Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

A ještě musíte sem: čínské cestování, díl 2

V prvním díle o cestování po Číně jsem milé čtenáře kromě praktických informací seznámil s čínskými destinacemi typu Praha - Český Krumlov - Kutná hora. Pochopitelně se ale teď ptáte - a kde jsou nějaké ty pomyslné čínské prameny Vltavy, Řípy, moravské vinice a tak dále a tak dále. Nebojte se, za pár minut o nich budete vědět všechno.

1. Máte čas i peníze?

Neposílejte je mně, ale jeďte se podívat ještě sem - do míst, které si Čína tak jaksi přivlastnila - a často docela nedávno.

Tibet je úchvatný, ale po pravdě je zařizování cesty tak trochu pruda. Protože se jedná o jednu ze třech hlavních relativně nedávno anektovaných oblastí, ale hlavně proto, že nížinám uvyklým etnickým Číňanům (Hanům) se tam špatně dýchá, ještě ji nestačili zaplavit a překonvertovat do ruda. Takže se připravte, že hotely i výlety budou dopředu odsouhlaseny, všude pojedete pěkně s průvodcem, který bude žít v permanentním strachu, že budete chtít změnit program a on přijde o licenci nebo o něco cennějšího. Toto všechno je ale vyváženo neuvěřitelnými scenériemi, milými lidmi, čistým vzduchem a božským klidem.

 

Pokud nemáte chuť vyřizovat si povolenky, cestovat s průvodcem a platit schválně našponované letenky, máte výbornou alternativu v podobě v jižním himalájském podhůří umístěného Lijiangu. Dostanete se tam letadlem za 45 minut z Kunmingu, ale pokud máte čas, vezměte autobus a projeďte celé údolí - města Dali a Shangrila (ano, Číňani skutečně přejmenovali toto město, aby zvýšili jeho návštěvnost) vás rozhodně nezklamou a dostane se vám takového tibetského předkrmu.

Dobrým rozptýlením v zimě je mrazivý Harbin (foto nahoře). Bývá tam i -35 stup- ňů, mají tam boršč, ruské okurky, bílé tygry a nejúžasnější festival sněhových a ledových skulptur. Placatku s sebou. Pokud je vám zima už jen při tom pomyšlení, zajeďte radši v srpnu na festival pivní - přímo do kolébky čínského pivařství v přímořském Qingdau, abyste se nemuseli vláčet se džbánkem,natočí vám tam pivo rovnou do igeliťáku.

Kdyby se vám zastesklo po zelených pláních, nejezděte do Vnitřního Mongolska - takzvaný grassland je ve skutečnosti po většinu roku polopoušť. Teď už to ale víte, takže nebudete zklamáni a můžete se vesele vydat seznámit se se zbytkem Mongolů (už je jich jen 20% celkového obyvatelstva), mrknout, kde že to bydlel Čingischán, kterému svého času patřila prakticky celá Asie, popít něco jačí pálenky, dát si nějakou tu rožněnou ovci a podívat se, jak to vypadá, když se Číňan modlí v mešitě. Jenom tady mnichům nerozdávejte propagační letáky, jako to dělala naše roční dcera...

Islámský vliv najdete skoro v každém městě Číny, ale pro autentický zážitek je potřeba se vydat do Ujgurska. Ať už si vyberete hlavní město Urumqi, nebo dobrodružně zavítáte až do Kashgaru, asi nebudete zklamáni.

2. A pak ještě....

Čína je veliká, stejně tak je i mnoho krásných míst, kam by to ještě chtělo, ale asi až v příštím životě, že? Pokud jste budhisté a hodláte se reinkarnovat, poznamenejte si každopádně už nyní: Koloniální Xiamen a pár hodin vzdálená kruhová sídliště z nepálených cihel, které USA považovaly za Reaganovy vlády za jaderná sila. Žluté hory (Huangshan) - pokud vyrazíte po svých a mimo turistické trasy, jinak vás ušlapou. Bambusový les v Anji - kromě toho, že se tam točil film Tygr a drak, je tam naopak klid. Jedno z bývalých hlavních měst Nanjing, kde mají v přilehlém kopečku monumentální hrobky a podobné vylomeniny. Budhisticko - turistický klášter Shaolin - nemusím doufám vysvětlovat proč? Pokud je na vás v pekingském zakázaném městě moc lidí a nebo pokud nemáte čas to tu všechno sáhodlouze projíždět, alternativně můžete zavítat do čínského Hollywoodu ve městě Hengdian na jihu provincie Zhejiang - mají tam všechny ty pěkné čínské památky příhodně pohromadě - to by ostatně bylo velice čínské, takhle si to cestování trochu pokrátit, ale přijet domů s fotkami ze všch koutů.

Pak ještě můžete do alelujá navštěvovat další a další Bohem zapomenutá místa na jižní a severní hranici...

