Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Normalizace na rudém severu?

Předvolební kampaň jede na plné obrátky. Někteří politici se snaží méně a jiní zase více. Někdo voliče přesvědčuje a někdo je láká na všelijaké pochutiny, tanečky a nápoje všeho druhu.  Snažím se jít cestou osobních setkání. Důvěřuji svým přátelům, kamarádům a známým. Vědí, co dělám a proč. Věřím v lidi a jejich rozum, paměť, cit.

K cíli vedou různé cesty. Cílem myslím slušný volební výsledek a možnost ovlivnit svět kolem sebe. Tvrdá data v podstatě nikdo neřeší. Vše jede čistě na vlně emocí, pocitů, neprověřených tvrzení a dojmů.  Z diskusí a billboardů vnímám, že zlo představuje Miroslav Kalousek. Budoucího spasitele asi velkostatkář, řezník, mediální magnát a chemik Andrej Bureš Babiš. Možná někoho osloví i Zemanova suita „odborníků,“ případně politický matador a boxer Jaroslav Foldyna.

Největší preference mají strany, které se podílejí na vládě v Ústí nad Labem i v kraji mnoho let. Přes jejich předvolebně deklarované kvality je řada ústeckých okresů stále zařazena do „soustředěné podpory státu“, nezaměstnanost neklesá, nová pracovní místa se nevytváří, sociálně vyloučené lokality rostou jako houby po dešti. Podnikatelské prostředí a vazby se samosprávami nevzkvétají. Jsme nejzaostalejší region Čech.  V jiných krajích se to daří lépe. Realitu na „severu“ nikdo neřeší. Osobní nespokojenost a frustrace se projektuje s mediálním obrazem viníka.

Miroslav Kalousek byl opakovaně ohodnocen v rámci EU jako nejlepší ministr financí. Úspěch se neodpouští. To není z mé strany hiearchická úcta, ale prostý respekt k práci a odvaze. 

Zapomínáme tak rychle na korupční kauzy?  Nevnímáme svět kolem sebe? Někdo leží v makroekonomických grafech a někdo stříhá pásky a řeční po divadlech před každým druhým představením za naše peníze. Chléb a hry. Je zřejmé, že ČSSD velkohubým slibem nezarmoutí. Prochází jim to. Mají dobré preference, tak to asi dělají dobře.

Pro předvolební zápolení má ODS zamluveno na celý měsíc Mírové náměstí a naopak ČSSD náměstí Lidické. Denně ho sice nevyužívají, ale co kdyby chtěla nějaká jiná konkurenční strana také zápolit o voličskou přízeň? ODS slouží ke cti, že TOP 09 propůjčila pár metrů čtverečních pro demokratickou soutěž idejí a osobností. Pravičáci díky!! To ČSSD bohužel neumožnila. Chybí jim velkorysost?

Na 14. 10. jsme připravili odbornou – nikoliv předvolební přednášku Miroslava Kalouska na téma „Ekonomický vývoj ČR v komparaci s EU" ve vědecké knihovně v Ústí nad Labem. V počátku bezproblémový nájemní vztah byl dnes zrušen. Prý by si to zřizovatel nepřál. Zřizovatelem je Ústecký kraj.  Mohlo by být zle.  Kalousek v ústecké knihovně. Už ta představa. Chápu, že je knihovna apolitická instituce, ale proč neumožní na své půdě vyjádření odborného stanoviska byť politika? Bylo by to pro zvané hosty – nikoliv náhodně příchozí jedince toužící po zapůjčení knih.  Očekával bych, že právě instituce hrazené z veřejných prostředků a taktéž média budou nestranná a umožní vyjádřit názor všem. Ale v kraji vládne rudá…či možná spíše oranžová.

Snažím se, stejně jako ostatní kandidáti, oslovit své přátele a kamarády i přes sociální sítě a email. Ojedinělé nejsou reakce typu: „Piš mi raději na privátní a nikoliv magistrátní (krajský) mail. Mohl bych přijít o práci….

Opravdu jsme zde „na severu“ dospěli tak daleko, že budeme svobodu ohýbat dle nálady politické reprezentace?  Jsme tak daleko, že bude umožněno vyjádřit svůj názor jen některým politikům? Vládnoucí socialisticko-komunistická garnitura řeční na tribunách a stříhá pásky za naše peníze. 

Budou naše životy zase řídit státní zástupci, předsedové národních výborů, pouličních výborů a kulturních komisí, kteří budou určovat co je a není kultura? Jak žít a pracovat?  Co je dovoleno a co zase zakázáno? Budeme muset poníženě žádat stranické buňky, chceme-li vyjádřit svůj názor ve veřejném prostoru či v pronajatém prostoru veřejné instituce? Jak je možné zamluvit si na měsíc náměstí? 

Autor: Radim Bzura | pátek 4.10.2013 7:31 | karma článku: 14,36 | přečteno: 563x
  • Další články autora

Radim Bzura

Prolomit či neprolomit limity …. limity těžby?

