Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je třeba upustit páru společenské nespokojenosti

Pokud by vládě opravdu šlo o udržitelné veřejné finance v dlouhém období, tak mohla s opozicí vyměnit předčasné volby za shodu nad "dluhovou brzdou", tedy něčím co by příštím vládám komplikovalo nezodpovědnost při řízení státních financí.

Jak dokazují různé studie, např. i tato, naše veřejné finance se zdají být relativně bezproblémové v krátkém období, v delším horizontu máme ale i kvůli předpokládanému stárnutí populace vážný problém, protože predikce Ministerstva financí ukazují, že dluh veřejných financí by v roce 2050 mohl dosáhnout až 160% HDP.

Pomiňme teď fakt, že makroekonomické výhledy Ministerstva financí nejsou v poslední době moc přesné a také to, že prognózovat vývoj ekonomiky na tak dlouhou dobu, je něco jako předpovídat počasí. I když dnes samozřejmě nikdo nedokáže spolehlivě prognózovat turbulence příštích desetiletí, je jasné, že doba je nejistá a že pokračování v politice schodkových rozpočtů znamená zadlužování budoucích generací.

Vládu dnes kritizuje kde kdo - a právem. Vládnutí „s něčím tak odporným a slizkým jako jsou VV“ totiž nedokážou ospravedlnit žádné reformy. A když už nějaké plány vzniknou, tak často nejsou podepřeny seriozní analýzou a jsou hned zase odvolávány, zpochybňovány či jinak problematizovány (důchody, školné, rušení ministerstev, apod.). Velkým problémem této země je, že se zde po každých volbách začíná vždy znovu a že neexistuje ani elementární shoda nad tím, kam dlouhodobě směřujeme.

Z makroekonomického hlediska není Stabilizačním a rozpočtovým opatřením na období 2012-2014 moc co vytknout. Samozřejmě dílčích výhrad mám dost: měly by se lépe vybírat daně, nedělat daňové soumary ze zaměstnanců a černé pasažéry z OSVČ, je zde i prostor pro mírné zvýšení korporátních daní bez toho, aby nám podnikatelé utíkali do zahraničí, snížená sazba DPH patří již dnes k nejvyšším v Evropě. Šetřit na těch, co se nemohou bránit, mi také nepřijde moc hrdinské a mělo by se už konečně vážně něco dělat se SYSTÉMOVOU KORUPCÍ, atd. Celkově ale oceňuji, že vláda hledá zdroje na straně příjmů i výdajů, např. znovuzavedení progresivní daně vyžaduje od pravicové vlády nepochybně politickou odvahu.

Naše fiskální multiplikátory patří mezi zeměmi OECD k nejnižším, takže vliv na hospodářský růst nebude nijak dramatický, těch několik desetin minus za udržitelnější veřejné finance stojí, protože kdo ví, co bude po příštích volbách. Navíc vláda přišla již s „prorůstovým balíčkem“ (efektivnější čerpání fondů EU, snížení administrativní zátěže pro podnikání, podpora exportu, podpora inovací, mobilizace státních aktiv).

Kdo ví, co bude po příštích volbách? Krize politiky se prohlubuje a odpor proti vládě bude patrně čím dál větší. V této souvislosti by patrně nebyly předčasné volby špatným řešením, protože by mohly upustit páru pod pokličkou hrnce se společenskou nespokojeností. Čím pozdější termín voleb, tím bude nejspíš horší výsledek TOP09 a ODS a asi také diskontinuita s reformami po příštích volbách.

Pokud by vládě opravdu šlo o udržitelné veřejné finance v dlouhém období, tak mohla využít slovenský příklad a spojit dohodu nad předčasnými volbami s něčím důležitým v zájmu země. O našem evropském směřování dohoda s ODS asi možná není, ale vláda by mohla s demokratickou opozicí vyměnit předčasné volby za shodu nad „dluhovou brzdou“, tedy něčím co by příštím vládám komplikovalo nezodpovědnost při řízení státních financí a zahájit skutečně seriozní debatu nad důchodovou reformou, která by měla šanci vydržet několik desetiletí. Jak dokazuje proměna Roberta Fica, i populisté se pod tíhou odpovědnosti mění v odpovědné politiky.

Článek vyšel jako příspěvek do Macháčkovy výměny na IHNED.CZ - http://dialog.ihned.cz/machacek/c1-55394980-neskrta-vlada-v-investicich-prilis-tvrde-a-nepodvazuje-tim-hospodarsky-rust

Autor: Jiří Čáslavka | pátek 18.5.2012 8:48 | karma článku: 10,76 | přečteno: 1024x
  • Další články autora

Jiří Čáslavka

Německem se lze inspirovat

Velkou perspektivu pro německý průmysl i podporu zaměstnanosti má sektor obnovitelných zdrojů, který je druhým největším průmyslovým odvětvím po automobilovém průmyslu.

11.9.2013 v 15:50 | Karma: 7,13 | Přečteno: 314x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Čáslavka

ČNB toho mnoho dělat nemůže

Jak podpořit pozitivní očekávání a chuť nakupovat v zemi, kde více než dvě třetiny domácností obtížně vystačí se svými příjmy (dle aktuálního průzkumu CVVM), kde nevíme, jaké budou za dva měsíce sazby DPH, daně z příjmu, výdajové paušály u živnostníků, zda bude spuštěna důchodová reforma, kolik nás bude stát rozkrádání evropských fondů (mohl bych pokračovat) a ministr financí stále fundamentálně trvá na tom, že nepředloží rozpočet s deficitem vyšším než tři procenta HDP – což bude patrně vyžadovat seškrtání výdajů o další desítky miliard?

5.11.2012 v 11:04 | Karma: 10,92 | Přečteno: 714x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Čáslavka

Komunisté by měli vést kraj. Pro výstrahu

Malé účasti v krajských volbách se nedivím. Stávající krajský establishment zklamal, alternativa těžších politických vah na centrální úrovni však selhala také, takže voliči pravice k volbám raději vůbec nešli. Část z nich se vrátila zpět k lidovcům, jiní házeli do uren neplatné protestní hlasy. A všichni společně přemýšleli, k čemu nám ty kraje vlastně jsou.

16.10.2012 v 10:01 | Karma: 11,07 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Jiří Čáslavka

Klausovo veto je příležitostí klást si podstatné otázky

Nestává se to často, ale tentokrát musím souhlasit s prezidentem Klausem, i když vím, že se tady hraje úplně jiná hra a o důchody nejde. Dokladem tohoto faktu je například to, že prezident vetoval jen novelu, která zavedení takzvaného druhého pilíře technicky dokončuje a zákony nastavující základní parametry důchodové reformy ponechal dříve bez povšimnutí.

10.10.2012 v 7:17 | Karma: 14,00 | Přečteno: 778x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Čáslavka

Vyrovnaný rozpočet sám o sobě jako cíl nestačí

Lidé potřebují cítit nějakou pozitivní vizi a tu jim tupé škrty a plošné zvyšování daní nedokážou nabídnout.

2.10.2012 v 6:44 | Karma: 9,49 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  13:30

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O jeho smrti...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 24 lidí

1. května 2024  9:09,  aktualizováno  12:45

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 956x
Etnolog a ekonom, nyní pracuji jako analytik Pražského ústavu pro globální politiku - Glopolis, kde se zabývám výzkumem a ovlivňováním ekonomických, finančních a rozvojových politik.

Současně jsem předsedou hospodářské sekce Strany zelených, ve SZ se věnuji též zahraniční politice.

Seznam rubrik