Šťastný život je proces, ne cíl

Štěstí není o tom, že člověk „má“ štěstí.Štěstí musíte prožívat. Je to, jak Angličané říkají: „State of mind“ – stav mysli. Prožívat něco je něco „žít“. Můžete žít smutný život, můžete žít veselý život, můžete žít šťastný život. Na šťastný život se musíte „nastavit“ – z hlediska energií říkáme „naladit“. Vy již víte, že vše je energie. I to, jak se cítíte je projevem energie, která vás ovládá. Pokud víte, jaká energie vám přináší šťastný život, pak si celý svůj život musíte naladit tak, aby vytvářel štěstí.

(převzato z týdeníku HAPPYWEEK - jeho odběr zdarma si můžete objednat na dasa@byu.cz)

Na jedné z přednášek mluvil Vishen Lakhiani (jeden z předních světových lídrů v oblasti osobního a firemního růstu) také o štěstí. Stejně jako čínská kosmologie, i on hovořil o plynutí. Hovořil o tzv. „state of flow“, tj. stav plynutí. V tomto stavu člověk kontinuálně prožívá štěstí. Žije tedy šťastný život. Je to přesně to, čemu my říkáme „jangová osa San Bao“, tj. osa, která spojuje Nebesa a Zemi a prochází člověkem.

Je to stav, kdy člověk velmi lehce vychází z Gua 1 (tj. jde po své cestě života) a vchází do Gua 9 (dosahuje své vize, naplnění a štěstí).  Tj. člověk musí neustále jít po své cestě za svým štěstím, vizí, za naplněním.

Vishen zde hovoří o rovnováze mezi „být šťastný právě teď“ (tj. na své cestě) a mít svoji jasnou a velkou vizi, za kterou kráčíte. Musíte mít oboje: štěstí teď (Gua 1) a vizi (Gua 9). Když nemáte tuto rovnováhu, nemůžete tvořit své tři pilíře štěstí: rovnováha, naplnění, růst.

Lidé se pak dělí na čtyři základní skupiny:

1. lidé, kteří nejsou šťastní a nemají žádnou

vizi. Takoví lidé jsou nešťastní. Nejsou spokojení ani teď, ani nevědí, kam jít. Nemají sny, nemají touhy, nemají se kam vydat. Takoví lidé se pak stále více a více propadají ve svém životě do hloubky, ze které se pak velmi špatně dostávají zpět. Většinou v této hloubce utonou.

2. lidé, kteří jsou šťastní teď, ale nemají žádnou vizi. Takoví lidé jsou spokojení s tím, co mají. Jsou šťastní teď. Vishen tomuto stavu říká: past současné reality. Jednoho dne toto štěstí totiž pomine a tito lidé zjistí, že již nejsou ani šťastní, ani nemají vizi a dostanou se tak mezi lidi z první skupiny.

3. lidé, kteří nejsou šťastní, ale mají velké plány a očekávání. Tato skupina žije ve stresu, protože se jim právě nedaří, nejsou spokojeni s tím, co mají. Ale mají velká očekávání směrem k budoucnosti. Jsou to často lidé, kteří dělají zaměstnání, které je vůbec nebaví, ale mají představu, že jednoho dne si vydělají spousty peněz, někam se vypracují. Takže v současné době jsou velmi nespokojení, ale doufají, že za nějaký čas dojdou do svého cíle.

4. lidé, kteří jsou šťastní dnes a mají velké vize. To jsou lidé, kteří pracují na tom, co je baví, co je naplňuje a mají jasnou představu, čeho tím chtějí dosáhnout. Jsou to různí nadšenci, podnikatelé nebo charitativní pracovníci. Jejich současná aktivita je naplňuje a rozvíjí se tak, že neustále rostou a přesně vědí, kam tento růst má směřovat.

Do které skupiny patříte vy?

Pokud do skupiny číslo jedna, pak je důležité, abyste změnili celý svůj pohled na svůj život.

Jste-li ve skupině dva, pak si musíte stanovit jasný cíl, jak chcete své současné štěstí rozvinout a kam se chcete v životě posouvat a začít pracovat na tomto postupu.

Patříte-li do skupiny tři, pak musíte změnit svůj současný život a věnovat se své vizi, jít si za svým snem.

Jste-li ve skupině čtyři, pak prožíváte šťastný život a musíte se jen snažit tento život dál rozvíjet, aby byl co nejbohatší.

Autor: jirka černák | úterý 4.3.2014 16:30 | karma článku: 6,50 | přečteno: 246x
  • Další články autora

jirka černák

Jak porodit zdravé dítě?

12.5.2014 v 8:43 | Karma: 7,33

jirka černák

Jak zůstat zdravý

7.5.2014 v 17:41 | Karma: 9,83

jirka černák

Jste stále vyčerpaní?

17.4.2014 v 9:27 | Karma: 7,38

jirka černák

Farmářské trhy

16.4.2014 v 17:25 | Karma: 8,75