Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kriminálka Šanghaj versus Barack Obama

V hlavních šanghajských anglicky psaných novinách se každý den dočtete o nejrůznějších kriminálních činech v takovém detailu, že by se za to nemusel stydět ani sám Sherlock Holmes, jehož příběh ale navíc nevypráví jakýsi skotský pisálek, nýbrž přímo dramatik z největších, který se narodil o pěkných pár set kilometrů jižněji a pěkných pár set let dříve. Jaké jsou ale čínské noviny obecně? Pobaví. A většinou nic neřeknou...

Dan Capek

 

Ale nepředbíhejme, nejdřív ke zmíněné kriminální rubrice. Onehdá jsem se kupříkladu dočetl o nešťastném případu homosexuála, kterého vydíral jeho milenec. A byl za to po zásluze příkladně zadržen policií. Tedy, tolik by o tom napsala MF Dnes, ne tak Shanghai Daily! V těchto novinách se totiž ve sloupku přes celou výšku stránky dozvíte i ty nejbarvitější podrobnosti: kdy se milenci poprvé potkali na internetovém chatu, jak se seznámili v Šanghaji, když tam jeden z nich jel na služební cestu, proč pan Xu musel panu Li koupit kolínskou a boty, nikoliv však už nový mobil, nicméně však že již následující den pan Xu přeci jen panu Li dal mobil svůj, ale požádal ho, ať smaže všechna čísla i zprávy. A samozřejmě, že tak pan Li neučinil a naopak začal na všechny známé pana Xu rozesílat lživé zprávy o tom, že má pan Xu AIDS. Tedy hned poté, co mu nebohý odmítl půjčit 50.000 Yuanů (asi 150.000 Kč). A tak dále a tak dále. A dále. A dále. A dále. A ....

Jinde ve stejných novinách se dočteme, že jiný pachatel "který v Pekingu okradl a nožem poranil dva cizí turisty, byl lapen v prosperujícím městě Kanton", samozřejmě v podobně prosperující omáčce, která se rozlije na celou čtvrtstranu. Nebo že muž zemřel poté co sebevražedným skokem zdemoloval ambulanci, která byla přivolána na pomoc jeho ženě, se kterou se krátce předtím pohádal. To jsou zprávy, to jsou osudy, to je investigativní žurnalistika! Ať se Sabina Slonková stydí za strohost a nezáživnost svých textů a chce-li se něco přiučit, ať si předplatí Shanghai Daily! Co na tom, že zrovna včera vyhrál americké prezidentské volby první černoch, my máme v Šanghaji taky zajímavé události! Tento poslední výkřik už je ale trochu bloggerská licence, Obama na první stránce samozřejmě byl. A pak ještě na jedné, koneckonců co by chtěl, noviny mají jen 60 stran a kriminalita i ekonomika bují. A taky těch 60 stran stojí v přepočtu 5 korun, tak si to zkuste - sledovat zahraniční zdroje, psát analýzy, přemýšlet!

I když poslední dvě činnosti by se pravděpodobně daly obejít pomocí jiné čínské dovednosti, o které napíšu víc někdy příště: schopností zkopírovat úplně všechno. Dneska jsem kupříkladu jako dárek pro sousedy, kterým se právě narodil tučný přírůstek, v obchodě s DVD vybral kolekci disků se všemi večerníčky Krtečka, který ke kalhotkám přišel, a to v čínském obalu, s japonskými titulky a s českým seznamem dílů (který byl ale samozřejmě plný překlepů - na nedostižnou čínskou schopnost kreativně nakládat s cizími jazyky už si také brousím bloggerský brk). Nedíval jsem se na stránky českého vlastníka práv, ale předpokládám, že tuto verzi pro šanghajský trh nepřipravil. Tak proč stejným způsobem nepostupovat při interpretaci zahraničních komentářů, šetří to přeci čas, peníze i mozek. Odpověď nemám, možná by hrozilo zavlečení nevhodných myšlenek, možná by se ohrozila zaměstnanost a možná i samotná existence zmíněných novin. Dokážu si docela dobře představit, že veškerý čínský anglicky psaný tisk může přežívat jenom proto, že popisuje, jak pan sexuchtivý pan Xu ostrouhal a ještě o mobil přišel, protože kdyby se pustil jenom o kousek dál, možná by se mohlo stát, že dojde ke spěšnému přehodnocení jeho rentability. Dost na tom, že se odváží psát o homosexuálech.

Samostatnou kapitolou je pak čínská reklama. To, že ji většinou nepochopíte, protože se na rozdíl od své evropské sestřičky ještě nenaučila šetřit textem a vyprávět pomocí obrázků, je asi v pořádku. Není nakonec určena Evropanům. Pro ty je v Shanghai Daily rezervována dvoustrana s tématem zdravotních masáží. Čert ví proč, co myslí inzerenti tím, že masérky splní všechna přání a že součástí je i "show zdarma" - nezasvěcený by už už přicházel na hříšné myšlénky, my zasvěcení ale víme, že prostituce je v Číně zakázaná, takže se snad těžko bude inzerovat v novinách. A nebo že by to bylo stejné jako s nejluxusnější šanghajskou ulicí, kde vás hned před obchodem s rolexkami a Louisovými kabelkami odchytí zkušení náhončí, kteří reprezentují obchody s obdobným zbožím za poněkud ekonomičtější ceny? Třeba sto- až tisíckrát ekonomičtější, aby bylo jasno. Do těchto za falešné regály s nejrůznější veteší maskovaných obchodů, které jsou vzdušnou čarou od svých originálních bratříčků vzdáleny opravdu jen pár metrů, doslova proudí davy turistů i Číňanů, takže by si onen nezasvěcenec mohl myslet, že by je mohla snadno odhalit a zneškodnit i policie? Možná, že tu určitá paralela bude.

