Kréta - prodloužení léta

Letošní léto u nás bylo opravdu pozoruhodné a trhalo rekordy jak v maximu teplot, tak v minimu srážek. Vichřice Fabienne přifoukla s prvními podzimními dny studenou realitu a to je pravý čas vyrazit - třeba na Krétu.

My, dvě turistky, jsme to vzhledem k povinnostem absolvovaly už minulý týden, takže časování ještě zbytečně brzy, ale aspoň inspirace pro ostatní vodomily:

Krétu jsme zvolily jako ideální cíl - nejjižnější řecký ostrov s nejznámější památkou, Knóssem. Nákup na poslední chvíli, není třeba akci uspěchat. Hotelů je dost, cena na dně, v letadle bylo dokonce ještě pár míst. Počítaly jsme s tím, že v případě obsazenosti letadla do Heraklionu, vesele poletíme třeba na Karpathos.

Po 2,5 hod. letu - podle nejnovější módy bez občerstvení :-), jsme se ocitly v kolébce evropské kultury. Za další půlhodinu už jsme byly v Hersonissos před naším obydlím.

Vybraly jsme záměrně naprosto jednoduchý hotel se snídaní, v centru, 200 metrů od pláže. Hotel mile překvapil - měl klasický řecký styl, báječný ochotný personál, bezvadně udržovanou čistotu. Ale taky pidimální sprchový kout, v kterém by urostlý ramenáč měl problémy.

Od snídaní jsme nečekaly žádný zázrak, takže feta, voňavá rajčata, papriky a meloun byly až nečekaným zpestřením tradiční kontinentální nabídky.

Zato večeře jsme si užívaly - pokaždé v jiné taverně na břehu moře, záliv jak na dlani.

Hersonissos

Těžko říct, co bylo nejlepší - souvlaki, musaka, gyros... když už jsme nevěděly samým rozmarem co vybrat, vyhrálo "meze" - 8 až 10 talířů s různými místními pokrmy. 

meze

Asi jen dámy, dlouhodobě vyvařující početné rodině, ocení tu krásu, kdy vám někdo všechno naservíruje. Žádné nákupy předtím, žádné nádobí potom.

Vzhledem k zálibě v nádherně průzračné vodě jsme cesty po ostrově zredukovaly.

Není třeba objednávat zájezd přes cestovku - linkové autobusy jezdí každou půlhodinu a za 3eur jste v Heraklionu. Prohlídka pevnosti, která sloužila hlavně při obraně proti Osmanům, stojí rozhodně za návštěvu.

Heraklion pevnost

Pověstmi opředený Knóssos se samozřejmě nesmí vynechat. Trochu jsme se bály, že tam zabloudíme, Ariadninu nit jsme neměly. Obavy byly zbytečné - od vstupu /15eur/ do areálu bývalého královského paláce vás unáší dav a když se lidi rozptýlí, nic nehrozí, jen může člověk pustit fantazii na špacír a představovat si, jak to 3 tisíce let před naším letopočtem vypadalo. Úctyhodná rozloha stavby /cca 150x150 m/ působila tehdy jako labyrint.

Knóssos

Obdivuhodná Mínójská civilizace, která byla předchůdcem starověké kultury v Řecku.

Po hlavní sezóně je ideální čas se tímhle směrem vypravit - třeba v Egejském moři je ostrovů habaděj. Tak ještě se sklenkou retsiny - nashledanou, bylo to krásné...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miloslava Cejpková | úterý 25.9.2018 6:16 | karma článku: 18,25 | přečteno: 482x
  • Další články autora

Miloslava Cejpková

Chci dělat potomkům radost

13.5.2024 v 22:35 | Karma: 17,60

Miloslava Cejpková

Madeira slovem i fotem

25.9.2023 v 2:10 | Karma: 18,53