Normalizace na rudém severu?

Předvolební kampaň jede na plné obrátky. Někteří politici se snaží méně a jiní zase více. Někdo voliče přesvědčuje a někdo je láká na všelijaké pochutiny, tanečky a nápoje všeho druhu.  Snažím se jít cestou osobních setkání. Důvěřuji svým přátelům, kamarádům a známým. Vědí, co dělám a proč. Věřím v lidi a jejich rozum, paměť, cit.

K cíli vedou různé cesty. Cílem myslím slušný volební výsledek a možnost ovlivnit svět kolem sebe. Tvrdá data v podstatě nikdo neřeší. Vše jede čistě na vlně emocí, pocitů, neprověřených tvrzení a dojmů.  Z diskusí a billboardů vnímám, že zlo představuje Miroslav Kalousek. Budoucího spasitele asi velkostatkář, řezník, mediální magnát a chemik Andrej Bureš Babiš. Možná někoho osloví i Zemanova suita „odborníků,“ případně politický matador a boxer Jaroslav Foldyna.

Největší preference mají strany, které se podílejí na vládě v Ústí nad Labem i v kraji mnoho let. Přes jejich předvolebně deklarované kvality je řada ústeckých okresů stále zařazena do „soustředěné podpory státu“, nezaměstnanost neklesá, nová pracovní místa se nevytváří, sociálně vyloučené lokality rostou jako houby po dešti. Podnikatelské prostředí a vazby se samosprávami nevzkvétají. Jsme nejzaostalejší region Čech.  V jiných krajích se to daří lépe. Realitu na „severu“ nikdo neřeší. Osobní nespokojenost a frustrace se projektuje s mediálním obrazem viníka.

Miroslav Kalousek byl opakovaně ohodnocen v rámci EU jako nejlepší ministr financí. Úspěch se neodpouští. To není z mé strany hiearchická úcta, ale prostý respekt k práci a odvaze. 

Zapomínáme tak rychle na korupční kauzy?  Nevnímáme svět kolem sebe? Někdo leží v makroekonomických grafech a někdo stříhá pásky a řeční po divadlech před každým druhým představením za naše peníze. Chléb a hry. Je zřejmé, že ČSSD velkohubým slibem nezarmoutí. Prochází jim to. Mají dobré preference, tak to asi dělají dobře.

Pro předvolební zápolení má ODS zamluveno na celý měsíc Mírové náměstí a naopak ČSSD náměstí Lidické. Denně ho sice nevyužívají, ale co kdyby chtěla nějaká jiná konkurenční strana také zápolit o voličskou přízeň? ODS slouží ke cti, že TOP 09 propůjčila pár metrů čtverečních pro demokratickou soutěž idejí a osobností. Pravičáci díky!! To ČSSD bohužel neumožnila. Chybí jim velkorysost?

Na 14. 10. jsme připravili odbornou – nikoliv předvolební přednášku Miroslava Kalouska na téma „Ekonomický vývoj ČR v komparaci s EU" ve vědecké knihovně v Ústí nad Labem. V počátku bezproblémový nájemní vztah byl dnes zrušen. Prý by si to zřizovatel nepřál. Zřizovatelem je Ústecký kraj.  Mohlo by být zle.  Kalousek v ústecké knihovně. Už ta představa. Chápu, že je knihovna apolitická instituce, ale proč neumožní na své půdě vyjádření odborného stanoviska byť politika? Bylo by to pro zvané hosty – nikoliv náhodně příchozí jedince toužící po zapůjčení knih.  Očekával bych, že právě instituce hrazené z veřejných prostředků a taktéž média budou nestranná a umožní vyjádřit názor všem. Ale v kraji vládne rudá…či možná spíše oranžová.

Snažím se, stejně jako ostatní kandidáti, oslovit své přátele a kamarády i přes sociální sítě a email. Ojedinělé nejsou reakce typu: „Piš mi raději na privátní a nikoliv magistrátní (krajský) mail. Mohl bych přijít o práci….

Opravdu jsme zde „na severu“ dospěli tak daleko, že budeme svobodu ohýbat dle nálady politické reprezentace?  Jsme tak daleko, že bude umožněno vyjádřit svůj názor jen některým politikům? Vládnoucí socialisticko-komunistická garnitura řeční na tribunách a stříhá pásky za naše peníze. 

Budou naše životy zase řídit státní zástupci, předsedové národních výborů, pouličních výborů a kulturních komisí, kteří budou určovat co je a není kultura? Jak žít a pracovat?  Co je dovoleno a co zase zakázáno? Budeme muset poníženě žádat stranické buňky, chceme-li vyjádřit svůj názor ve veřejném prostoru či v pronajatém prostoru veřejné instituce? Jak je možné zamluvit si na měsíc náměstí? 

Autor: Radim Bzura | pátek 4.10.2013 7:31 | karma článku: 14,36 | přečteno: 563x
  • Další články autora

Radim Bzura

Stadion, vyzkoušený ústecký tunel?

19.5.2014 v 10:04 | Karma: 24,85

Radim Bzura

Krade se v Ústí nad Labem?

22.4.2014 v 10:03 | Karma: 29,45