3. Tohle radši přeskočte

Megalopole typu Shenzhen, Guangzhou (Kanton), Chongqing (největší město na světě - viďte, že jste o něm taky ještě neslyšeli?), Chengdu (mají tam chov pand, ale radši na nejlínější medvědy na světě mrkněte na youtube - teda ne v Číně, tady se youtube blokuje; asi aby jim tam na ty pandy někdo jezdil).

Terakotovou armádu ve starém hlavním městě Xi'an. Anebo se připravte na vykopané hliněné vojáčky v obrovských hangárech, na které se díváte patřičně s patra a z dálky, a to společně se školním výletem průměrně velkého čínského města. Tedy asi jako kdyby se celá Praha přišla mrknout na korunovační klenoty.

Macao, pokud nemáte problém s gamblingem, který nehodláte léčit.

Proslulý ostrov Hainan - bylo tam vždycky k zalknutí, teď se tam mezi čínskými a ruskými turisty nedá už vůbec dýchat.

Veškeré "balíčkové výlety" - pokud vás vezou na Zeď, určitě vás čeká taky návštěva místní továrny na všelijaké suvenýry, to si můžete nechat ujít.

4. A tohle můžete a musíte zažít kdekoliv!

Ať už si vyberete z nabízených destinací cokoliv, nemůžete navštívit Čínu a:

1. nepřivstat si aspoň jednou a nejít se do nejbližšího parku podívat, jak se tam po ránu cvičí nejpomalejší sport na světě tai chi, hned vedle tancují ztepilé šedesátky s vějíři, dál kdosi cvičí s mečem, pár chlapíků venčí své drozdy či kdovíjaké ptáky - a ještě asi další stovka lidí se věnuje dalším těžko definovatelným činnostem

2. nesvézt se metrem - pokud jste nebyli v Japonsku, je čínské metro ve špičce ultimatívní zážitek - ne mnoho začátečníků dokáže nastoupit na první pokus nebo vystoupit na stanici, na které vlastně chtělo, ale zase se nemusíte držet, není kam spadnout.

3. neochutnat všechno, co vám nabídnou - od smradlavého tofu, kobylek a hadí kůže přes kuřecí pařátky, živé krevety a rybí hlavy až po ropuchy a prasečí střeva. Troufám si odhadnout, že vám toho aspoň polovina bude chutnat. Bohužel nedoporučím, která....

4. nesednout si na ulici a pozorovat cvrkot - kolik vás za hodinu skoro srazí kol, kolik lidí by v podobném frmolu v Čechách bylo běhel čtvrt hodiny po smrti a tady se všichni nějak zázračně vyhnou, kolik lidí sedí venku a hraje čínské šachy nebo mah jong, kolik lidí projde kolem ve flanelovém pyžamu, kolikrát si na vás ukážou a řeknou "laowei" (="starý cizák")?

5. nezajít na "mokrý trh" (potravinová tržnice se spoustou věcí, co znáte; ale s ještě víc věcmi, co neznáte a ani poznat nechcete...), trh s padělky (hodinky, které dojdou přesně když dojdete do hotelu) nebo trh s květinami a hmyzem (bojové kobylky v proutěných košíčkách, které cvrkají, až z nich jde strach)

6. nevšimnout si, že staří lidé tu nesedí před telkou a nebojí se chodit ven a dělat věci, které by v Čechách nešly, protože co by tomu řekli lidi, že? Ať už je to cvičení, chození po zadu, objímání stromů, nebo prostě jenom sedánek starých babek. Naši senioři mají penze, ze kterých lze vyžít, tady ale zase stáří lidi nejsou sami.

7. nezajít si na jednu podezřele levnou čínskou masáž, po které vás budou svaly bolet ještě pozítří, ale která narozdíl od těch olejových mazleníček, kterých se nám může dostat v Čechách, opravdu pomůže. A pokud jste si ještě připlatili padesátikorunu za přisáté hrníčky (tzv. cupping), těžko budete se všemi těmi kruhovými modřinami na plovárně vysvětlovat, že nejste obětí domácího násilí.

8. nepodívat se do nejbližšího budhistického chrámu, jak pobožní můžou taky Číňani být.

Na závěr ještě jedna doporučeníhodná povinně volitelná četba - blog našich kamarádů, kteří se za námi vydali před pár měsíci a absolvovali velkou část toho, co jsem vám v tomto dvoudílném blogu doporučil: http://ctyrivcine.blog.cz/. Sáhodlouhým povídáním o konfiguraci a službách na palubě letadel se nenechte odradit, autor je tak trochu ajťák ;)

 

Hezké cestování a nebojte se Číny!

