Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Školství neprospívá revoluce a šílenost, ale evoluce a rozum

Důležitý by mohl být hodnotový základ. Hodnoty křesťanské tradice, hodnoty osvícenců a lidské svobody, myslím, že bychom je mohli dát pod pojem humanita a tu zase masarykovsky vysvětlit účinným bojem se zlem a násilím.

Myslím, že potom je zcela jedno, jestli máme osmiletá gymnázia anebo ne. Bez víceletých gymnázií bychom se klidně obešli, kdyby základní školy měly dobrý systém tříd pro nadané žáky, což zde již bylo. Tzv. matematické a jazykové třídy. Ještě by byla po francouzsku zachována hodnota rovnosti přístupu ke vzdělání.

Pokud u nás ale revolučně vznikla víceletá gymnázia, která dlouho neměla racionální osnovu a vše se vyvíjelo živelně a chaosem, tak teď po více než dvaceti letech k jistému pozitivnímu vývoji došlo. Co s tím?

Nevím koho napadlo, aby školy samy dělaly to, co by měly připravit vědecké ústavy, tedy školní vzdělávací programy. V praxi se toto hlupáctví zvrhlo ve rvačku o hodiny, a tak se mohlo stát, že program skončil na maximu možností, a tak středoškolský student má např. 35 hodin týdně, což je 7 hodin denně, ale on by měl do školy dojet, měl by mít čas na aktivní odpočinek, na domácí přípravu. Kde jsou výdobytky psychologie a pedagogických věd?

Školská soustava nemůže být racionální, když za základní hodnoty se považují moc, prachy, drzost a škola hrou. Myslím, že jsem nepoužil ani nadsázku. Síla peněz se projevila tak, že někteří studenti nepotřebovali ani studovat, aby se dostali k maturitě a vysokoškolským titulům. Poslanci a politici, kteří vystudovali jen tak bokem při zaměstnání, jsou toho důkazem. Tam se snoubí ta moc s klientelizmem a penězi. Školy které jim taková vzdělání poskytly, prokázaly, že velmi dobře pochopily, o co tady běží a jaké hodnoty tahle společnost ctí.

Důkazem další šílenosti je nová maturita. ušlechtilé a rozumné zadání vyústí v šílenost dvou úrovní jedné maturity, příšerně složitý systém, který slouží k tomu, aby díky němu mohli drzí vykukové odčerpávat neskutečné objemy finančních prostředků do privátní sféry. Racionalita je zde zcela popřena mocí a penězi.

S dobrým studiem musí být vždy spojena tvrdá práce. Myslím, že studium medicíny nelze absolvovat se zneužitým Komenského heslem škola hrou. Ale takový student medicíny potřebuje sitzfleisch a makat, dřít se, učení mučení.

Škola hrou, tak je míněna třeba výuka jazyků, kdy žáci hráli hry v cizím jazyku. Takže je zde přirozeně naplněna komplexní složka při výuce jazyka. Pochybuji ale, že by bylo nutné vyšší obecnou gramatiku studovat hrou. Nikdo ale neprosazuje Komenského poučku, škola bez kázně, mlýn bez vody.

Některé skupiny naší společnosti se doslova koupou v penězích, je to přímo samozřejmost a vrchol mravnosti. Kupodivu často vychází najevo, že ty skupiny nemusí být často dvakrát vzdělané, stačí když jsou jejich příslušníci drzí a trochu žvatlají cizím jazykem.

Potom jsou v národě skupiny, pro něž platí jiná pravidla a jiné hodnoty. Mají být mravní, jejich práce nemá být výdělečná činnost, ale poslání, mají být neúplatní, spravedliví, rozumní.

Jednou z takových skupin jsou nemocniční lékaři. Vím, že jde o složitý problém organizace zdravotnictví, kdy jsou některá oddělení prosta pacientů, ale mají mnoho lékařů. Zde jsme zase u té racionality. Proč by se ale nemohli lékaři rvát o prachy, když je to považováno za ctnost všeobecně? Vždyť nemocnice vedou mladí, ekonomičtí manažeři. Ale ve společnosti, která opustila již dávno hodnoty slušnosti, humanity, hodnotu bratrství a rozdělila se na ty úspěšné, jimž se to podařilo, a na ty neúspěšné, kteří mohou rozebírat neodborně opuštěné tovární haly neodborně tak, aby na ně takové monstrum nakonec spadlo a spokojeni jsou nakonec všichni. Společnost se zbaví vředu bezdomovců, s nimiž si stejně neví rady, tedy těch méně úspěšných, jak rád eufemisticky opakoval jeden božský český politik.

