou téměř vše. Navzájem jsme si škodili, nenáviděli se. Kolik zloby a nenávisti panovalo všude kolem nás. Byli jsme jako lidstvo tak bezcitní a bezohlední vůči sobě navzájem, okolí, životnímu prostředí. Plenili jsme přírodu, týrali a mučili nebohá zvířata z pozice nadčlověka. Namísto My znaly jen Já. Ne láska, porozumění, pokora, vzájemná tolerance a obyčejné lidství, ale peníze byly na prvním místě. Mnozí jsme kráčeli doslova přes mrtvoly. Museli jsme mít vše a nezaostávat za ostatními bez ohledu na následky.

Ač znělo ze světa varování že mnohá lyžařská střediska zasáhl neznámý virus, umírají zde lidé, přesto jeden " velký mocný Čech či spíše čecháček nemohl odolat slevě. No nekup to když je přidán ke slevě dar nedar jaký jen tak někdo nemá jakýsi neznámý vir. A tak prostý čecháček sebral svou rodinu a vyrazil lyžovat do Itálie bez ohledu na to jakým neblahým následkům vystavil nejen sám sebe, svou rodinu, děti a nakonec i celou společnost. Nyní za čecháčkovu nadutost platíme všichni. Mnohá města jsou vylidněná, autobusy jezdí poloprázdné, děti dostaly virové prázdniny, rodiče zůstávají na ošetřovačce a mnozí zaměstnanci na 60% platu protože firmy omezily provoz. Banky odkládají svým klientům hypotéky, na supermarkety se pořádají nálety nakupujících. Zatímco unavení zdravotníci pracují téměř 24 hodin pro dobro nás všech, nějaký promiňte mi to slovo pablb vykoupí v zájmu vlastního obohacení všechny roušky. Už toto by měl být trestný čin zrovna tak jako porušování karantény kdy nakažení lidé klidně jdou třeba nakupovat.

A přesto zasvitl jeden pozitivní paprsek, světlo v temnotách. Koronavirus stmelil rodiny. Maminky na ošetřovačce či ty kterým dal pro omezení provozu zaměstnavatel volno mají více času na své děti, domácnost a rodinu. Rodinní příslušníci si navzájem vypomáhají, smůlu mají jen osamělí lidé kteří se v případě nouze budou muset spolehnout jen na stát. Koronavirus zastavil život, zpomalil část světa a lidé začínají žít úplně jinak. Namísto v nákupních centrech která jsou již uzavřena tráví rodiny čas společně a více na čerstvém vzduchu v přírodě. Lidé začínají více dbát na hygienu, gruntují a desinfikují své domácnosti takže s odchodem koronaviru se možná mnozí dočkají i zmizení štěnic a jiné drobné havěti z paneláků. Mnohá auta odpočívají na parkovištích, vzduch ve městech se pročistil. V našem městě jsem před nástupem covi 19 vídávala spíše postarší lidi a seniory, dnes potkávám spíše mladší generaci.

Koho však nesmírně obdivuji jsou především zdravotníci, hasiči, řidiči autobusu, policisté a prodavači stojící koronaviru tváří v tvář v první linii. Mnozí bez jakékoliv ochrany či prosté roušky. Tímto jim skládám obrovskou podporu a poctu. Držte se lidští andělé. Koronavirus je zabiják ne jen nějaká přitroublá rýmička a i kdybych měla být pár dní zcela zavřená doma přednější je zdraví a život.Ztratím-li zdraví, ztratím všechno. To ostatní jsou už pouhé malichernosti. To co nyní prožíváme je válečný stav srovnatelný s časem jaký prožívali naši prarodiče. Možná se po odchodu koronaviru budeme muset zrovna tak semknout jako naši prarodiče po válce a postavit znovu naši zemi na nohy protože ekonomika zcela jistě utrpí obrovské ztráty. Situace nebude nijak zvlášť lehká, spousta lidí bude při pobírání poloviny platu ohrožena chudobou. Jen nechápu těch 60%, zatímco našim mocipánům poslancům zůstane plat 100%. Zrovna tak 100% platu vyplácejí firmy v sousedním Rakousku a Německu aby po odchodu covi 19 ekonomika tolik netratila a zoufalí lidé nepáchali ze strachu že nevyžijí sebevraždy a také měli možnost nakoupit si především stravu bohatou na vitamíny k posilnění imunity. A především nechodili nemocní do práce protože je k tomu nutí strach z čeho a jak vyžijí, zaplatí nájmy, hypotéky. Snad i na to naše váda přijde.

Pokud naše země koronavirus ustojí bez obětí na životech, vyhráli jsme. Pokud se nepoučíme a vrátíme se ke starým pořádkům, může přijít covi 20 a pak covi 21 a to už bude opravdu zle. Mnozí lidé na druhé straně dokazují svou solidaritu a šikovné české ručičky se nezapřou.  A také to že to s mladou generací není tak zlé jak se obecně praví. Mladí lidé nakupují osamělým seniorům, ženy šijí doma roušky pro zdravotní sestřičky, studenti vypomáhají v obchodech. Čím dříve se vrátíme k lidství tím dříve vir zaženeme do neznáma. Koronavirus je jedna velká zkouška pro lidstvo. A také jedna z nejtěžších jako válka. 

Autor: Vladislava Chourová | neděle 15.3.2020 19:30 | karma článku: 22,61 | přečteno: 1069x