Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komunisto Janečku, pusť do ČT komunistku Švorcovou

Začněme třeba u Vlasty Buriana. Miloval ho národ, ale líbil se i Němcům. Samozřejmě že se k němu chodili bavit i okupanti, a i když si prý dělal legraci i z nich, tak tohle mu spravedlivý český národ nikdy nemohl odpustit ,národ, jenž se choval tak mravně, že makal pro Hitlera jako divý, kdy prý ekonomická výkonnost za Němců stoupla třikrát. Burian ale dostal za uši, pak ho trochu na scénu a do filmu přece jen pustili. Když však božský Vlasta zemřel, tak vrhli jeho filmy do kin, v jejichž průčelích visel nápis Král komiků. Král komiků zemřel a my teď z něj můžeme "rejžovat."

Komunista Janeček se liší od komunistky Švorcové v několika drobnostech. Je jasné, proč vstupoval do KSČ. Jako každý normálně myslící Čech, jenž chtěl udělat koncem sedmdesátých let kariéru. Komunistická strana byl předpoklad, že to někam dotáhne, třeba do Československé televize přes regionální tisk.

Tohle mu nijak nevyčítám, protože až na pár disidentů se podobně choval každý, tedy lépe řečeno, třeba ne s takovou intenzitou. Takže my, kteří jsme byli třeba ve školách, netoužili jsme po ředitelském postu, tak jsme přetrpěli ty pitomé schůze a s bolestí hlavy si šli zaběhat. Ti, kteří chtěli ředitelská místa, anebo toužili po kariéře, se cpali do strany, jako komunista Janeček.

Ten rozdíl mezi komunistou Janečkem a komunistkou Švorcovou je v tom, že komunistka Švorcová /od 1945/ věří v ideály komunismu dodnes. Někdo dodá, že byla tak blbá, že jí to zůstalo nejenom po roce 1948, 1968, ale světe div se, i po roce 1989.

Pokud se někdo chce ale příliš vytahovat, tak by si měl připomenout, že komunisty byli i Haničinec a Jirásková, kteří pak byli jejími vůdčími inkvizitory, místo aby byli statečnými ochránci tý "hloupý holky,"tak ji po čtiřiceti letech z Vinohradského vyštvali. Zahráli si sami tak trochu na padesátá léta.ˇAť ta blbá Jiřina vidí, jaké to je, ani si neškrtnout v divadle a ve filmu, když my jsme tak trpěli.

Jenom marně vzpomínám, kdo z těch Valů, Haničinců a dalších tak trpěl. Jak trpěli nekomunisté, třeba Kopecký, Sovák a co takhle praktikující katolík Kemr, jehož byly plné filmy i seriály i potom, co statečně odmítal národního i zasloužilého umělce a další. Vím, že jistě byli lidé, kteří byli na indexu. Pan Suchý nemohl do televize a všechny nás to štvalo, ale Semafor se udržel. Vždyť v těch seriálech hráli snad všichni současní "hrdinní" demokrati, ale nějaký otloukánek se vždy po roce 1989 našel. Představitel majora Zemana, tuším,paradoxně nekomunista, určitý čas měl taky tichý dištanc, i když v majoru Zemanovi hrál snad úplně každý.

Nakonec si uvědomíme, že existuje a je u nás stále živý pojem, jemuž jsem se dlouho bránil, šmíra, herecká šmíra, ráda se předvádí, kdykoliv, komukoliv, v jakékoliv době, dělá intriky, za prachy udělá úplně všechno, hraje si na Hollywood, ale je to povrchní brak bez lidských hodnot.

Jiřině Švorcové zemřel v pěti letech tatínek, už jako dítě se sebetrýznila, že jí musela maminka zpívat písničku Osiřelo dítě a ona se přitom šíleně rozplakala, ale sotva se uklidnila, vyžadovala to znovu. Její současný postoj je na jedné straně také takové sebetrýznění. Je tragické, že právě herecká šmíra jí v tom pomáhá, místo aby ji vzala za ruku lidsky k sobě, ale kde není citu, tam ho nehledej.

Jiřina Švorcová se naučila zpívat v katolickém kostele. Jednoznačně je věřící, i když to možná nepřizná, ale já bych řekl, že spíše ano. Už odtamtud má téměř novozákonní vztah k prostým lidem, je štědrá a nenáročná. Pokud jí někdo vyčítá, že je "blbá", tak možná ve smyslu, jaké "prosťáčky" měl rád Ježíš.

Paradoxně se nedokázala možná vrátit zpět do kostela a podržela si víru z roku 1945, kde bohužel pominula násilí, s nímž je její víra spojená, i když ona se na něm osobně snad nikdy nepodílela, ale spoluvinu dokonce přiznává svým funkcionářstvím, jak jsem vyrozuměl z její poslední knihy.

Komunisto Janečku, dokud nepustíš v ČT i filmy a seriály s Jiřinou Švorcovou, chováš se stejně jako tví spolustraníci k Vlastovi Burianovi v padesátých letech a děláš nám tu rudou totalitu naruby, což však tvému  prospěchářskému komunismu, ale ještě prospěchářštějšímu současnému kapitalismu zcela odpovídá.

Komunismus vykradl leccos z křesťanství, ale nevzdal se násilí. Jeho podstata je násilnická a přehlíží jedince. Paradoxně ale když se díváme třeba na Dietlovy seriály /komunistické/ převládají tam lidské hodnoty nad seriály z doby současné /kapitalistické/.

Jiřině Švorcové můžeme vyčítat leccos, ale musíme se sklonit před jejím mravním rozměrem, nepřevlékla kabát.

Komunisto Janečku, v jedinémm případě nemusíš pustit komunistku Švorcovou na obrazovku, pokud se bojíš, že by pak zase přišel komunismus, což by tobě vlastně tolik nevadilo, jen bys převlékl kabát, a já vím, že ministryně kultury Jiřinka Švorcová by ti odpustila, má totiž ten lidský rozměr, který naše doba už dávno postrádá.

                                  Pár dojmů na základě knihy Jiřina Švorcová osobně

 

 

 

Autor: Jaroslav Cempírek | úterý 29.3.2011 5:54 | karma článku: 25,59 | přečteno: 2224x
  • Další články autora

Jaroslav Cempírek

Vzpomínka na anglického džentlmena Rudolfa Prokopa

Anglický džentlmen odešel Ohlédnutí za ředitelem Rudolfem Prokopem Myslím, že kolegové z jiných středních škol měli důvod nám Rudolfa Prokopa závidět. Tím hlavním důvodem bylo, že nás v totalitním režimu chránil silou své osobnosti.

4.12.2014 v 14:59 | Karma: 11,08 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Něžné vlny a divák naivka Proč tolik lidí chodí na tak špatný film

Byla sobota a já zahlédl na vývěsce kina Střelnice v J.Hradci název filmu Něžné vlny a poznámku, že jde o komedii. Kdyby to byla opravdu komedie, pomyslel jsem si, tak na to určitě jdu, ale po zkušenostech s několika posledními filmy, které jsem viděl, mezi nimi třeba Klauni, jsem byl velmi skeptický. Psáno pro Deník

19.1.2014 v 6:17 | Karma: 14,07 | Přečteno: 914x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Aleš Háma zářil v Mata Hari

Psáno pro Jindřichohradecký deník Muzikály mám rád a největší zážitky z tohoto druhu umění mám z Broadwaye v New Yorku, kde jsem zhlédl Lions King, který mne dostal v mnoha rovinách. Dalším velkým zážitkem pro mne bylo filmové zpracování Fantoma opery. Samozřejmě že jsem viděl pár dalších muzikálů, a protože se rád poddávám jakémukoliv druhu umění, tak nepatřím mezi ty, kdo považují muzikál za pokleslé umění, a tak o málokterém muzikálu mohu říct, že se mi nelíbil.

17.11.2013 v 20:53 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Současný český kapitalizmus nemá právo na existenci

Psáno pro Jindřichohradecký deník Možná že se někomu zdá titulek mého článku příliš provokativní, ale já jsem přesvědčen, že tomu tak není. Zabýváme-li se kořeny české demokracie, tak byly spojeny především s humanitou.

5.11.2013 v 6:20 | Karma: 15,97 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Moderátorský diktát v předvolební kampani

Přiznám se, že jsem se v poslední době předvolební kampani nijak zvlášť nevěnoval, ale i to málo, co jsem viděl, mne překvapilo neuvěřitelnou arogancí a manipulací moderátorů.

16.10.2013 v 15:44 | Karma: 17,27 | Přečteno: 757x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení

19. května 2024  9:19

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2113x
Středoškolský učitel, občan České republiky