Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Salon du Chocolat - čokoládové potěšení, ale i zklamání

O několik týdnů později se v myšlenkách vracím k vysněné návštěvě pařížského čokoládového veletrhu Salon du Chocolat. Zpětně velmi ráda vzpomínám na množství čokolády všude kolem mě, na intenzivní čokoládovou vůni při vstupu do haly a na všechno krásné, ale z Paříže jsem se vracela spíše zklamaná. Měla jsem zřejmě chybný přístup – hodně jsem od návštěvy veletrhu Salon du Chocolat očekávala a moje očekávání nebyla naplněna.

O návštěvě největšího čokoládového veletrhu jsem snila několik let, ale vždycky jeho termín kolidoval s jinými pracovními povinnostmi. Letos však cesta do Paříže vyšla, a pokud se mě někdo zeptá, zdali to stálo za to, tak ANO, stálo…ale upřímně? Čekala jsem ještě něco více.

 

Salon du Chocolat jsem považovala za zajímavou akci, v rámci které jsem si představovala prezentace nejrůznějších firem, produktů, typů výroby, odlišností, ukázky jedinečnosti, rozmanité využití čokolády v gastronomii i mimo gastronomii. Při možnosti výše popsané vidět a dozvědět se něco nového bych vstupné ve výši 13 Euro považovala za relevantní. Bohužel se ale Salon du Chocolat stal natolik komerční záležitostí, že po zaplacení vstupného najdou hosté jeden velký čokoládový trh, na kterém si mohou za maloobchodní ceny, za jaké si nejrůznější typy zahraničních čokolád kupují ve specializovaných prodejnách, koupit mnoho druhů produktů známějších i méně známých značek, větších i menších velikostí – ovšem až po tom, co si vystojí delší frontu. Pohyb mezi stánky představoval jedno velké prodírání se davem, protože celá výstavní hala je narvaná k prasknutí a kontakt tělo na tělo s ostatními návštěvníky byl na každém kroku.

 

Své oblíbené značky čokolád jsem si na veletrhu našla, ale přiznám, že orientace tam není jednoduchá a systém neměla. Také jsem se těšila na program, o kterém jsem četla ve článcích z minulých let, ale jak jsem zjistila, tak PR veletrhu je větší než samotný veletrh. V průběhu několika hodin jsem v rámci programu viděla dvě sekce, jež nebyly ukázkami, ale pouhým mluveným slovem – ve francouzštině…a tomu jsem bohužel nerozuměla.

 

Na tom malém prostoru jsme finálně strávily téměř šest hodin, ale zas tolik tam toho nebylo. Spíše jsem se zajímala o více informací a snažila se na stáncích, kde někdo uměl anglicky, dozvědět detailnější informace.

 

Negativního už ale bylo dost, takže teď se přesunu k těm potěšením, která stála za to – vidět kuchtíka vyrábějícího ručně kuličky Ferrero, srovnat „stejný typ“ čokolády vyrobený z nejrůznějších typů kakaa, ochutnat vietnamskou čokoládu nebo japonské čokoládové specialiaty považuji za jedinečné stejně jako prohlédnout si statické modely oblečené do oděvů vyrobených z čokolády, čokoládových bonbonů a ozdob reprezentujících nejvzdálenější kouty světa.

 

Mojí pozornosti a zvýšenému zájmu neuniklo ani čokoládové květinářství – na barevné květiny jsem sice moc chuť neměla, ale ten nápad a umění hodnotím! Vypadalo to jako nejrůznější plastové či kovové doplňky, ale přitom to všechno bylo z čokolády. Poprvé ve svém životě jsem ochutnala čokoládu s některými bylinkami nebo doposud neznámými příchutěmi. Jen podotknu, že ochutnávky nebyly samozřejmostí a většinou si člověk musel bez možnosti ochutnávky koupit balení 50 – 100g, aby mohl takovou novinku nebo specialitu ochutnat.

 

I když moje očekávání nebyla naplněna a přišla mi ta logika věci zvláštní – platit za vstup na „jeden velký čokoládový trh“, tak při prohlížení fotek si na všechny ty dobroty vzpomenu a jsem ráda, že jsem takovou událost mohla vidět na vlastní oči. A čokoládu miluji pořád stejně, ne-li ještě vícJ

 

 

Autor: Eva Čerešňáková | středa 2.1.2013 21:20 | karma článku: 7,76 | přečteno: 771x
  • Další články autora

Eva Čerešňáková

Vše zastaví ten, kdo nás přesahuje

Kdyby nám někdo ještě nedávno řekl, že se svět zastaví, neuvěřili bychom mu. Měli bychom ho za blázna. Nic se však neděje náhodou, a to, co se aktuálně děje, náhoda není. Jsou věci, které nás i naše myšlení přesahují.

6.4.2020 v 22:32 | Karma: 27,43 | Přečteno: 1634x | Diskuse| Společnost

Eva Čerešňáková

Italský roadtrip, Toskánsko - část I.

Toskánsko. Oblíbený italský region, který láká turisty z celého světa. Lákal i mě, mnoho let. Nebyl čas nebo bylo málo času, nebyly vhodné okolnosti, nešlo to. Snila jsem o cestě napříč Toskánskem,..

10.9.2018 v 7:40 | Karma: 14,69 | Přečteno: 528x | Diskuse| Cestování

Eva Čerešňáková

Láska. Bez předsudků, bez pochybností a bez podmínek...

Nejsem naivní ani nejsem přehnaný snílek. Střetů s realitou mám za sebou poměrně dost, ale přesto věřím v to, co je nejvíc. Věřím v sílu lásky. Věřím v lásku. Lásku bez předsudků, bez pochybností a bez podmínek.

29.1.2016 v 0:41 | Karma: 15,50 | Přečteno: 668x | Ostatní

Eva Čerešňáková

Životní lekce

Když vidím dopadající kapky deště, většinou se lehce pousměji. Samozřejmě mám daleko raději sluníčko a modrou oblohu, ale na zajímavou životní lekci, kterou jsem jednou od člověka bez vzdělání dostala, nikdy nezapomenu.

1.6.2015 v 20:25 | Karma: 12,70 | Přečteno: 400x | Diskuse| Ostatní

Eva Čerešňáková

Dáme jointa?

Nemyslím si, že mě jen tak něco rozhodí či překvapí. Na svůj věk toho mám už poměrně hodně za sebou, a tak jsem na ledacos zvyklá. Často se pohybuji v pánské společnosti, takže se umím smát i pánským vtipům, chápat jejich úhel pohledu či bez povšimnutí přejít jejich narážky. Který chlap si je čas od času neodpustí, že?

1.4.2015 v 8:49 | Karma: 26,32 | Přečteno: 4081x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Vláda schválila návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1635x
Energická, akční, komunikativní a někdy i zábavná. Vděčná za vše, co mi život dává...

Seznam rubrik