Tajemství šťastného vztahu

Ať jste v manželském svazku či jen se svým partnerem žijete, měl by to být velmi důležitý a naplňující vztah ve vašem životě. Některé vztahy začínají krásnou láskou, nadšením a velkými vášněmi. Ale později se objeví první problémy a vše již není tak zářivé, jak se z počátku zdálo.

Jak se takovým nepříjemným situacím ve vztahu vyhnout? Jaké je to kouzlo, které přináší krásný vztah „dokud vás Bůh nerozdělí“? Vše spočívá v poznání sebe sama a v poznání svého partnera.

Mnozí z nás si myslí, že znají sebe sami. Ale většinou se pleteme. Kdybychom opravdu dobře znali sami sebe, pak bychom v životě nemohli prožívat žádné nepříjemné situace, protože bychom je do života ani nepustili. Věděli bychom dopředu, že to pro nás není dobré. A to se týká také našich partnerů. Ne každý člověk, který nás zaujme, oslní a je nám s ním dobře, je také dobrý pro nás a pro náš život. Dokud ale dobře neznáme sami sebe, jak poznáme, co nám doopravdy prospívá a který partner je ten pravý?

Znáte-li dobře nejen sami sebe, ale i svého partnera, pak jakýkoliv konflikt mezi vámi bude předem srozumitelný. Budete vědět, co je jeho příčinou a dá se velmi rychle a snadno řešit. Pokud ale nevíme, co děláme, neumíme řešit ani problémy ve vztahu. Znáte-li dobře sebe i partnera, dá se říci, že ani k opravdovým konfliktům nedochází. Jistě, čas od času se jeden naštve, je nepříjemný, ale protože partnera znáte, tak tomu rozumíte a víte hned, jak to řešit. Tím se konflikt neprohlubuje, ale dochází k vzájemnému porozumění, které se tak navíc ještě prohlubuje.

Pokud neznáte své přirozené talenty, své energie, svoji typologii a osobnost, nemůžete ani hodnotit, který partner vám bude vyhovovat. Stejně tak musíte znát typologii a charakter svého partnera. Poznejte sebe a svého partnera, ale také se naučte poznat, kde jsou vaše „styčné body“, tj. co vám společně bude dělat dobře a co naopak může být příčinou nesváru. A podle toho je již velmi lehké vztah nastavit a udržovat.

Pokud znáte svého partnera, víte dopředu, jak bude na vás reagovat v daných situacích. Pokud bude reagovat konfliktně, tak se takovým situacím vyhnete. Naopak, budete vyhledávat situace, ve kterých se oba cítíte společně dobře.

Životní partner je partnerem pro život. Pro váš život! Proto musíte vědět, jaký váš život má být. Jaká je vaše cesta. Musíte vědět, kam na té cestě chcete dojít. Co vám v životě dělá dobře, co vám přináší do života štěstí. A k takovému životu si pak vybíráte vhodného partnera. Výběr partnera nemůže být povrchní. Dnes se lidé rozhodují pro partnera často na základě velmi povrchních pocitů: je mi s ním dobře, je šikovný, je hezký, milujeme mě….. Ale to často pro život nestačí. Váš partner vás musí doprovázet na vaší cestě k vašim snům a cílům. Jen tak budete oba spokojeni a šťastní. Takový vztah je pak nesmrtelný, protože oběma partnerům je v takovém vztahu dobře a nechtějí z něho odcházet.

Jaká je vaše cesta, vaše cíle? To vše zjistíte ze svých přirozených talentů. Z talentů svého partnera pak poznáte, zda-li vám na vaší cestě bude nápomocen či nikoliv. Ve svém životě musíte jít s partnerem po stejné cestě a oba tato cesta musí naplňovat.

Jak učíme, štěstí má tři základní pilíře: naplnění, rovnováhu, růst. A tyto tři pilíře musíte budovat se svým partnerem. Jinak ve vztahu nebudete nikdy šťastní.

Ing. Jiří Černák

jirka@byu.cz

Autor: jirka černák | pátek 18.1.2013 10:37 | karma článku: 10,60 | přečteno: 726x
  • Další články autora

jirka černák

Jak porodit zdravé dítě?

12.5.2014 v 8:43 | Karma: 7,33

jirka černák

Jak zůstat zdravý

7.5.2014 v 17:41 | Karma: 9,83

jirka černák

Jste stále vyčerpaní?

17.4.2014 v 9:27 | Karma: 7,38

jirka černák

Farmářské trhy

16.4.2014 v 17:25 | Karma: 8,75