Policejní zásah za korunu, nebo ani to ne?

Na šest milionů korun prý přišel stát jeden ze zásahů policie v rozjitřené severočeské Krupce. Pokud chce být novinář opravdu soucítící a „náš“ , použije ještě obratu „zaplatili daňoví poplatníci“, tedy my všichni. Co ale ta obratně kulatá částka vlastně znamená? A má být konec konců vůbec tak pěkně kulatá?

Předpokládám, že ta částka za policejní zásah se převážně skládá ze mzdových nákladů povolaných policistů a nákladů na pohonné hmoty. Byli tam ale všichni povolaní policisté v rámci svého úvazku, nebo navíc, na přesčas? Nevíme. Dělali by ti policisté v případě klidu jinou práci v rámci svého zaměstnání nebo měli volno? O tom se nehovoří. Projezdili by ten benzín někde jinde, třeba i smysluplněji? Těžko říct. Novinová zpráva se nám jenom snaží tím milionovým direktem ještě více zdvihnout emoce. Stalo se to a to, čtenáři, a stálo tě to tolik a tolik. Jakoby v jiné dny, kdy nepokoje nepropukají, seděli ti policisté někde vypnutí, zadarmo, a čekali na své použití. To jistě není pravda.

A kdyby šel člověk do směšných důsledků, musel by se pozastavit nad tím, jak to zvládli ostatní zúčastněné skupiny - rasisté, anarchisté, romové. Taky přece museli zvládnout jistou organizační proceduru, logistiku, vyzbrojení, ideologii - jinak by ke střetu na daném místě nemohlo snad ani dojít. Taky je to stálo po šesti milionech? Dovolím si pochybovat. Spíše si dovedu představit existenci jakéhosi univerzálního výpočtu (náklady na člověkohodinu x počet policistů x počet hodin zásahu), který se potom předhodí novinářům a ejhle, přečti si poplatníku, kolik tě to stálo.

Nechci v žádném případě hanět práci policistů, sám bych to dělat nechtěl. Spíš mi jde o tu nezměrnou touhu novinářů své články vyšperkovávat údaji, které se nenamáhají dále vysvětlit  a rozklíčovat. Můžete přece jedním dechem říct, že ten zásah nás stál šest milionů, nebo také, že každého práceschopného občana stál zhruba jednu korunu. Je to prakticky totéž, akorát to nemusí být úplná pravda. A to je ten problém.

Autor: Pavel Časar | úterý 28.4.2009 13:57 | karma článku: 18,72 | přečteno: 994x
  • Další články autora

Pavel Časar

Čtyři dny v lese S - Smíření

5.3.2015 v 15:28 | Karma: 5,98

Pavel Časar

Čtyři dny v lese S - Rozhledna

20.2.2015 v 13:49 | Karma: 7,95

Pavel Časar

Čtyři dny v lese S - Sami

11.2.2015 v 17:19 | Karma: 6,14

Pavel Časar

Čtyři dny v lese S - Co zbylo

4.2.2015 v 13:08 | Karma: 5,12

Pavel Časar

Čtyři dny ve městě L - Bonus

11.1.2015 v 11:26 | Karma: 6,01