Zajistěte naplnění svých letošních snů a plánů

V dubnu rozhodneme o tom, čeho letos můžeme dosáhnout. Co v tomto období promarníme, co zanedbáme, to již budeme těžko dohánět.

Tento týden začíná období zastavení se, usebrání. Začíná druhé mezidobí země – 5.4. – 4.5. (v roce máme čtyři mezidobí země: leden, duben, červenec, říjen). I když nám se, vzhledem k počasí, zdá, že jaro teprve propuká, jarní energie již dosáhly svého maxima a vše bylo již nastaveno na klíčový růst, který vrcholí v létě. Vše bychom měli mít nastaveno tak, abychom uměli přijmout silné letní energie, které mají pomoci k tomu, že dojde k naplnění všeho, co jsme v období jara započali. Jen tak může na přelomu léta a podzimu dojít k bohaté sklizni. V opačném případě promarníme své příležitosti a na podzim nás bude čekat pouhé zklamaní a strach z toho, jak přežijeme přicházející zimu.

Proto se ve druhém mezidobí země máme zastavit, ohlédnout se za tím, jak jsme vše pro růst připravili, podívat se, kam až jsme zatím došli a kam to vlastně tento rok směřujeme. Musíme zkontrolovat, že vše je tak, jak má být. Musíme se znovu ujistit o tom, že víme odkud jdeme, kde právě jsme a kam chceme letos dojít. Vše, co tomu ještě neodpovídá, musíme přehodnotit, znovu nastavit, upravit tak, aby to odpovídalo naší cestě. Pokud to v dubnu neučiníme, pak letní energie promarníme a naše úroda bude velmi chudá.

V dubnu tedy již nemáme vymýšlet nic nového, ale jen korigovat to, co jsme započali jako výsledek našeho rozjímání v prvním mezidobí země, v lednu. Teď už se jen musíme soustředit na to, aby to, co jsme započali, začalo růst a sílit. Zkontrolujte tedy, zda vše, čeho jste chtěli letos dosáhnout, bylo započato, zaseto do „úrodné půdy“ a je připraveno růst s letní energií. V případě, že máte o něčem pochybnosti, pak to opravte, nastavte vše tak, aby to mohlo čerpat sílu z přicházejícího léta. Vše, co bude opominuto, může bohužel přijít v niveč. To, co jste již nezaseli nechte být. Nerozptylujte své energie na příliš mnoho věcí a soustřeďte se jen na to, co může letos přinést bohatou úrodu.

Zastavení neplatí jen pro naše plány, cíle, ale také pro naše zdraví, naše tělo a mysl. V tomto období bychom měli celkově zpomalit. Nepřehánět nic s velkými zátěžemi a to jak psychickými, tak i fyzickými. Co nejvíce času bychom měli být v klidu, více odpočívat a užívat si prvních teplých dní. Jen tak budeme mít dostatek síly na to, abychom mohli udržet tempo se silnými energiemi léta. Nenačerpáme-li nyní dostatek sil, vstoupíme do léta velmi unavení a silné horké energie léta nás ještě více unaví, místo, aby byly zdrojem naší silné energie. Tím celé léto promarníme a můžeme ho i prostonat (letní angíny jsou na denním pořádku každý rok).

Abychom našemu tělu co nejvíce pomohli, bylo by dobré mu dodat mírný detoxikační program, aby se pročistilo a nebylo zbytečně vyčerpáváno nánosy jedů, které se nám do těla dostávají hlavně jídlem, vzduchem a nezdravým životním stylem. Proto si vyberte některý z lehkých detoxikačních programů zaměřených hlavně na játra, ledviny a střeva, aby tělo do léta mohlo vstoupit očištěné a tak posilněné. Vhodné budou šťávy z čerstvé jarní zeleniny, z kořenové zeleniny, dobrá je také spirulina, chlorella, řasy, zelí apod. Zkuste jednodenní půst (ti, kteří jsou na držení půstu zvyklí mohou praktikovat i půst delší), aby se tělo mohlo samo vyprázdnit. Pijte hodně vody, aby mohlo vše z těla odejít.

Psychiku posílíte především tím, že se budete co nejvíce vyhýbat konfliktům, bojům. Když už však boj bude nutný, pak své emoce v sobě neduste a dejte jim volný průběh, aby vás pak netížily uvnitř a zbytečně tak netrápily vaší psychiku. Psychiku v tomto období posílíte také volnými procházkami v přírodě, kolem vody.

V mezidobí země je vždy důležité cítit kolem sebe pevné zázemí. Zázemí rodiny, firmy, kolektivu, přátel atd. Proto je dobré se v dubnu co nejvíce o toto zázemí opřít a využít jeho síly k posilnění sebe sama. Nebuďte sami, snažte se mít kolem sebe ty, kteří vám silné zázemí poskytují. Zázemí vytváří právě element země (z pěti elementů dřevo, oheň, země, kov a voda), který je tak rodnou a bohatou půdou pro to, aby se nám v našich plánech dařilo.

Takže, věnujte se hlavně sobě, zkontrolujte, že je vše tak, jak má být a hlavně načerpejte své síly k tomu, abyste mohli naplno využít plodných energií léta. Využijte „úrodnou náruč“ země a čerpejte z ní síly do nadcházejícího léta.

 

více na www.byu.cz

Autor: jirka černák | čtvrtek 8.4.2010 19:42 | karma článku: 4,79 | přečteno: 637x
  • Další články autora

jirka černák

Jak porodit zdravé dítě?

12.5.2014 v 8:43 | Karma: 7,33

jirka černák

Jak zůstat zdravý

7.5.2014 v 17:41 | Karma: 9,83

jirka černák

Jste stále vyčerpaní?

17.4.2014 v 9:27 | Karma: 7,38

jirka černák

Farmářské trhy

16.4.2014 v 17:25 | Karma: 8,75