Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kvalita studentů a učitelů

Školní rok už sice skončil, ale přesto mi to nedá a musím se zamyslet nad českým školstvím, konkrétně nad tím, jak ubohá je úroveň studentů středních škol. Studuji na gymnáziu, které by mělo být výběrovou střední školou, a tudíž je zde předpoklad, že studenti gymnázia svými všeobecnými znalostmi převyšují studenty ostatních středních škol. Bohužel, opak je pravdou.

Můžu to ukázat na své třídě, lépe řečeno na některých spolužácích. Během relativně triviálního testu z biologie se vyskytly naprosto úžasné odpovědi, které mě, slušně řečeno, posadily na zadek. Tak tady to je - lachtan je primát, zubr je hlodavec. Úchvatné, že? A o čem to vlastně svědčí? Střední školy, potažmo gymnázia si nemohou vybírat dobré studenty, jestliže každoročně přijímají dejme tomu 60 studentů a hlásí se jich 65. Tímto filtrem projdou i studenti pitomí. Jak to tedy vyřešit?
Je zde několik variant:

  1. Snížit počet přijímaných žáků. Předpokládám ale, že dotace pro školy závisí také na počtu studentů, tudíž tato varianta pro školy nemusí být ideální.
  2. Stanovit nějakou minimální hranici, které by studenti museli dosáhnout, aby byli přijati.
  3. Na konci každého školního roku by studenti museli skládat všeobecnou zkoušku ze všech (nebo těch nejdůležitějších) předmětů a podmínkou postupu do dalšího ročníku by bylo splnění nějakého limitu - třeba 50%. Není to nereálné - neúspěch v jednom předmětu by se vykompenzoval v předmětu dalším.

Nesmyslné se mi zdají tzv. testy studijních předpokladů, které často bývají součástí přijímacích zkoušek. Jistě je dobře, že student v těchto testech musí prokázat schopnost logické dedukce, ale proč má proboha vyhledávat nejvhodnější antonymum pro dané slovo, když to vykazuje maximálně o citu pro jazyk? Proč tam není otázka, jestli je lachtan primát, hlodavec, ploutvonožec nebo kytovec? Nebylo by to účelnější?
Přijímací zkoušky by měly studenty prověřit nejen ze znalostí češtiny, matematiky a studijních předpokladů, ale také ze všeobecných znalostí, abychom měli jistotu, že budoucí student gymnázia ví, že Beneš nebyl komunistickým prezidentem, že konipas není kobylka a Uganda není stát USA.

Nestačí, když se studenti všechno učí nazpaměť, když napíšou vzorec složitého lipidu a pak nevědí, že uhlík je čtyřvazný. Ale to už je chyba ve způsobu výuky - systém „Takhle to pracuje" bychom měli nahradit systémem „Proč to tak pracuje?." Na druhou stranu naši profesoři často navštěvují různé kurzy, kde jim mladí instruktoři vyprávějí, jak se má učit, že mají nechat studenty, ať problém vyřeší, učitelé kladou otázky a studenti hledají odpovědi atd. To všechno zní moc pěkně, jenže například v takové matematice, fyzice a chemii je jen málokdo schopen najít řešení problému, a tak učitel musí látku vysvětlit, ukázat nám cestu. Jenže pak je chyba u nás, studentů, protože si řekneme: „Jo, dělá se to takhle." a nikdo se už nezeptá: „A proč zrovna tímto způsobem?." Chodíme do školy proto, abychom se něco dozvěděli, tak proč se neptáme a učitelé neodpovídají? Proč učitelé jenom vyprávějí?

