Kdo nejvíc křičí, od toho to fičí

Na předražených zbrojních zakázkách přišla tato země o velké peníze. Vybírám jen namátkou – stíhačky Gripen, obrněné transportéry Pandur, terénní nákladní automobily Tatra, obrněné vozy Dingo, obrněná vozidla Iveco a transportní letadla CASA. Většina těchto nákupů proběhla bez výběrového řízení a ve všech případech existuje podezření z korupce. A dnes nemá armáda dost peněz ani na výstroj vojáků...

Vlastě Parkanové hrozí obvinění z trestných činů porušování povinností při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele. V odpovědi na otázku, zda měla jako ministryně obrany povinnost před nákupem letadel CASA zadat vypracování znaleckého posudku o přiměřenosti jejich ceny se názory právních expertů různí. S konečnou platností tedy může rozhodnout pouze soud.

To, že byl nákup letadel CASA problematický, konstatovala i Evropská komise, která sice nevyšetřovala podezření z korupce nebo nepřiměřené ceny, ale to, že nebylo vypsáno výběrové řízení. Hrozbě žaloby u Soudního dvora EU jsme se vyhnuli jen díky tomu, že ČR slíbila, že napříště bude používat výjimku z povinnosti vypisovat výběrová řízení na armádní veřejné zakázky podle unijních pravidel, tedy bez obchodní soutěže jen v případech, kdy je to nutné z hlediska ochrany bezpečnostních zájmů země, což nákup transportních letadel evidentně nebyl. Vida, k čemu nám je Unie také dobrá, může nás donutit k nastavení vyšších standardů, když toho nejsme schopni sami.

Říká se, kdo nejvíc křičí, od toho to fičí. Je opravdu jenom náhodou, že je to bývalý náměstek na ministerstvu obrany, přítel zbrojaře Hávy a člověk, který na svém ministerstvu zaměstnal podezřelého korupčníka Bartáka? Kauza letadel CASA znovu upozorňuje na rozsáhlou klientelistickou síť kolem ministerstva obrany a je v zájmu TOP09, aby to bylo vyšetřeno. V opačném případě v tom totiž jedou všichni, včetně slušných Starostů, kteří s tím nemají nic společného.

Česká republika připomíná automobil s dírou v nádrži. Dolívat další benzín nestačí, především musíme automobil opravit. Jinak se totiž budou další vybrané peníze zase jen „ztrácet“ a ochota občanů platit daně bude čím dál tím menší. Z tohoto hlediska může přinést pokus o rozpletení chobotnice na ministerstvu obrany jen pozitivní ekonomické přínosy.

Článek vyšel jako příspěvek do Macháčkovy výměny na IHNED.CZ - http://dialog.ihned.cz/machacek/c1-56245980-muze-mit-pripad-vlasty-parkanove-ekonomicke-dopady

Autor: Jiří Čáslavka | pátek 13.7.2012 11:15 | karma článku: 19,22 | přečteno: 1229x