Policejní demonstrace. Není to protimluv?

Nespokojení policisté svolávají na začátek září demonstraci. Když ani jejich vlastní odbory s tímto krokem nesouhlasili, hbitě si založili organizaci jinou, která je v tomto podpoří. Kolik se jich nakonec v Praze sejde ukáže čas, ale už teď bychom se měli zamyslet, jak je to se vztahem pojmů policista – demonstrace – stávka.

Má policista právo na odbory, demonstrace, stávky? Je tedy ve stejné situaci jako každý jiný zaměstnanec této země? Já myslím, že rozhodně ne. Policie je přece, podobně jako armáda, ozbrojenou silou státu, který má tyto síly  k zajištění pořádku a dodržování zákonů a vlastní existence, nebo ne? Takže ten, kdo pracuje pro policii, pracuje především pro zájem státu. Není to přece klasické zaměstnání, ale služba. Vojáci slouží vlasti a žádné odbory nepotřebují. Jsou to profesionálové a pokud jim podmínky služby nevyhovují, mohou po ukončení smlouvy odejít. Proč by to u jiné ozbrojené složky – policie - mělo být jinak?  Mimochodem, kdo bude na takovou demonstraci policistů dohlížet? Sami policisté? Nebo jejich městští kolegové??

            Mnozí policisté zvolili jako řešení právě odchod a často se mluví o jejich úbytku. Hovoří se o tisících, kteří v poslední době „houfně“ opustili řady policie. Zvláštní je, že tyto tisíce nijak neovlivnily registry úřadů práce, že? Valná většina z nich totiž neodešla z jakéhosi přesvědčení, ale především proto, že jim vznikl odslouženými lety nárok na tak oblíbené „výslužné“. A nejčastěji neodchází „na dlažbu“, ale do dlouho předem domluvených pozic, kde mzda už nehraje tak fatální roli, protože celkový příjem bývalého policisty je příjemně dorovnán oním výslužným.

            Takové policisty ale na demonstraci asi nepotkáte. Tam budou především ti, kteří by svým „demonstrativním“ odchodem nic nezískali. Nemají holt ještě odslouženo, tak se snaží polepšit si jinak.

Autor: Pavel Časar | neděle 15.7.2007 12:28 | karma článku: 17,30 | přečteno: 1447x
  • Další články autora

Pavel Časar

Čtyři dny v lese S - Smíření

5.3.2015 v 15:28 | Karma: 5,98

Pavel Časar

Čtyři dny v lese S - Rozhledna

20.2.2015 v 13:49 | Karma: 7,95

Pavel Časar

Čtyři dny v lese S - Sami

11.2.2015 v 17:19 | Karma: 6,14

Pavel Časar

Čtyři dny v lese S - Co zbylo

4.2.2015 v 13:08 | Karma: 5,12

Pavel Časar

Čtyři dny ve městě L - Bonus

11.1.2015 v 11:26 | Karma: 6,01