Ale opět musím být kritická k učitelům (k některým, ne ke všem), protože oni se dost často spokojí s tím, že umíme, ale nerozumíme. Pamatuji se, že na základní škole jsem měla v posledním ročníku z fyziky samé jedničky (opravdu jsem měla v žákovské knížce dlouhý sloupec samých jedniček) - ne snad proto, že bych fyziku nějak zvládala, ale proto, že naše bývalá učitelka vyučovala tímto způsobem: na začátku hodiny vzala do ruky učebnici a přepisovala nám vše, co si označila za důležité, na tabuli. Když dopsala, text nám přečetla a my jsme si vše opsali do svých sešitů formátu A5 s předem narýsovanými centimetrovými okraji. Pak jsme spočítali příklad tohoto typu: „Velikost elektrického napětí je 10 voltů, velikost elektrického odporu je 5 ohmů. Vypočtěte velikost elektrického proudu." Vzhledem k tomu, že požadovaný vzoreček je I=U/R, tak jsme prostě dosadili I=10/5 a dostali výsledek. Prověrky znamenaly, že jsme museli do slova a do písmene napsat to, co měla paní učitelka podtrhané v učebnici, a spočítat nějaký ten primitivní příklad. Pokud člověk nebyl úplný vůl, opsal ty „fyzikální eposy" z taháků, dosadil do vzorečků zadané hodnoty a bylo vystaráno. Tak jediným přínosem celých čtyř let fyziky na základní škole bylo to, že jsem se naučila, jak si napsat tahák.

Naše bývalá učitelka možná byla jenom jednou z mála, třeba jsem si vybrala extrémní případ, ale chci říct, že mezi slovy umět a pochopit je dost dobře patrný rozdíl. Vidíte ho taky?

Autor: Daniela Chobolová | sobota 2.8.2008 16:23 | karma článku: 18,83 | přečteno: 1341x
  • Další články autora

Daniela Chobolová

Komedie jménem protikuřácký zákon

Vaší pozornosti určitě neuniklo hlasování o vládním návrhu tzv. protikuřáckého zákona, které nakonec skončilo jeho zamítnutím. Pojďme se společně podívat, jak se celá komedie odehrála a co jí předcházelo.

3.9.2016 v 20:29 | Karma: 28,55 | Přečteno: 4040x | Diskuse| Společnost

Daniela Chobolová

Ideál prezidenta

Budoucí prezident by měl být majákem, morálním kompasem, měl by zářit na temném nebi jako jasná hvězda. V ideálním případě. Jenže podobných jedinců je málo (pokud vůbec existují) a nedostává se jim místa na titulních stranách českých deníků, takový prostor je vyhrazen jiným kádrům, třeba Miroslavu Kalouskovi. Ale i tak si naivně přeji, aby Hrad obsadil člověk, jenž je toho hoden.

26.7.2012 v 18:15 | Karma: 11,63 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

Daniela Chobolová

Jedna zpráva napříč českými a zahraničními médii

České noviny a internetové deníky za moc nestojí. Seriózní a kvalitní tisk? Neznám.Jen tak pro zajímavost jsem u několika českých a zahraničních internetových deníků porovnala titulky, které se týkají zranění Roberta Kubici, pilota F1.

6.2.2011 v 15:16 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1490x | Diskuse| Ostatní

Daniela Chobolová

Budeme mít skvělé písmo, ale nevzdělané děti

Diskuse o zavedení nového písma mě překvapila, popravdě řečeno ji považuji za zcela bezúčelnou. Nikdy by mě nenapadlo měnit “psací psací písmo” za “tiskací psací písmo”. Možná jsem staromódní, ale děti se doteď učily psací písmo a já nevidím důvod, proč by se ho nemohly učit i nadále. Pokud máme být za každou cenu moderní a pokrokoví, dobře, ať se tedy děti učí psací i tiskací písmo, píší první dva, tři roky do písanek a pak se můžou svobodně rozhodnout, jak budou psát dále.

25.4.2010 v 23:04 | Karma: 19,67 | Přečteno: 1392x | Diskuse| Ostatní

Daniela Chobolová

Kdy půjdou důchodci do plynu?

Pokud Jiří Mádl a Martha Issová myslí vážně video, které natočili, pak je považuji za naivní, zdebilizované pitomce.

23.4.2010 v 20:59 | Karma: 37,52 | Přečteno: 3993x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1901x
Studentka lékařské fakulty.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám