Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jindřichův Hradec, město zázraků, řekl malíř Rudolf Mejsnar

Možná že Rudolf Mejsnar řekl, že je pro něj Hradec městem, s nímž má spojen pocit štěstí podobně, jak o něm mluvila Zuzana Růžičková v rozhlase. Hradec měl pro nás vždy velkou poezii, člověk se v něm už v pubertě cítil jako v ladovských kulisách pohádkové scény.

Šlapal jsem v sobotu večer na kole na letiště za plného svitu měsíce, kde se nás sešlo jen pár na doletné. Chvíli jsem poseděl s přáteli, uvědomoval si, jak je nás málo, že zmizely ty časy, kdy doletná bývala opravdu bujarou zábavou mnoha kamarádů. V klubovně sedí František Hlavnička a vypráví spoustu zajímavých věcí o létání na tryskáčích. Asi s největší láskou o Migu 21, vypráví tak, že si člověk představuje, jak se s tím letadlem létalo. Byl to stroj, který byl kdysi na úplné špičce, ale Franta s ním létá různě po světě ještě teď. Mrzí mne, že musím dolů do města, tyhle řeči o létání a letadlech můžu poslouchat donekonečna, ale už jsem na kole, ani není moc zima a řítím se v matném světle přední blikačky po cestě z letiště, napadá mne, „jedna díra a letím“. Do jedné jsem vlétl u Benziny, horské kolo ji absorbovalo.

U Papoušků je krásně a Ruda Mejsnar už čeká. Říká mi, jak ho dojala Zuzana Růžičková, jak už jsem napsal nahoře. Náš rozhovor má tolik témat, že by z něj mohla být kniha, a to si nevymýšlím. Nevyhneme se ani politice. Ruda je z Krkonoš, vyrůstal v oblasti, kdy byl součástí české menšiny mezi Němci. Překvapuje mne tím, že říká, že se neměla sudetoněmecká otázka otevírat zpětně, že se má hledět dopředu. V duchu souhlasím s tím, že dnes, když se o tom hovoří, tak si připomínáme zvrácenosti z naší strany, ale zapomínáme na příčinu a následek, ale i v tom se můžeme hádat do nekonečna.

Krásné je, že k malování Rudu přivedl pan učitel Šlitr, který měl později hodně slavného synáčka Jiříčka, Rudova spolužáka, a tak oba v životě měli blízko k hudbě i výtvarnému umění.

Vyprávíme si, jak je Hradec krásný, je to zázrak, ty trhy na náměstích, kolik přivedly lidí, jak se zaplnily kavárny i hospody. Já vyhledal stánek s ponožkami z Třebíče a ptám se, kolik platí za stánek. Paní trochu ustrašeně odpovídá, že sedm set na metr čtvereční. Nevím, jestli se nemám stydět, že jsem byl na vítězné kandidátce komunálních voleb. Jak se někomu snadno podniká, nemyslím stánkařku, ale město, i když nevím, do kolika dnů je nájem rozvržen. Od porcinkule tedy žádný zázrak pro mne.

Ptám se malíře, jestli je šťastný, zamyslí se a smutně říká, že ho mrzí, že jeho tatínek nemůže vidět, kam dospěl. Vybaví se mi mí rodiče, které jsem dnes opět navštívil, máma vařila a pekla, táta se vrátil z procházky po našem milovaném městě, povídali jsme si a byla i legrace, není to zázrak? Za krutých komunistů, anebo ve Francii už bych mohl být důchodce, a mám ještě soběstačné rodiče.

Bavíme se s Rudou o společných přátelích, o démonovi Fidlerovi, o výtvarnících Hradce, ale zejména o Malíři Josefu Müllerovi, i když není již na tomto světě, tak světlo jeho osobnosti září a hřeje přímo u našeho stolu.

Ruda jako vždy přinesl desky se svými katalogy a fotkami jeho obrázků. Prolíná se volná malba s textilním uměním, jeho barvy a klauni, ale mne zajímají zejména jeho ženy.

Jsou to ty ženy, které vás chytnou za srdce vším, co je se ženou spojené, tudíž i nádherou jejich tělesnosti

Tahle je překrásná, říkám mu. Je to akt ženy, která hraje na příčnou flétnu v cudném podřepu, plně zaujata hudbou, my jí nasloucháme a přitom jsme strženi její ženskostí a neodolatelnou krásou. To jsou Rudovy ženy.

Je toho jen zlomeček, s čím jsem se zde podělil.