Na druhou stranu, pravidelnému čtenáři tohoto blogu je už určitě jasné (a pro ostatní to radši píšu), že stejně jako většina mých kolegů i já zcela oportunisticky používám jenom ty informace, které se mi právě hodí, takže vězte, že to s čínskými novinami zase až tak strašné není. A taky vězte, že pokud se chcete dozvědět něco o světovém dění, je lepší zabrousit třeba na stránky CNN a modlit se, aby tam zas nějaký neomalený pisálek nenapsal něco, co by mohlo rozzlobit někoho z armády čínských kyber-cenzorů. To by se totiž mohlo stát, že stránky se nějakým řízením osudu na pár dnů stanou nedostupnými.

Mezi cizinci se tomu v Číně říká "The Great Chinese Firewall".

 

Autor: Daniel Čapek | pondělí 24.11.2008 3:00 | karma článku: 16,83 | přečteno: 1454x
  • Další články autora

Daniel Čapek

A ještě musíte sem: čínské cestování, díl 2

V prvním díle o cestování po Číně jsem milé čtenáře kromě praktických informací seznámil s čínskými destinacemi typu Praha - Český Krumlov - Kutná hora. Pochopitelně se ale teď ptáte - a kde jsou nějaké ty pomyslné čínské prameny Vltavy, Řípy, moravské vinice a tak dále a tak dále. Nebojte se, za pár minut o nich budete vědět všechno.

4.8.2011 v 7:32 | Karma: 11,90 | Přečteno: 1646x | Diskuse| Cestování

Daniel Čapek

Čínské ztráty a nálezy: cestování, díl 1

V Číně jsem strávil něco přes tři roky. Původní elán psát o svých zážitcích na tento blog každý týden, později každý měsíc a následně aspoň párkrát do roka se už úplně vytratil - jednak proto, že jsem měl čím dál tím méně času, ale i proto, že to, co v první chvíli byly neuvěřitelně exotické dojmy, se postupně stalo rutinou a přestalo překvapovat, lákat a vybízet ke sdílení. Ale teď, kdy se moje čínské dobrodružství chýlí ke konci, rozhodl jsem se vybičovat se k nadlidskému výkonu a stvořit (doufám že) triptych čínských "ztrát a nálezů". Dnes se v první polovině tématu cestování pokusím potenciálním turistům přiblížit, co a proč v Číně stojí za to vidět a zažít, příště mám v plánu napsat pár pozorování pro ty, kteří by tu chtěli pracovat nebo dělat byznys, a nakonec (kdyby snad poté hrozilo vyhoštění...;) o tom, jak vnímám čínskou politiku tak jaksi zevnitř ale přesto zvenku. A pokud budu mít opravdu našlápnuto, možná zvládnu i bonus ve formě třetího pokračování populární "číngličtiny" (poslední lekce viz capek.blog.idnes.cz/c/114402/Cinglictina-lekce-2-vanocni-edice.html )

25.7.2011 v 6:30 | Karma: 16,41 | Přečteno: 1891x | Diskuse| Cestování

Daniel Čapek

Zhongguo da, Čína je velká. A tak trochu v pasti

Včera jsem si v Shanghai Daily přečetl, že záplavy v jižní Číně si vyžádaly 158 obětí na životech. Dneska zas, že za loňský rok bylo asi 2500 obětí důlních neštěstí. Hrůza. V Číně je ale 48 měst s populací nad 2 miliony obyvatel a čínský “ČEZ” má 1,5 milionu lidí a spolu s dalšími třemi největšími zaměstnavateli, kteří mají v průměru už jenom po milionu, zaměstnávají tolik lidí jako celá ČR. Čína je prostě velká. Nezapomínáme na to někdy, když ji soudíme?

18.7.2010 v 18:08 | Karma: 18,42 | Přečteno: 1417x | Diskuse| Cestování

Daniel Čapek

Číngličtina, lekce 2: vánoční edice

Z reakcí na předchozí lekci číngličtiny lze usuzovat, že pověstý český smysl pro humor nezastaví ani česko-čínsko-anglická jazyková bariéra. A protože se blíží čas Vánoc, kdy bychom se měli umět trochu víc smát, ale hlavně proto, že v Šanghaji ustanovili komisi pro odstranění veškerých čínglických nápisů ještě před začátkem Expa, je nejvyšší čas vrhnout se na druhou lekci, než bude pozdě!

17.12.2009 v 8:53 | Karma: 26,85 | Přečteno: 2532x | Diskuse| Cestování

Daniel Čapek

Sedm krků, jedna kapsa

Pokud by se čínská politika jednoho dítěte vzala doslova, pak by za jednatřicet generací na světě zůstal právě jeden Číňan. Pravda, na to bychom si museli počkat ještě asi 700 let, fundamentální změny ve společnosti a rodině jsou ale cítit už dnes, 30 let po zavedení této politiky, a to je prozatím Číňanů stále kolem 1,3 miliardy.

19.11.2009 v 16:02 | Karma: 17,81 | Přečteno: 1693x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  19:09

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno 

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1958x
Dan Čapek je Čech aktuálně žijící v Šanghaji v Číně. Do jeho spokojeného a pohodlného života v Praze jednoho dne přišla příležitost poznat Zemi středu, a tak si řekl, že toho pohodlí bylo dost a že je na čase zkusit něco nového.

Seznam rubrik