O dívčím smíchu a bezinkovém likéru

Není to zrovna včera, kdy k nám přišli na návštěvu manželovi rodiče. Bydleli jsme tehdy v začátcích společného života

X+Bez černý - u Hořic na Šumavě dozrávají bezinky

u mé maminky, která uměla vypěstovat a zpracovat kdeco, od rajčat po šípky.

Podle úsloví zkušených bylinkářek

„před heřmánkem smekni, před bezem klekni“ bylo třeba něco z čarodějných účinků této rostliny využít pro zdraví bližních.  Tak maminka vytvořila  bezinkovou šťávu a bezinkový likér, obojí zavřela do tmavých lahví, pečlivě zazátkovala a uložila ve sklepě.

A teď je třeba představit ještě velmi důležité postavy tohoto příběhu: s rodiči přišla samozřejmě i mladší sestra mého manžela, Jitka. Nebyla to pro ni žádná společenská nuda, protože u nás na ni čekala další Jitka – pro změnu  má mladší sestra.

Návštěva byla náležitě uctěna – kromě kávy a bábovky se podával i bezinkový likér, Jitkám bezinková šťáva.

Řeči se vedly, čas ubíhal a Jitky se v koutku chichotaly.

„Jen dopijte, hned vám doliju, ať jste zdraví!“ pobízela maminka, “dala jsem tam kávy a rumu trošku víc než je v receptu, to je výborný, že?“

Dospělí se při třetím kalíšku bezinkového nadělení už trošku cukali, zato naše Jitušky měly ruměnce na tvářích a rozvernost na rozdávání.

Nebylo divu – ten den se lahve nějak popletly, dospěláci dostali zdravou bezinkovou šťávu a naše dorostenky mlsaly neméně zdravý bezinkový likér.

Příhoda je stará přes třicet let a když dozrávají bezinky, vždycky ji někdo z rodiny rád připomene.

Tak  NA ZDRAVÍ  !  /a nespleťte to/

 

Bezinkový likér
Do hrnce dáme 1 litr vody a 2 litry opraných a okapaných plodů. Vaříme 20 minut, přecedíme a přidáme 1 kg cukru. Povaříme až se cukr rozpustí 7-10 minut, přimícháme 1 balíček vanilinového cukru a 2 dcl silné černé kávy. Vaříme ještě asi 5 minut a necháme vychladnout. Přilijeme 1/2 l rumu nebo vodky a likér stočíme do lahví, které uchováme v chladu a temnu.

Bezinková šťáva

Do hrnce dáme 1 litr vody a 2 litry opraných a okapaných plodů. Přidáme hřebíček a skořici, povaříme 20 minut. přecedíme a přidáme 1 kg cukru. Vaříme až se cukr rozpustí 7-10 minut, přimícháme 1 balíček vanilinového cukru, vaříme ještě asi 5 minut a necháme vychladnout. Stočíme do lahví, které uchováme v chladu a temnu.

 

napsáno pro časopis Burda

 

Autor: Miloslava Cejpková | pondělí 29.8.2011 7:17 | karma článku: 15,87 | přečteno: 1648x
  • Další články autora

Miloslava Cejpková

Chci dělat potomkům radost

13.5.2024 v 22:35 | Karma: 19,34

Miloslava Cejpková

Madeira slovem i fotem

25.9.2023 v 2:10 | Karma: 18,53