Měli jste fajn babičku?

Já vlastně ne - žila na Moravě, na úrodné Hané, odkud se můj prarod odsunul o jižních Čech. Ta cesta byla klikatá a složitá, stejně jako byly složité roky , kdy tohle všechno probíhalo. 

Moji rodičové se sice znali už jako mladí - jejich rodiště byla asi 3 km od sebe, ale v dobách, kdy se taková  ta seznámení "nafurt" domlouvala, asi nikoho nenapadlo, že si ctižádostivý František vezme hodnou Marušku z vedlejší vsi. 

Františkovi prorokovali všichni, že bude starostou, nebo učitelem /v tehdejší hierarchii vážené osoby/

Ale abych to vzala zkrátka k té babičce: František skvěle vystudoval, nechal se zblbnout krásnou babou, která cítila úspěšného chlapa a po pár letech a pár dětech se rozvedl. Už se ta krása  nedala dál vydýchat.

Už čekáte tu fajn babičku?

Příbuzní jsou užiteční tvorové: František je sám a Maruška je zatím taky sama,  - zařídlili...svatba byla s veeelikou kyticí  - no a pak jsem se narodila já...

Moje babička /maminčina matka- nebyla zrovna nadšená, že si její dcera vzala rozvedeného muže s dvěma dětmi. /pozn: v té době byla celkem neslýchaná věc, že by byly děti svěřeny  otci/.

Sama zažila leccos, co by slabá povaha nedala -první manžel zemřel na následky války, zůstala sama s dvěma malými dětmi... k tomu hospodářství...

Babička žila  v krajině pro mně veeelice vzdálené jelo se tam vlakem / z Budějc  do Kroměříže/-, který děsně kouřil a nesmělo se vyklánět z okna, aby mi jiskra nevletěla do oka.

U babičky jsem bývala se svou  sestřenicí, o tři roky mladší / mně bylo tak 8/, měly jsme se rády a hašteřily jsme se o blbosti, jak je to v tomhle věku zvykem. Co jsme prováděly je na delší rozprávění-někdy příště.Dneska jasně chápu, jak jsme babičce zvyšovaly tlak, když na nás křičela "ticho, pakáže"

Pro babičku jsem byla ta navíc, s kterou se to muselo vydržet těch pár letních týdnů - nebyla na mě zvyklá, povřísla jsem neuměla vázat, požehnat jsem se neuměla...

Proto se snažím babičkovat jak nejlíp umím, aby  vzpomínky mých vnoučat byly krásné...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miloslava Cejpková | čtvrtek 15.6.2023 23:31 | karma článku: 18,01 | přečteno: 426x
  • Další články autora

Miloslava Cejpková

Chci dělat potomkům radost

13.5.2024 v 22:35 | Karma: 17,32

Miloslava Cejpková

Madeira slovem i fotem

25.9.2023 v 2:10 | Karma: 18,53