Potravinové intolerance

Není Vám dobře, cítíte se unavení, bolí vás hlava nebo břicho? Pokud ano, určitě to není jen tak bez příčiny. Normální je cítit se dobře. Většina z nás si uvědomuje, že to může byt způsobeno např. stresem v zaměstnání, ale na druhou stranu, přesto to neřeší. Stejně tak na vině může být špatná strava. Běžný současný jídelníček obsahuje mnoho cukru a tuku, mouku a různé náhražky plnohodnotných potravin. Pokud toto tělu dávám jako zdroj energie, je jasné že na současné životní tempo to nestačí.

Únava, podrážděnost, zažívací potíže, zácpa, průjem, nadýmání… by se neměly řešit tabletkou, která jen potlačí příznak. Komplikace se znovu objeví, když pilulka přestane účinkovat. Aby řešení bylo dlouhodobé je třeba řešit příčinu, ne jen důsledek. Při těchto nespecifických příznacích si málokdo uvědomí, že se může jednat o potravinovou intoleranci, tedy neadekvátní reakci organismu na přijatou potravu. Tělo postrádá trávicí enzym na danou složku potravy, nedokáže ji plně rozložit a tedy ani využít. Příčinou může být genetické předurčení (v určitém věku ztrácíme enzym pro štěpení mléka, protože je výhodnější živit se jiným potravinami), snížená funkce některého orgánů (slinivka, játra…), ale také prostředí, ve kterém žijeme a jak (ovzduší, stres, nedostatek pohybu…).

Nejčastější příčinou bývá snížena funkce některého orgánů, k čemuž dochází v důsledku konzumace průmyslově vyráběných potravin. Často se používají náhražky. Orgány nedokáží vyprodukovat tolik enzymů, aby potravu tělo rozložilo a strávilo a dochází tak k přetěžování. V posledních 150 letech se člověk výrazně odklonil od přirozeného druhu potravy, změnil způsoby přípravy a objevuje se řada negativních dopadů, ze kterých profituje především farmaceutický průmysl. Na trávení má vliv také žvýkání a vhodná kombinace potravin.

Potraviny, které nejčastěji způsobují problémy:

Kukuřice

Dlouho dobu šlechtěná k vyšší výnosnosti. Vyrábí se z ní kukuřičný sirup – levné sladidlo, které se často přidává do průmyslově vyráběných potravin.

Pšenice, lepek

Rovněž přešlechtěná za účelem větších výnosů. Původní obilovina špalda – nevyvolává reakce jako pšenice, přestože také obsahuje lepek.

Mléčné výrobky

Kravské mléko je určeno k výživě telat. Jejich trávicí soustava je tomu předurčena (3 předžaludky). Lidská však nikoliv. Kojenci využívají ke štěpní mateřského mléka enzym laktázu, ale s přibývajícím věkem tělo tento enzym přestává produkovat.

Sója

Bývá označována jako novodobý lepek. Často se využívá jako plnivo v průmyslově vyráběných potravinách. V Asii, odkud pochází je používána jako chuťovka, v žádném případě není hlavní složkou v jídelníčku.

Aktivní droždí

Důležitou složka při výrobě pečiva. V těle se živí cukry a podporuje růst bakterií. Dochází tak k trávicím obtížím (zácpa, nadýmání…), ale mohou se objevit i příznaky jako u chřipky.

Buráky

Přesná příčina nesnášenlivosti zatím není známá. Tělo zřejmě vnímá bílkovinu obsaženo v ořechu jako jed. Reakcí mohou být otoky očí, dýchací obtíže, vyrážka.

Pokud chcete udělat něco pro své zdraví, ale i peněženku, vyhýbejte se průmyslově vyráběným potravinám (polotovarům, sušenkám, paštikám, kupovaným salátům – pochoutkový apod., vysoké konzumaci pečiva…). Tělo musí vydat spoustu energie, aby tyto pro něj nepřirozené potraviny strávilo. Hlavním smyslem potravy je tělu energii dodávat, ne brát.

Přejídání a využívání jídla jako kompenzaci špatné nálady nebo nenaplnění životem je však téma na další článek.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Chlebková | čtvrtek 26.2.2015 10:16 | karma článku: 8,61 | přečteno: 494x
  • Další články autora

Lenka Chlebková

Pestrost tréninku

22.8.2014 v 13:32 | Karma: 6,00

Lenka Chlebková

Motivace při tréninku

18.4.2014 v 9:08 | Karma: 5,30

Lenka Chlebková

Kde je vůle, tam je i cesta

16.4.2014 v 12:30 | Karma: 7,66

Lenka Chlebková

Jídlo bychom měli vychutnávat

29.10.2013 v 21:22 | Karma: 4,78

Lenka Chlebková

Čí život vlastně žijeme?

24.10.2013 v 22:53 | Karma: 7,78