 

Osbně prověřené ubytování

Peking - malý hutong přímo u zakázaného města - hotels.english.ctrip.com/Domestic/showhotelinfo.aspx?hotel=63940

Guilin - Yangshuo - holanďany vlastněná zrekonstruovaná farma uprostřed homolovitých kopečků - www.gigglingtree.com/

Lijiang - malý penzion roztomile popleteného singapurce v centru jedné z největších Unesco městských rezervací - www.woodenman-inn.com/index_en.html

Hong Kong - hezký hotel na ostově s přímým výhledem na záliv - hotel.ywca.org.hk/eng/GardenView/GardenView_location.htm

Šanghaj - kdekoliv v tzv. "francouzské koncesi"

Hohhot, Lhasa, Harbin, Guangzhou a mnoho dalších měst bohužel útulné ubytování prostě namá, ale najde se v nich mnoho 0-5tihvězdičkových hotelů, ve kterých prostě přespíte, a je to

Autor: Daniel Čapek | čtvrtek 4.8.2011 7:32 | karma článku: 11,90 | přečteno: 1646x
  • Další články autora

Daniel Čapek

Čínské ztráty a nálezy: cestování, díl 1

V Číně jsem strávil něco přes tři roky. Původní elán psát o svých zážitcích na tento blog každý týden, později každý měsíc a následně aspoň párkrát do roka se už úplně vytratil - jednak proto, že jsem měl čím dál tím méně času, ale i proto, že to, co v první chvíli byly neuvěřitelně exotické dojmy, se postupně stalo rutinou a přestalo překvapovat, lákat a vybízet ke sdílení. Ale teď, kdy se moje čínské dobrodružství chýlí ke konci, rozhodl jsem se vybičovat se k nadlidskému výkonu a stvořit (doufám že) triptych čínských "ztrát a nálezů". Dnes se v první polovině tématu cestování pokusím potenciálním turistům přiblížit, co a proč v Číně stojí za to vidět a zažít, příště mám v plánu napsat pár pozorování pro ty, kteří by tu chtěli pracovat nebo dělat byznys, a nakonec (kdyby snad poté hrozilo vyhoštění...;) o tom, jak vnímám čínskou politiku tak jaksi zevnitř ale přesto zvenku. A pokud budu mít opravdu našlápnuto, možná zvládnu i bonus ve formě třetího pokračování populární "číngličtiny" (poslední lekce viz capek.blog.idnes.cz/c/114402/Cinglictina-lekce-2-vanocni-edice.html )

25.7.2011 v 6:30 | Karma: 16,41 | Přečteno: 1891x | Diskuse| Cestování

Daniel Čapek

Zhongguo da, Čína je velká. A tak trochu v pasti

Včera jsem si v Shanghai Daily přečetl, že záplavy v jižní Číně si vyžádaly 158 obětí na životech. Dneska zas, že za loňský rok bylo asi 2500 obětí důlních neštěstí. Hrůza. V Číně je ale 48 měst s populací nad 2 miliony obyvatel a čínský “ČEZ” má 1,5 milionu lidí a spolu s dalšími třemi největšími zaměstnavateli, kteří mají v průměru už jenom po milionu, zaměstnávají tolik lidí jako celá ČR. Čína je prostě velká. Nezapomínáme na to někdy, když ji soudíme?

18.7.2010 v 18:08 | Karma: 18,42 | Přečteno: 1417x | Diskuse| Cestování

Daniel Čapek

Číngličtina, lekce 2: vánoční edice

Z reakcí na předchozí lekci číngličtiny lze usuzovat, že pověstý český smysl pro humor nezastaví ani česko-čínsko-anglická jazyková bariéra. A protože se blíží čas Vánoc, kdy bychom se měli umět trochu víc smát, ale hlavně proto, že v Šanghaji ustanovili komisi pro odstranění veškerých čínglických nápisů ještě před začátkem Expa, je nejvyšší čas vrhnout se na druhou lekci, než bude pozdě!

17.12.2009 v 8:53 | Karma: 26,85 | Přečteno: 2532x | Diskuse| Cestování

Daniel Čapek

Sedm krků, jedna kapsa

Pokud by se čínská politika jednoho dítěte vzala doslova, pak by za jednatřicet generací na světě zůstal právě jeden Číňan. Pravda, na to bychom si museli počkat ještě asi 700 let, fundamentální změny ve společnosti a rodině jsou ale cítit už dnes, 30 let po zavedení této politiky, a to je prozatím Číňanů stále kolem 1,3 miliardy.

19.11.2009 v 16:02 | Karma: 17,81 | Přečteno: 1693x | Diskuse| Cestování

Daniel Čapek

Jak přežít v Číně: loupání cibule

Když jsem začal psát tento článek, bylo tomu právě 8 měsíců, 8 dní a s určitou mírou bloggerské licence i 8 hodin, minut a vteřin, co jsem vstoupil do země středu. Jak možná čtenáři vědí z mých předchozích článků, osmička zní totiž v čínštině podobě jako "bohatství", dvě osmičky pak vypadají jako znak slova "štěstí", takže rovnou pět znamená zkrátka tu nejvhodnější možnou chvíli pro první bilanci ztrát a nálezů.

7.6.2009 v 9:25 | Karma: 27,52 | Přečteno: 2322x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1958x
Dan Čapek je Čech aktuálně žijící v Šanghaji v Číně. Do jeho spokojeného a pohodlného života v Praze jednoho dne přišla příležitost poznat Zemi středu, a tak si řekl, že toho pohodlí bylo dost a že je na čase zkusit něco nového.

Seznam rubrik