Limity těžby byly stanoveny v roce 1991. To že byla pevně určena nepřekročitelná hranice pro rypadla a dobývání nerostů nebyla náhoda. Bylo krátce po sametové revoluci. Jedním z důvodů proč to „prasklo“ bylo i to, že se celý severočeský region topil v sirnatém smogu zejména ze spalování uhlí v severočeských teplárnách a elektrárnách, které byly srdcem energetické soustavy ČR. Náš region splachovaly kyselé deště, které z hřebenu krušných hor udělaly zvrásněný holý okraj vředu hnědouhelné pánve. Byly zničeny desítky vesnic. Byl přestěhován a z kořenů vyrván Most, Litvínov a další města.

29.1.2015 v 12:25 | Karma: 22,55 | Přečteno: 888x | Diskuse| Ústí nad Labem

Radim Bzura

Jiří Řehák se ptá, Radim Bzura odpovídá

Jiří Řehák je historik, pedagog, cestovatel a zastupitel Ústeckého kraje za jiný politický subjekt. Boj proti totalitním režimům, korupci, tmářství jde napříč politickým spektrem. Vyzpovídal Radima Bzuru, lídra za TOP 09 v Ústí nad Labem.

17.9.2014 v 14:49 | Karma: 8,68 | Přečteno: 542x | Diskuse| Ústí nad Labem

Radim Bzura

Stadion, vyzkoušený ústecký tunel?

Začnu malinko zeširoka. Počátkem devadesátých let město Ústí nad Labem prodalo již značně zchátralou a zdevastovanou Větruši. Pravděpodobně se tehdejší politici domnívali, že nový vlastník investuje nemalé prostředky a bývalou dominantu uvede v život. Dříve oblíbené výletní místo s restaurací a tanečním sálem a později vietnamská ubytovna se bohužel investice a obnovy na základě tržních principů v devadesátých letech nedočkala. Město objekt Větruše odkoupilo zpět a investovalo stamilionové prostředky do jeho rekonstrukce a do sanace svahu. Následně vybudovalo město v těsné blízkosti sportovně rekreační areál, který provozuje a udržuje příspěvková organizace „Městské služby“. Atraktivitu a komerční potenciál Větruše zvýšila dále lanovka, která vede přímo k objektu a zásadně zlepšila jeho dostupnost. Následně nikoliv město, ale soukromá společnost blízká ČSSD Ekofin PC dostavěla s pomocí dotace 80 mil. Kč z ROP Severozápad se zastoupením taktéž ČSSD hotel, čímž získalo místo extrémní komerční atraktivitu proti předchozímu stavu.

19.5.2014 v 10:04 | Karma: 24,85 | Přečteno: 1642x | Diskuse| Ústí nad Labem

Radim Bzura

Krade se v Ústí nad Labem?

Tento blog je určen zejména obyvatelům města Ústí nad Labem, kteří se orientují v bahnitém rybníku lokální politiky. Pro ty, kteří sledují dění nejen kolem Činoherního studia, ale i kolem městských organizací. Dva roky jsem působil v Dozorčí radě společnosti Metropolnet a.s., která je 100% vlastněna městem Ústí nad Labem. Metropolnet poskytuje IT a telekomunikační služby městu a příspěvkovým organizacím města. Rozhodnutím Rady města jsem byl 31.3. odvolán. Dosud mě sice nikdo oficiálně neinformoval o této skutečnosti, ale byl jsem upozorněn novináři a následně jsem to dohledal v zápise z Rady města na webu magistrátu. Nebudu komentovat jakési pracovněprávní zvyklosti a kulturu.

22.4.2014 v 10:03 | Karma: 29,45 | Přečteno: 2554x | Diskuse| Ústí nad Labem

Radim Bzura

Ústí pohřbilo své Činoherní divadlo

S velkým očekáváním jsem šel na zastupitelstvo Statutárního města Ústí nad Labem, které se konalo 3. března. Jsem osoba „dotčená“ – trvale bydlící v Ústí, tak jsem byl zvědav, jak dalece mne zastupují či nezastupují zvolení politici za nejen mé daně. Nijak aktivně jsem se neprojevoval, aby to nebylo označeno za předvolební tanečky.

4.3.2014 v 11:26 | Karma: 23,70 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Ústí nad Labem
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:29

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1167x
Jsem celoživotním optimistou s nasazením pro vše do čeho se zakousnu.
Vystudoval jsem hospodářskou politiku a správu na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně.
Říká se, že je politika špína. Pokud je to pravda, tak je třeba to aktivně změnit! Může k tomu přispět každý jeden z nás!
Jsem členem TOP 09 v Ústí nad Labem.V Ústí jsem studoval, pracuji i žiji - pokud pominu obec Tisou - místo mého srdce.
Jsem aktivní v občanské společnosti. Aktuálně jsem studentem filozofické fakulty UJEP. Mám rodinu, skvělou ženu, tři děti a psa. Volný čas věnuji kultuře, sportu a věcem kolem nás.

Seznam rubrik