Feng Shui – Bydlení a JÁ – Gua 5 (Seriál článků o bydlení podle Fen

Ve čtrnáctém díle si uvědomíme důležitost středu, který v prostoru (a nejen v prostoru) představuje také energii každého z nás. Tak jako kdysi prohlásil francouzský král „Stát jsem já!“, tak dnes můžeme s hrdostí zvolat: „Střed jsem já!“

Místo Gua 5 je tedy střed. Je to střed domu, bytu, kanceláře, ale také každé místnosti, středy stolů, poliček atd.. Středové energie mají být velmi silné, protože odtud by měla energie proudit volně a hojně do všech ostatních směrů prostoru a zároveň by střed měl být místem, kde dochází k propojení energie země a nebes.
Prostor ve středu domu či místnosti by tedy měl být:
1.    volný, aby tudy mohla energie volně proudit do všech ostatních prostor, nebo
2.    by měl být využit pro hlavní funkci prostoru, tj. např. v jídelně je vhodné, když je jídelní stůl uprostřed místnosti (jídlo je hlavní funkcí jídelny)
Takže např. v obývacím pokoji, kde se schází celá rodina, kde si rádi dáváme kafíčko po těžkém pracovním dni apod. by měl být ve středu umístěn konferenční stolek. Když to není možné, pak by střed obývacího pokoje měl být volný a průchozí.
Střed prostoru také odpovídá našemu JÁ, takže jeho zastavění např. těžkým nábytkem apod. nám také stěžuje celý život. Volný střed nám naopak dává svobodné možnosti v našem životě. Nic nás netíží, nesměruje někam, kam sami nechceme.
Z hlediska pěti elementů (dřevo, oheň, země, kov a voda) patří střed k elementu země. Tj. např. barvy ve škále hnědých odstínů, žluté, pískové apod.
Ve středu by neměla být koupelna, WC, nebo funkční komín. Koupelna a WC odvádí tak z prostoru hodně energie směrem dolů, komín naopak směrem nahoru. Tím je prostor velmi silně vyčerpáván a musí se proti tomu využít prostředků Feng Shui, které vyčerpání energie zabrání, nebo alespoň sníží.
V dalším díle si ukážeme, jak se otevřít světu, okolí, jak do svého života díky bytu, kanceláři, domu pozvat nápomocné přátele, kteří nám dokáží pomoci s různými překážkami či úkoly.
Zajímá-li vás toto téma, můžete se také přihlásit do naší školy Feng Shui, nebo na seminář FENG SHUI (13.-14.11. Národní 25, Praha 1) na dasa@byu.cz nebo na tel. 602 556 479.
Ing. Jiří Černák
Poradce Feng Shui
jirka@byu.cz
602 556 359

Autor: jirka černák | pátek 5.11.2010 10:27 | karma článku: 6,16 | přečteno: 771x
  • Další články autora

jirka černák

Jak porodit zdravé dítě?

12.5.2014 v 8:43 | Karma: 7,33

jirka černák

Jak zůstat zdravý

7.5.2014 v 17:41 | Karma: 9,83

jirka černák

Jste stále vyčerpaní?

17.4.2014 v 9:27 | Karma: 7,38

jirka černák

Farmářské trhy

16.4.2014 v 17:25 | Karma: 8,75