Jdeme pa nočním městem, nepatrně rozehřáti několika malými pivy, jsme šťastni, že můžeme být součástí toho zázraku. Vzpomínám, že jistě naprosto stejně vnímali tuhle krásu všichni naši menší i velcí předci. Nemohu je vyjmenovat  všechny tak třeba Staněk, Kryzánek, Paul, Kalabis, Berman, Strejček, Chalupa…

Ale je tu třetí neděle adventní. Setkávání s přáteli na zámku, ve městě, u stánků je nepatrně vřelejší, někdy naprosto zázračné, když jste je třeba roky, měsíce neviděli. Nemeškal, Hrouda, Hillová, anebo jen letmo zahlédnete svého parťáka, a třeba jen známého od vidění, čekáte, že potkáte známou malířku, ale ta nikde, zázraky nejsou na zakázku.

Nejcennější je svoboda v pohledu na svět. Můžeme si myslet, co chceme a navázat na to, co chceme. Můžeme věřit v obyčejný šutr, anebo v nadpozemské hodnoty, v jídlo či peníze, je to naše věc.

Nikdo však nemůže popřít českou tisíciletou křesťanskou tradici. Je vepsána do naší architektury, její duch je v knihách, v našich příbytcích, ale jistě vane i v kostelíku U Jakuba, v kostele Nanebevzetí Panny Marie v kostele Svaté Kateřiny, takže v našem městě žije duch křesťanských i konzumních Vánoc. S jistotou můžeme říct, že vane naším zázračným městem, nacházíme ho úplně všude. Otec Špiřík mluvil třetí adventní neděli o očekávání příchodu. Prý když něco očekáváme, tak nás to nepřekvapí, já bych řekl, že asi ano milí Hradečáci. Šťastné Vánoce!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Cempírek | neděle 11.12.2011 12:10 | karma článku: 12,04 | přečteno: 979x
  • Další články autora

Jaroslav Cempírek

Vzpomínka na anglického džentlmena Rudolfa Prokopa

Anglický džentlmen odešel Ohlédnutí za ředitelem Rudolfem Prokopem Myslím, že kolegové z jiných středních škol měli důvod nám Rudolfa Prokopa závidět. Tím hlavním důvodem bylo, že nás v totalitním režimu chránil silou své osobnosti.

4.12.2014 v 14:59 | Karma: 11,08 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Něžné vlny a divák naivka Proč tolik lidí chodí na tak špatný film

Byla sobota a já zahlédl na vývěsce kina Střelnice v J.Hradci název filmu Něžné vlny a poznámku, že jde o komedii. Kdyby to byla opravdu komedie, pomyslel jsem si, tak na to určitě jdu, ale po zkušenostech s několika posledními filmy, které jsem viděl, mezi nimi třeba Klauni, jsem byl velmi skeptický. Psáno pro Deník

19.1.2014 v 6:17 | Karma: 14,07 | Přečteno: 914x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Aleš Háma zářil v Mata Hari

Psáno pro Jindřichohradecký deník Muzikály mám rád a největší zážitky z tohoto druhu umění mám z Broadwaye v New Yorku, kde jsem zhlédl Lions King, který mne dostal v mnoha rovinách. Dalším velkým zážitkem pro mne bylo filmové zpracování Fantoma opery. Samozřejmě že jsem viděl pár dalších muzikálů, a protože se rád poddávám jakémukoliv druhu umění, tak nepatřím mezi ty, kdo považují muzikál za pokleslé umění, a tak o málokterém muzikálu mohu říct, že se mi nelíbil.

17.11.2013 v 20:53 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Současný český kapitalizmus nemá právo na existenci

Psáno pro Jindřichohradecký deník Možná že se někomu zdá titulek mého článku příliš provokativní, ale já jsem přesvědčen, že tomu tak není. Zabýváme-li se kořeny české demokracie, tak byly spojeny především s humanitou.

5.11.2013 v 6:20 | Karma: 15,97 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Moderátorský diktát v předvolební kampani

Přiznám se, že jsem se v poslední době předvolební kampani nijak zvlášť nevěnoval, ale i to málo, co jsem viděl, mne překvapilo neuvěřitelnou arogancí a manipulací moderátorů.

16.10.2013 v 15:44 | Karma: 17,27 | Přečteno: 757x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Jeden za šest, dva za deset. Překupníci ošidili na hokejovém MS už stovky lidí

13. května 2024

Premium Jeden za šestku, dva za desítku, říká u vstupu do metra Českomoravská v Praze u areny zhruba...

Nábor do ochranky pro olympiádu v Paříži selhává. Chybí osm tisíc lidí

13. května 2024

Premium Nedostatek bezpečnostních pracovníků na nadcházející letní olympiádě v Paříži vyvolává vážné obavy...

Ženské hlídky střeží ekvádorský amazonský prales. Chrání řeky i rodnou půdu

13. května 2024

Říkají si Yuturi Warmi a rozhodly se, že svůj domov, ekvádorský amazonský prales, budou chránit...

Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  23:04

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2113x
Středoškolský učitel, občan České republiky