Čím dříve to pochopíme, tím dříve nám všem bude lépe

Svět se mění. Mění se rychle. A mění se odspoda. Krize je očistný proces. Stále jsme nechápali, že všeho moc škodí a tak nás to pěkně spláchlo, abychom se probudili. A začínáme se probouzet do nové reality.

Stále je ještě kolem nás spousty pochybovačů. Je to stejné, jako to bylo v historii, když se měnil systém - když přicházel kapitalismu, feudálové se tomu smáli, ale ten vývoj byl neodvolatelný. A stejně tak je neodvolatelná tato změna. Systém již nefunguje, nezvládá ten obrovský rozmach společnosti a jeho rychlost. Zastaral. To nové chce větši flexibilitu, adaptabilitu. Starý systém naopak svazuje, zakazuje, chce vše kontrolovat. Viz poslední zprávy o kontrole internetu! I to je však jasný důkaz toho, že se odehrává změna. Každý systém přitvrdil, když cítil, že mu hrozí konec - viz opět historie a to nemusíme chodit daleko, stačí si vzpomenout na ruské tanky v Praze v roce 1968. Změna byla tenkrtá tvrdě potlačena.

Dnešní změna dává velký důraz na každého člověka. Jde o změnu odspoda nahoru. Viz film, který to krásně demonstruje, měli byste ho všichni vidět: FISHEAD

Dnes se však jedná o změnu daleko většího rozsahu. A to právě i díky internetu. Opět se ohlédněte na arabské jaro, tam internet byl klíčovou zbraní revoluce. Změna, která se u nás pomalu probouzí je otázkou času. Začaly se objevovat první silné iniciativy. A nejsou to nějací "provokatéři z ulice". Je za nimi dosti značný kapitál. Dochází k propojení obyčejných lidí s lidmi, kteří mají finační zdorje změnu podpořit. Nechci nijak hodnotit kvality iniciativ, na to je příliš brzo. Ale je dobré, že se lidé ozývají a překládají konkrétní plány a vize. Nejsou to jen řeči o tom, že má být lépe a že ti druzí to dělají blbě. Nejsou to jen hospodské nářky. Jsou to konkrétní kroky, které je možné realizovat. A co se mi na tom opravdu líbí je, že o nich chtějí diskutovat a hledají podporu. Samozřejmě budou mít i své odpůrce, ale to je správné. O tom je právě dialog. A ti odpůrci mohou přijít se svojí vlastní vizí a předložit ji národu, ať se vyjádří.

Nevím proč, ale čím dál tím více cítím, že tato změna bude celosvětový fenoména a bude mít své kořeny právě v Česku. Máme na co navazovat - Sametová revoluce, Václav Havel, Kardinál Tomášek - to byly velké postavy poslední změny, kterou náš národ prošel. Proto si myslím, že můžeme být tím národem, který změnu k lepšímu může naučit i celý svět. Uvidíme. Jisté je, že tuto změnu již nelze zastavit. Je na každém z nás, jak ji přijme a jak se na ni připraví. Rozhodně nepůjde o to, že se nás někdo začne starat. Naopak, půjde o to, abychom se naučili zase starat sami o sebe, o své okolí, svoji ulici, svoji čtvrť, své město. Je to na každém z nás. A čím se nás více bude starat o sebe a své okolí, tím lépe se nám bude žít, protože si vytvoříme prostředí, které se líbí nám a ne nějakému politikovi tam nahoře.

Autor: jirka černák | úterý 4.12.2012 12:07 | karma článku: 11,43 | přečteno: 1039x
  • Další články autora

jirka černák

Jak porodit zdravé dítě?

12.5.2014 v 8:43 | Karma: 7,33

jirka černák

Jak zůstat zdravý

7.5.2014 v 17:41 | Karma: 9,83

jirka černák

Jste stále vyčerpaní?

17.4.2014 v 9:27 | Karma: 7,38

jirka černák

Farmářské trhy

16.4.2014 v 17:25 | Karma: 8,75