Kudy vede cesta? Teoreticky tudy, že všichni se musíme nakonec uskromnit. Zde se ozývají hlásky většiny. My už jsme se uskromnili dost, my už více nemůžeme.

Egypt je na rozcestí. Zábavné jsou názory, že jeho cesta povede k demokracii. Překvapilo mne ale, jak někteří Češi brali Egypt jako příklad pro to, co se má stát u nás. Jeden doslova  psal do české televize. Boháči, připravte si tryskáče, ať odtud dokážete včas vypadnout.

Nám prospěje jedině evoluce a rozum, pokud jich ale nebudeme schopni, tak nevím. Egypt?

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Cempírek | pátek 11.2.2011 7:51 | karma článku: 14,64 | přečteno: 958x
  • Další články autora

Jaroslav Cempírek

Vzpomínka na anglického džentlmena Rudolfa Prokopa

Anglický džentlmen odešel Ohlédnutí za ředitelem Rudolfem Prokopem Myslím, že kolegové z jiných středních škol měli důvod nám Rudolfa Prokopa závidět. Tím hlavním důvodem bylo, že nás v totalitním režimu chránil silou své osobnosti.

4.12.2014 v 14:59 | Karma: 11,08 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Něžné vlny a divák naivka Proč tolik lidí chodí na tak špatný film

Byla sobota a já zahlédl na vývěsce kina Střelnice v J.Hradci název filmu Něžné vlny a poznámku, že jde o komedii. Kdyby to byla opravdu komedie, pomyslel jsem si, tak na to určitě jdu, ale po zkušenostech s několika posledními filmy, které jsem viděl, mezi nimi třeba Klauni, jsem byl velmi skeptický. Psáno pro Deník

19.1.2014 v 6:17 | Karma: 14,07 | Přečteno: 914x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Aleš Háma zářil v Mata Hari

Psáno pro Jindřichohradecký deník Muzikály mám rád a největší zážitky z tohoto druhu umění mám z Broadwaye v New Yorku, kde jsem zhlédl Lions King, který mne dostal v mnoha rovinách. Dalším velkým zážitkem pro mne bylo filmové zpracování Fantoma opery. Samozřejmě že jsem viděl pár dalších muzikálů, a protože se rád poddávám jakémukoliv druhu umění, tak nepatřím mezi ty, kdo považují muzikál za pokleslé umění, a tak o málokterém muzikálu mohu říct, že se mi nelíbil.

17.11.2013 v 20:53 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Současný český kapitalizmus nemá právo na existenci

Psáno pro Jindřichohradecký deník Možná že se někomu zdá titulek mého článku příliš provokativní, ale já jsem přesvědčen, že tomu tak není. Zabýváme-li se kořeny české demokracie, tak byly spojeny především s humanitou.

5.11.2013 v 6:20 | Karma: 15,97 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Moderátorský diktát v předvolební kampani

Přiznám se, že jsem se v poslední době předvolební kampani nijak zvlášť nevěnoval, ale i to málo, co jsem viděl, mne překvapilo neuvěřitelnou arogancí a manipulací moderátorů.

16.10.2013 v 15:44 | Karma: 17,27 | Přečteno: 757x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

D4 uzavřel náraz auta do stromu. Pro těžce zraněné dítě přiletěl vrtulník

27. května 2024  18:07,  aktualizováno  18:31

Dálnici D4 na Příbramsku dnes v podvečer uzavřela nehoda osobního auta, které narazilo do stromu....

Potvrzeno, francouzští vojáci míří na Ukrajinu. A F-16 mají dorazit do 14 dnů

27. května 2024  18:25

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj podepsal dokument umožňující...

KLDR odpálila další raketu. Tokio je ve střehu, Soul reagoval leteckým cvičením

27. května 2024  16:39,  aktualizováno  17:15

Severní Korea v pondělí ze svého západního pobřeží odpálila raketu zatím neupřesněného typu, uvedla...

Dominik Feri nastoupil do vězení. Výzvu od soudu dostal minulý týden

27. května 2024  16:21,  aktualizováno  17:11

Bývalý poslanec Dominik Feri nastoupil do vězení, uvedl server tn.cz. Podle informací ČTK do vězení...

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2113x
Středoškolský učitel, občan České republiky