Rambo a Hana Kovář Šmídová, aneb o jménech

Docela mě baví, když "nomen omen" stojí dočista na hlavě. Třeba když volají "Rambo!" na nezbedného psa, který se zdržel za rohem, vy čekáte obludu velikosti telete

a objeví se mopslík k zašlápnutí. Ten pes se tím asi moc nežere, hůř jsou na tom člověčí nositelé zdrobnělin, kteří onu roztomilost mají řádně zapsanou v průkazu totožnosti, přestože Petrušku a Věrunku dávno přerůstají o dobrý metrák živé váhy.

V dobách nadšeného budování socialismu v padesátých letech byla móda, nad kterou se dá jen povážlivě kroutit hlavou - dát vytoužené dceři jméno Pětiletka se z dnešního pohledu zdá jako jasné doporučení do péče hlavologů.

Ale možná by tehdy žasli nad kombinacemi, které dokázali vymyslet rodiče v dalších desetiletích - když se u Nováků objevily Brigitty, Patricie a Cornelie, které si nedejbože nakonec vzaly sousedovic Alfréda a přijaly společné jméno Vopršálek. Tedy pardon, tehdy ještě byl Vopršálek jen Alfréd a Brigitta byla poctivě počesku Vopršálková. A už je tu horká současnost a dcera staré Brigitty, mladá Brigittka si po úspěšném zdokonalování jazyka při práci au pair ve Švýcarsku bere jakéhosi horala Bergmanna. Čas je úžasná veličina, dovede srovnat nejrůznější úlety z minulosti - a Brigitta Bergmann přesně zapadne mezi alpské masivy.

Někdy si osud dělá legraci - bývalá kolegyně, rodilá Němka se na stáži v Praze zakoukala do švarného Čecha tak dlouze, až se za něj provdala. A než se naučila správně vyslovovat čí je, pěkně se chudinka nadřela. - no zkuste si to sami, i v mateřském jazyce to je makačka: Řehořková.

Když botanickou zahradu vede pan Větvička, v televizní předpovědi počasí rozhání oblaka Karla Mráčková a na dovolenou se vypravíte s cestovní kanceláří Zabloudil, je všechno tak nějak na svém místě.

Přechylování českých příjmení patří k naší mateřštině, ale nechápu, proč média pitvoří Meryl Streep na Streepovou a Angelu Merkel na Merkelovou.

Jsou případy, kdy jsou jména jako nástroj pomsty rodičů dětem - Věnceslava Drahokoupilová jméno do kolonek úředního formuláře nenapasuje a tiše závidí těm, jejichž představování zní jako psí štěk.

Leckomu se zdá jeho jedno křestní jméno moc obyč - a začne uvádět všechna podle křestního listu, nebo zakomponuje přezdívku a teprve Samson dovede udělat z Jardy pravého Lenka.

Bezkonkurenčně nejvíc dovede člověku zamávat ušima nejnovější trend vdaných paniček- Anna Čára Fuková a Hana Kovář Šmídová si zřejmě samy připadají světovější a okolí se aspoň zasměje.

 

S úctou Miloslava Aloisie Amálie, zkrátka Míla

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miloslava Cejpková | úterý 5.8.2008 7:10 | karma článku: 38,29 | přečteno: 5931x
  • Další články autora

Miloslava Cejpková

Chci dělat potomkům radost

13.5.2024 v 22:35 | Karma: 17,37

Miloslava Cejpková

Madeira slovem i fotem

25.9.2023 v 2:10 | Karma: 18,53